نحوه نگهداری و پرورش گیاه سرخس بوستون

عکس گیاه سرخس بوستون
شرایط نگهداری سرخس بوستون چیست؟

سرخس بوستون یکی از محبوب ترین گونه های سرخس و از گیاهان آپارتمانی جذاب است که با ظاهر موج دار و ساقه برگ های بلند و سبزش به زیبایی روی سبد آویز، لبه کتابخانه یا قفسه ها و همچنین کنار سایر گل ها قرار می گیرد و جلوه ای برازنده به فضای منزل می بخشد.

سرخس بوستون که به نام سرخس شمشیری نیز شناخته شده گیاهی نسبتا مقاوم است که به رطوبت فراوان، نور غیر مستقیم و گرما علاقه دارد در حالی که نور مستقیم خورشید آزرده اش می کند.

اگر در منزل خود گیاه سرخس نگهداری می کنید و درباره نحوه پرورش و شرایط ایده آل برای رشد این گیاه کنجکاو هستید در ادامه مطلب با کوکا همراه باشید.

اطلاعات گیاه شناسی

نام های رایج فارسیسرخس بوستون، سرخس برگ شمشیری
نام های انگلیسیBoston fern، sword fern
نام علمیNephrolepsis exalta
نوع گیاهسرخس چند ساله علفی
اندازهبین 60 تا 90 سانتی متر
نور مورد نیازتا حدی سایه (در محیط بیرون)
نور روشن غیر مستقیم (در محیط داخلی)
نوع خاکخاک گلدان مرطوب و کاملا زه کشی شده
PH خاک5 تا 5.5
زمان گل دهیگل نمی دهد
رنگ گلگل نمی دهد
بومیمناطق گرمسیری آمریکا، آفریقا و پلی‌ نزی

خصوصیات ظاهری و عمومی

سرخس بوستون از گونه های مشهور سرخس است که به دلیل خصوصیات منحصر به فرد خود به عنوان یک گیاه آپارتمانی، بسیار محبوب شده است.

ساقه برگ های سبز و زیبای این گیاه به طور طبیعی حالت موج دار و ظاهری شلوغ به آن بخشیده اند و به خوبی از بالای سبد آویز یا طاقچه به سمت پایین آویزان می شوند.

اندازه سرخس بوستون معمولا بین 60 تا 90 سانتی متر است اما در زیستگاه بومی اش تا ارتفاع 2 متر نیز رشد می کند.

این گیاه نسبتا مقاوم بوده، به آسانی تکثیر می شود، سرعت رشد بسیار خوبی دارد و معمولا زحمات نگهداری اش نسبت به بسیاری از گیاهان آپارتمانی کمتر است با این حال گاهی با آفت هایی همچون مگس سفید یا شپشک آردی (در فضای داخلی) و یا حلزون ها (در فضای بیرونی) مورد حمله قرار گرفته و مشکل زا می شود.

با وجود طبع مقاوم سرخس بوستون، اگر گیاه آپارتمانی شاداب و پر جنب و جوش می خواهید باید به خاک، آبیاری، نور و تغذیه آن توجه کافی داشته باشید.

ناگفته نماند این گیاه به تصفیه هوا کمک زیادی کرده و به دلیل اشتهای سیری ناپذیرش در مصرف آب، بخار زیادی به محیط اطرافش منتقل می کند که باعث افزایش رطوبت هوا می شود.

نحوه پرورش سرخس بوستون

سرخس بوستون عاشق محیط گرم و مرطوب است و از این که از طریق پنجره یا دستگاه های تهویه، هوای زیادی دریافت کند چندان خوشش نمی آید.

با توجه به ظاهر شلوغ این گیاه، لازم است هر از گاه برگ های مرده و خشک را از آن جدا کنید و گاهی گلدان را بچرخانید تا همه قسمت ها رشد یکسانی داشته باشد.

سرخس بوستون در فصول گرم سال به آبیاری زیادی نیاز دارد اما از آن جا که رشدش در فصل زمستان بسیار کاهش می یابد می توانید تعداد آبیاری ها را کم کنید، با این حال هرگز اجازه ندهید خاک آن به طور کامل خشک شود.

این گیاه به مواد شیمیایی بسیار حساس است و دود ناشی از آتش زغال و چوب برایش سمی است، توصیه می شود هرگز از محصولات براق کننده روی برگ های آن استفاده نکنید.

به طور کلی برای پرورش ایده آل این گیاه نیز مانند سایر گیاهان آپارتمانی باید جانب اعتدال را رعایت کرده و توجه و دقت کافی به خرج دهید.

نور مورد نیاز

سرخس بوستون در فضای داخل منزل به نور روشن و غیر مستقیم خورشید نیاز دارد اما در فضای بیرون مقداری سایه را ترجیح می دهد.

این گیاه می تواند در آفتاب یا سایه کامل نیز به رشد خود ادامه دهد اما برای این که ظاهر شاداب و جذاب خود را حفظ کند لازم است از نور مستقیم و شدید خورشید دور بماند.

قرار دادن گلدان کنار یک پنجره رو به شمال ایده آل است و کنار یک پنجره رو به شرق یا غرب به رشد خود ادامه می دهد اما هرگز آن را کنار پنجره رو به جنوب و در آفتاب کامل قرار ندهید.

خاک مورد نیاز

سرخس بوستون به خاک گلدان حاوی ترکیبات آلی و غنی نیاز دارد. برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه ها – که از نشانه های آن ریزش برگ ها یا اشباع شدن خاک از آب می باشد – لازم است خاک به خوبی زه کشی شده باشد.

آب مورد نیاز

همه سرخس ها به آبیاری منظم نیاز دارند و سرخس بوستون نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد.

مهم است که همیشه ریشه گیاه سرخس بوستون مرطوب نگه داشته شود به خصوص اگر آن را در منطقه نسبتا خشک نگهداری می کنید لازم است مدام به آن آب بپاشید تا در همه فصول سال مرطوب بماند.

با این اوصاف در فصول گرم سال نیاز است چندین بار در هر هفته به این گیاه آب بدهید اما در فصل زمستان تنها زمانی نیاز به آبیاری است که سطح خاک آن خشک شده باشد.

رطوبت عالی است اما نباید در آبیاری زیاده روی شود، این که خاک گلدان همیشه گل آلود و کاملا اشباع به نظر برسد چیز خوبی نیست.

برای آبیاری در صورت امکان از آب باران و در صورت در دسترس نبودن از آب لوله کشی استفاده کنید. آب مورد نظر را حدود یک ساعت قبل از آبیاری در دمای اتاق قرار دهید زیرا آب بیش از حد سرد ریشه ها را شوکه می کند.

دما و رطوبت هوای مورد نیاز

سرخس بوستون معمولا در دمای بین 15 تا 24 درجه سانتی گراد رشد خوبی دارد و ترجیح می دهد روند طبیعی گرمای متوسط در طول روز و کاهش ملایم دما در شب را داشته باشد اما نباید دمای محیط به کمتر از 10 درجه سانتی گراد برسد.

این گیاه عاشق هوای مرطوب است و در محیط داخل منزل رطوبت بالای 80 درصد برایش مناسب است، در محیط خشک باید پیوسته آن را مرطوب کنید.

توصیه می شود از قرار دادن سرخس بوستون در مجاورت رادیاتورها یا سیستم های تهویه هوای گرم که باعث خشک شدن هوا می شوند خودداری کنید.

کود مورد نیاز

بهتر است هر دو ماه یک بار از یک کود همه منظوره معمولی استفاده کنید.

زمان عوض کردن گلدان

بهترین زمان برای عوض کردن گلدان سرخس بوستون فصل بهار است. شلوغ شدن و پژمردگی برگ های گیاه از علائم رایجی است که نشان می دهد گیاه به تعویض گلدان نیاز دارد و در صورتی که این کار به موقع انجام نشود ممکن است گیاه از بین برود.

در فصل بهار باید سرخس بوستون را درون گلدان جدید با کمپوست تازه قرار دهید، حتی اگر سرخس در گلدان خود رشد زیادی نکرده باشد و به گلدان بزرگ تر نیاز نباشد.

هنگام تعویض گلدان دقت کنید سرخس را در همان سطح خاکی که قبلا بوده قرار دهید.

قلمه زدن گیاه

زمان مناسب برای تکثیر و قلمه زدن سرخس بوستون هنگام تعویض گلدان است.

تکثیر این گیاه بسیار ساده است، کافیست ریشه های آن را به چند بخش تقسیم کنید، حتی بخش های کوچک با ریشه های سالم نیز در صورتی که مراقبت کافی از آن ها به عمل بیاید به خوبی ریشه دوانده و رشد خواهند کرد.

روش دیگر تکثیر با هاگ یا اسپور است که نسبت به روش قبل دشوارتر است، همچنین از آن جا که برخی گیاهانی که به عنوان سرخس بوستون به فروش می رسند گونه خالص نیستند به هیچ وجه اسپور ماندنی تولید نمی کنند.

سرعت رشد

سرخس بوستون اگر در شرایط خوبی به سر ببرد در بیشتر اوقات سال رشد سریع و منظم دارد اما در هوای سرد یا زمانی که ریشه ها جایی برای رشد بیشتر ندارند رشد این گیاه کندتر می شود.

گل سرخس بوستون

تقریبا همه گیاهان آپارتمانی گل می دهند حتی اگر گل دادن آن ها بسیار نادر باشد اما سرخس ها از این قاعده مستثنی می باشند و هرگز گل نمی دهند، اگرچه گاهی ممکن است در زیر ساقه برگ های آن ها لکه های قهوه ای یا اسپور ایجاد می شود.

سرخس بوستون ممکن است اسپورهای زیادی روی ساقه برگ هایش داشته باشد که تشخیص آن ها اهمیت زیادی دارد زیرا در بسیاری از مواقع با دسته ای از آفات حشره ای اشتباه گرفته می شوند به همین دلیل ممکن است گیاه را دور انداخته شده یا از آفت کش روی آن استفاده شود.

درست است که اسپورها ظاهری شبیه آفت دارند اما الگوی آن ها بر خلاف آفت که تصادفی است به صورت الگوی خطی بوده و به راحتی می توان آن را مشاهده کرد.

آیا سرخس بوستون سمی است؟

سرخس بوستون برای انسان ها، گربه یا سگ ها سمی نیست.

منابع: thespruceourhouseplants

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا
جاوید
مدیر سایت، نویسنده و مترجم، سردبیر و سئو کار ارشد سایت کوکا