خواص شگفت انگیز شنبلیله برای سلامتی و پوست و مو

خواص دانه و برگ های شنبلیله
خواص شنبلیله چیست؟

شنبلیله یا شینبل یکی از انواع گیاهان دارویی بوده و برای هزاران سال است که در طب سنتی چین برای درمان بیماری های پوستی استفاده می شود.

مطالعات نشان می دهد که شنبلیله به کاهش قند خون کمک می کند، باعث افزایش تستوسترون در مردان شده و برای لاغری و کاهش وزن مفید می باشد.

در ایران شنبلیله را به صورت دمنوش و عرق شنبلیله، برگ های تازه، جوانه شنبلیله و تخم شنبلیله مصرف می کنند.

در ادامه همراه کوکا باشید تا با تمامی فواید سبزی و دانه های شنبلیله برای سلامتی بدن و نحوه مصرف آن ها بیشتر آشنا شوید؛

فواید دارویی و درمانی شنبلیله برای بدن

1. افزایش شیر مادر

شنبلیله یک داروی گیاهی مفید برای افزایش شیر مادر است؛ یک مطالعه 14 روزه بر روی 77 مادر جوان نشان داده که نوشیدن دمنوش شنبلیله باعث افزایش تولید شیر مادر می شود.

2. افزایش تستوسترون در مردان

شنبلیله در فرم های سبزی تازه و خشک، دانه های شنبلیله و همچنین مکمل ها می تواند به افزایش سطح تستوسترون در مردان کمک کند.

بعضی از مطالعات نشان داده که شنبلیله باعث افزایش میل جنسی در مردان می شود.

در یک مطالعه 8 هفته ای بر روی 30 مرد جوان که 4 روز در هفته ورزش می کردند، مشخص شد که مصرف مکمل های شنبلیله باعث افزایش اندک تستوسترون و کاهش چربی بدن تا 2 درصد می شود.

یک مطالعه 6 هفته ای بر روی 30 مرد جوان نشان می دهد که مصرف عصاره شنبلیله باعث افزایش قدرت بدنی و بهبود عملکرد جنسی در آن ها می شود.

3. قند خون و دیابت

شنبلیله به دلیل مقادیر بالای فیبر که دارد، نقش مهمی در بهبود عملکرد انسولین داشته و می تواند باعث کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 و 2 شود؛

در یک مطالعه افراد مبتلا به دیابت نوع 1 که در وعده های ناهار و شام 50 گرم پودر تخم شنبلیله مصرف کرده اند، کاهش قابل توجهی در سطح قند خون و کلسترول بد خون نشان می دهند.

4. لاغری و کاهش وزن

مطالعات متعدد نشان می دهد که مصرف سبزی و دانه های شنبلیله به دلیل مقادیر بالای فیبری که دارند باعث کاهش اشتها شده و با کاهش مصرف چربی ها به لاغری و کاهش وزن افراد کمک می کنند.

5. کلسترول خون و قلب

برخی از شواهد نشان می دهد که شنبلیله به دلیل مقادیر بالای فیبری که دارد می تواند سطح کلسترول و تری گلیسیرید بالای خون را کاهش داده و به سلامت قلب کمک کنند.

6. معده و دستگاه گوارش

مطالعات نشان داده که شنبلیله سوزش سر دل را درمان می کند، برای پیشگیری و درمان یبوست مفید بوده و باعث سلامت دستگاه گوارش می شود. همچنین در طب سنتی از شنبلیله برای درمان کولیت اولسراتیو استفاده می شود.

7. ضد التهاب گیاهی

برخی تحقیقات آزمایشگاهی بر روی حیوانات نشان می دهد که شنبلیله به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی که دارد خواص ضد التهابی قوی داشته و خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش می دهد.

8. درمان درد قاعدگی

در طب سنتی از شنبلیله به دلیل خواص ضد التهاب و ضد درد طبیعی که دارد برای درمان دل درد و کمردرد پریودی استفاده می شود.

9. رشد پستان (سینه) در دوران بلوغ

شنبلیله حاوی مقادیر قابل توجهی فیتواستروژن هاست که مانند استروژن عمل می کنند، گفته شده که اضافه کردن شنبلیله به رژیم غذایی باعث افزایش رشد سینه در دوران بلوغ می شود.

فیتواستروژن ها همچنین باعث تولید هورمون های پرولاکتین می شوند که مسئول رشد پستان هستند.

خواص شنبلیله برای پوست و مو

فواید سبزی شنبلیله
فواید سبزی شنبلیله

10. درمان آکنه و جوش صورت

شنبلیله به سم زدایی دستگاه گوارش کمک کرده و برای درمان آکنه و جوش صورت مفید می باشد. شنبلیله همچنین به دلیل مقادیر بالای سالیسیلیک اسید که دارد منافذ باز پوست را کاهش می دهد.

ماسک شنبلیله برای پوست صورت

تحقیقات نشان می دهد که استفاده از خمیر برگ های سبزی شنبلیله به درمان جوش صورت کمک می کند؛

توصیه می شود که تعدادی از برگ های تازه شنبلیله را بکوبید تا خمیری ایجاد شود، شب قبل از خواب بر روی صورت بمالید، بگذارید یک شب بماند و روز بعد با آب گرم بشویید.

11. جوان سازی پوست صورت

دانه های شنبلیله دارای روغن های طبیعی هستند که به آبرسانی پوست صورت کمک کرده و باعث نرم تر شدن آن می شود.

همچنین مقادیر بالای ویتامین C موجود در در دانه های شنبلیله باعث افزایش الاستیسیته پوست شده و برای جوان سازی پوست صورت مفید می باشد.

12. تقویت و افزایش رشد مو

برگ ها و دانه های شنبلیله سرشار از مواد مغذی هستند که با افزایش گردش خون در پوست سر به تقویت فولیکول های مو کمک کرده و باعث افزایش رشد آن ها می شوند.

ماسک شنبلیله برای مو

برگ های تازه شنبلیله را بکوبید تا له شده و خمیری ایجاد کنند، این خمیر را بر روی مو ها و پوست سر بمالید، بگذارید 30 دقیقه بماند و سپس با آب گرم خوب بشویید.

این ماسک علاوه بر افزایش رشد مو ها به حفظ رنگ طبیعی آن ها کمک می کند.

13. درمان شوره سر

برگ های سبزی شنبلیله دارای خواص ضد باکتری و ضد قارچی طبیعی هستند و می توانند به درمان شوره مو کمک کنند.

14. درمان ریزش مو

پودر شنبلیله به دلیل مقادیر بالای مواد مغذی که دارد به تقویت فولیکول های مو کمک کرده و برای درمان ریزش مو مفید است.

ماسک شنبلیله برای ریزش مو

مقداری پودر شنبلیله را در آب بریزید تا خمیری ایجاد شود، این خمیر را بر روی مو ها و پوست سر بمالید و بگذارید 30 دقیقه بماند سپس با آب گرم و شامپو خوب بشویید.

عوارض و مضرات مکمل های شنبلیله

مسمومیت

مکمل های شنبلیله در برخی افراد باعث اسهال و سو هاضمه می شوند.

همچنین زیاده روی در مصرف این مکمل های می تواند باعث آسیب DNA، ناباروری، مشکلات عصبی، افزایش انقباضات رحم در زنان باردار و خطر سقط جنین در دوران بارداری شود.

کاهش اشتها

مکمل های شنبلیله ممکن است باعث کاهش اشتها شوند به همین دلیل متخصصان توصیه می کنند که افراد مبتلا به اختلالات خوردن از مصرف آن جدا اجتناب کنند.

تداخل دارویی

مصرف شنبلیله باعث کاهش قند خون می شود به همین دلیل مصرف آن در افراد مبتلا به دیابت که دارو مصرف می کنند، می تواند باعث کاهش شدید قند خون شود.

طبع شنبلیله چیست؟

طبیعت و مزاج شنبلیله گرم و خشک می باشد. شنبلیله (به انگلیسی : Fenugreek) و (نام علمی : Trigonella foenum-graecum) سرشار از آنتی اکسیدان ها، ویتامین A، ویتامین های B، ویتامین D، پتاسیم، کلسیم، منگنز، منیزیم، فسفر، سلنیوم، کولین، بیوتین، آهن و فیبر است.

شنبلیله گیاهی از تیره باقلائیان است که حدود 60 تا 90 سانتی متر رشد می کند، برگ های این گیاه سبز رنگ و خوراکی هستند، گل های آن سفید بوده و غلاف ها حاوی دانه های کوچک و قهوه ای رنگ می باشند.

طریقه مصرف شنبلیله

شنبلیله تازه و خشک را به عنوان نوعی سبزی در تهیه غذا های ایرانی مانند قورمه سبزی، کوفته برنجی و اشکنه استفاده می‌ کنند.

دانه های شنبلیله را برای تهیه چای و دمنوش، انواع لوازم آرایشی و بهداشتی و روغن شنبلیله به کار می برند.

پودر دانه های شنبلیله را به عنوان ادویه استفاده می کنند.

امروزه شنبلیله را برای تهیه انواع مکمل های خوراکی به کار می برند. این مکمل ها معمولا قبل از غذا یا همراه غذا استفاده می شوند.

ارزش غذایی شنبلیله (100 گرم دانه شنبلیله)

  • کالری : 323
  • چربی : 6 گرم
  • کربوهیدرات : 58 گرم
  • پروتئین : 23 گرم
  • فیبر : 25 گرم

در ادامه بخوانید : خواص گشنیز برای لاغری

منابع : healthlinestylecraze

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا
نسرین
نویسنده، مترجم و علاقه مند به موضوعات سبک زندگی، فرهنگ و هنر و سرگرمی