شالازیون چشم چیست؟ | بهترین درمان های گیاهی و خانگی آن کدامند؟

شالازیون چیست؟

شالازیون (Chalazion)، کیست میبومین، ژاله چشم یا برآمدگی پلک، توده یا ورم کوچک و معمولا بدون دردی است که به دلیل التهاب غده پلک یا غده میبومین و مسدود شدن آن ایجاد می شود. توده شالازیون گاهی نرم و پر از مایع و گاهی سفت و سخت است.

این عارضه ممکن است روی پلک بالا یا پایین ظاهر شده و گاهی بدون هیچ درمان خاصی و به صورت خود به خود ناپدید می شود.

عکس شالازیون چشم
عکس شالازیون چشم

تفاوت شالازیون و گل مژه

معمولا شالازیون با گل مژه داخلی یا خارجی اشتباه گرفته می شود اما این دو با هم متفاوت هستند، گل مژه داخلی به دلیل عفونت غده میبومین رخ داده و گل مژه خارجی حاصل عفونتی در ناحیه فولیکول مژه و غده عرق می باشد اما عفونت در بروز شالازیون نقشی ندارد.

از سوی دیگر گل مژه معمولا دردناک است اما شالازیون در اغلب موارد بدون درد بوده و ممکن است بعد از بروز گل مژه ظاهر شود.

نکته: اگرچه شالازیون به دلیل عفونت ناشی از باکتری ها ایجاد نمی شود اما ممکن است به صورت ثانویه با عفونت باکتریایی همراه شود.

علت شالازیون

شالازیون به علت انسداد یکی از غدد میبومین کوچک در پلک بالایی یا پایینی رخ می دهد.

حدود 30 تا 40 غده پلک چشم یا غده میبومین در هریک از پلک های بالا و پایین وجود دارد، این غدد مایع غلیظ حاوی چربی و مخاط به نام سبوم ترشح می کنند که سطحی ترین لایه اشک چشم را تشکیل داده و با جلوگیری از تبخیر اشک، رطوبت چشم را حفظ می کند.

انسداد یک غده میبومین باعث تجمع چربی در آن شده و غده متورم می گردد. این مسئله به ضخیم شدن دیواره های غده و التهاب غده میبومین و پلک منجر شده و ورم ناخوشایند شالازیون ایجاد می شود.

شالازیون مکرر یا غیرطبیعی ممکن است علائم بیماری های جدی تر باشد اما این مورد در موارد نادر اتفاق می افتد.

عوامل موثر در بروز شالازیون

  • خطر بروز شالازیون در افرادی که ترشحات غده میبومین غلیظ تری دارند بیشتر از سایرین است.
  • سابقه قبلی شالازیون در فرد احتمال بروز مجدد را افزایش می دهد.
  • افرادی که دچار آکنه روزاسه هستند – به علت تغییرات در غدد چربی صورت – بیشتر در معرض شالازیون قرار دارند.
  • بیماری های التهابی همچون سبوره، آکنه، روزاسه، بلفاریت شدید، التهاب طولانی مدت پلک ها و همچنین ملتحمه ویروسی یا عفونت داخل چشم و پلک احتمال بروز شالازیون را افزایش می دهد.

علائم شالازیون

همانطور که اشاره شد شالازیون معمولا به صورت یک توده یا برآمدگی بدون درد روی پلک بالایی یا پایینی (یا هردو) ظاهر می شود که ممکن است همزمان در هر دو چشم ایجاد شود. با توجه به محل شالازیون، فرد ممکن است دچار تاری دید یا نابینایی موقتی شود.

اگرچه شالازیون معمولا بدون عفونت است اما گاهی ممکن است عفونی، قرمز و دردناک شود.

تشخیص شالازیون

معمولا پزشک با بررسی دقیق توده پلکی و علائم آن می تواند شالازیون را از گل مژه یا سایر شرایط مشابه تشخیص دهد.

روش های درمان شالازیون

توجه مهم : پیش از هر گونه خود درمانی در منزل، برای تشخیص صحیح نوع بیماری و بهترین روش درمان، حتما با پزشک متخصص چشم مشورت کنید.

در برخی موارد شالازیون بدون هرگونه درمان و مصرف دارو از بین می رود، در غیر این صورت لازم است اقدامات درمانی برای آن انجام شود. از جمله:

1. کمپرس گرم

اغلب اوقات استفاده از کمپرس گرم برای درمان شالازیون کافی است. این کار باعث افزایش گردش خون در ناحیه ملتهب شده و با رفع انسداد علائم و ورم شالازیون را از بین می برد.

معمولا پزشک توصیه می کند 4 بار در روز و هر بار حدود 10 دقیقه از کمپرس گرم روی پلک آسیب دیده استفاده شود.

2. قطره و پماد

گاهی پزشک برای درمان شالازیون قطره آنتی بیوتیک چشمی یا پماد تجویز می کند تا بلافاصله بعد از کمپرس گرم استفاده شود.

3. اجتناب از تحریک ناحیه آسیب دیده

لازم است فرد تا حد امکان از فشار دادن و لمس کردن ناحیه شالازیون اجتناب کرده و قبل از تماس به ناحیه حتما دست های خود را بشوید.

4. ماساژ درمانی

احتمالا پزشک توصیه می کند چندین بار در روز پلک ماساژ داده شود.

روش ماساژ دادن کیست شالازیون

ماساژ نواحی آسیب دیده روند بهبودی شالازیون را سرعت می بخشد. برای این کار کافیست ابتدا به مدت 5 دقیقه کمپرس آب گرم روی پلک های خود قرار داده، سپس دست های خود را با آب و صابون تمیز بشویید و به آرامی پلک های بسته را با حرکات رو به بالا و به مدت 2 تا 3 دقیقه مالش دهید.

برای نتیجه بهتر لازم است این کار را چند بار در روز تکرار کنید.

5. درمان دارویی

در صورتی که شالازیون با مراقبت های خانگی درمان نشود ممکن است پزشک تزریق کورتیکو استروئید یا عمل جراحی را پیشنهاد دهد، هر دوی این روش ها کاملا موثر هستند و انتخاب آن به برخی عوامل بستگی دارد که پزشک درباره آن با بیمار صحبت خواهد کرد.

عمل جراحی شالازیون به صورت سرپایی با بی حسی موضعی انجام می شود که طی آن، پزشک اقدام به برداشتن توده خواهد کرد. عمل شالازیون تغییری در عملکرد طبیعی غدد مینوبین و ترشح اشک ایجاد نخواهد کرد زیرا طی عمل تنها یک غده مینوبین برداشته می شود.

راه های درمان خانگی و گیاهی شالازیون

1. درمان شالازیون با سیر

آب سیر دارای خواص ضدباکتری است و یکی از بهترین درمان های خانگی برای شالازیون محسوب می شود.

چند حبه سیر را کوبیده و آب آن را به نقاط آسیب دیده اعمال کنید و بعد از خشک شدن آن را با آب گرم بشویید، دقت کنید که آب سیر وارد چشم نشود.

2. درمان شالازیون با چای سبز

چای سبز کیسه ای دارای خواص ضدالتهابی است که با کاهش التهاب به کوچک شدن ورم شالازیون کمک می کند و به دلیل اسید تانن موجود در آن، برای درمان عفونت احتمالی شالازیون مفید است.

1 عدد چای سبز کیسه ای را به مدت 5 دقیقه داخل آب داغ قرار داده، سپس آب اضافی آن را گرفته و کیسه مرطوب را 5 دقیقه روی پلک آسیب دیده قرار دهید. این کار را چند بار در روز تکرار کنید.

3. آلوئه ورا

آلوئه ورا خاصیت ضدالتهابی دارد که ورم و التهاب شالازیون را برطرف کرده و به دلیل خواص ضدباکتریایی از بروز عفونت پیشگیری می کند.

مقداری ژل آلوئه ورا را روی ناحیه آسیب دیده اعمال و بعد از 15 دقیقه با آب گرم بشویید. چند بار در روز و به مدت یک هفته از این درمان استفاده کنید.

4. شیر

شیر دارای خواص آرام بخشی است که ورم و درد احتمالی ناشی از شالازیون را درمان می کند.

از شیر سرد برای شستن چشم ها استفاده کنید، شیری که با عمل تبخیر غلظت بیشتری پیدا کرده برای این کار بهتر است.

همچنین می توانید یک تکه نان را داخل شیر خیس کرده و به مدت 10 دقیقه روی پلک آسیب دیده قرار دهید. برای تمیز کردن آن از توپ پنبه تمیز استفاده کنید و در پایان پماد ضدعفونی کننده به ناحیه بمالید.

5. برگ نعناع

برگ های نعناع دارای خاصیت ضدانگلی، ضدخارش و ضدالتهابی است که درد احتمالی و ورم شالازیون را برطرف کرده و به درمان عفونت و خارش کمک می کنند.

تعدادی برگ نعناع را کوبیده و مانند ضماد روی ناحیه آسیب دیده بمالید. بعد از 5 دقیقه با آب ولرم بشویید.

6. عسل و گلاب

ترکیب عسل و گلاب از بهترین و موثرترین روش های درمان سنتی شالازیون است.

مقدار مساوی عسل و گلاب را مخلوط کرده و به ناحیه آسیب دیده بمالید. از این روش به طور منظم استفاده کنید.

7. نمک اپسوم

نمک اپسوم از ساده ترین راه های درمان خانگی شالازیون است اما توجه داشته باشید که هرگز نمک اپسوم خالص را مستقیما روی ناحیه اعمال نکنید.

مقداری نمک اپسوم و آب را با هم مخلوط کرده و آن را به صورت کمپرس گرم روی مناطق موردنظر قرار دهید.

8. سیب زمینی

سیب زمینی به دلیل خواص ضدالتهابی داروی موثر شالازیون است که به کاهش قرمزی، تورم و درد ناشی از شالازیون کمک می کند.

1 عدد سیب زمینی خام را کوبیده و مقداری آب به آن اضافه کنید. خمیر حاصل را روی یک پارچه تمیز قرار داده و روی ورم شالازیون بگذارید. همچنین می توانید یک برش سیب زمینی خام را روی ناحیه قرار دهید.

9. گل میخک

گل میخک دارای خواص ضدباکتری بوده و تورم و درد شالازیون را کاهش می دهد.

کافیست 2 یا 3 عدد گل میخک را در آب ولرم خیس کرده و روی شالازیون ماساژ دهید یا از روغن گل میخک برای کاهش درد روی ناحیه استفاده کنید.

10. زردچوبه

این ادویه قوی از بهترین درمان های شالازیون در طب سنتی و گیاهی است.

2 فنجان آب را بجوشانید تا 1 فنجان باقی بماند، 1 قاشق چایخوری زردچوبه به آب جوشیده افزوده و خوب هم بزنید. آب را از صافی عبور دهید و مانند قطره چشم، 1 یا 2 قطره از آن را داخل چشم بریزید. از این روش دو بار در روز استفاده کنید.

آیا شالازیون مسری است؟

شالازیون معمولا عوارض خاصی به دنبال ندارد، به ندرت توده شالازیون آن قدر بزرگ می شود که بینایی را مختل کند و معمولا با برداشتن یا کوچک تر شدن توده، بینایی به حالت اول برمی گردد.

فشار شالازیون روی چشم باعث بروز آب مروارید نمی شود، توده شالازیون بدخیم نیست و معمولا بدخیم نخواهد شد، شالازیون مسری و واگیردار نمی باشد.

شالازیون در همه سنین از جمله کودکان، زنان، مردان و افراد مسن دیده می شود اما در زنان به دلیل استفاده از لوازم آرایش و در افراد مسن به دلیل کاهش مراقبت های بهداشتی از چشم ممکن است بیشتر از سایرین شیوع داشته باشد.

در ادامه بخوانید : علت قرمزی چشم چیست؟

منبع: healthline medicinenet vkool

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا