خواص گشنیز؛ 19 خاصیت سبزی و عرق گشنیز برای سلامتی و پوست و مو

گشنیز یکی از انواع سبزیجات معطر شبیه جعفری است و از برگ، ساقه، ریشه و تخم گشنیز برای مصارف پزشکی و آشپزی استفاده می شود.

گشنیز فواید زیادی برای سلامتی دارد و ما در این مقاله از سایت کوکا خواص کامل سبزی خام و عرق گشنیز را برای سلامتی، دیابت، لاغری، بارداری و پوست و مو شرح داده ایم.

خواص گشنیز
خواص گشنیز

خواص گشنیز برای پوست و مو

توجه : پیش از مصرف هرگونه ماسک بر روی صورت و نواحی حساس بدن، با مالیدن مقداری کمی از آن بر روی پوست دست خود به مدت حداقل 20 دقیقه، از نداشتن حساسیت نسبت به آن اطمینان حاصل نمایید.

1. درمان جوش سرسیاه صورت

گشنیز برای درمان آکنه و جوش سرسیاه صورت مفید می باشد.

ماسک گشنیز برای جوش صورت

1 قاشق چای خوری آب گشنیز را با یک قاشق چای خوری آب لیموترش تازه مخلوط کنید و آن را بر روی جوش های صورت بمالید، بگذارید یک ساعت بماند و سپس با آب گرم بشویید.

2. درمان درماتیت و اگزما

گشنیز به عنوان عامل ضد عفونی کننده طبیعی و ضد قارچی برای درمان بیماری های پوستی از جمله درماتیت و اگزما مفید می باشد.

3. پوست چرب صورت

گشنیز چربی اضافی پوست صورت را جذب کرده و به شفافیت پوست صورت کمک می کند.

ماسک گشنیز برای پوست

آب گشنیز را بر روی پوست صورت بمالید و بگذارید یک ساعت بماند و سپس با آب گرم خوب بشویید.

4. جوان سازی پوست صورت

مقادیر بالای آنتی اکسیدان و ویتامین های A و C است که مانع از ایجاد رادیکال های آزاد در سلول های پوست صورت شده و به درمان چین و چروک پوست و جوان سازی پوست صورت کمک می کند.

5. روشن کننده لب های تیره

اگر از لب های تیره رنج می برید، می توانید آب گشنیز را بر روی لب ها بمالید تا رنگ آن ها را روشن کند.

6. درمان ریزش مو

گشنیز و آب گشنیز حاوی مقادیر بالای ویتامین ها و پروتئین های ضروری است که باعث تقویت و افزایش رشد مو شده و به درمان ریزش مو کمک می کند.

ماسک گشنیز برای مو

آب برگ و ساقه گشنیز را بگیرید و قبل از حمام رفتن بر روی پوست سر و موها بمالید و خوب ماساژ دهید و پس از پنج دقیقه با آب گرم و شامپو بشویید.

این روش را برای دو تا سه هفته استفاده کنید تا نتیجه بگیرید.

فواید دارویی و درمانی گشنیز برای سلامتی

7. دیابت و قند خون

برگ ها و ساقه ی گشنیز می توانند باعث کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت شوند. تحقیقات نشان داده که  مصرف گشنیز باعث بهبود عملکرد کبد شده و از این طریق به تنظیم قند خون کمک می کند.

گشنیز بر روی غدد درون ریز اثر دارد و در نتیجه ترشح انسولین از پانکراس را افزایش داده و با افزایش سطح انسولین در خون باعث کاهش قند خون بالا می شود.

به منظور کاهش قند خون شما می توانید برگ ها و ساقه ی خام گشنیز را برای تهیه انواع اسموتی و سالاد استفاده کنید.

8. جنین و زنان باردار

تحقیقات نشان داده که مصرف تخم گشنیز برای دوران بارداری مناسب نیست اما مصرف برگ ها و ساقه ی گشنیز از هفته دوم بارداری تا ماه نهم بدون مانع می باشد.

گشنیز مقادیر بالایی آهن و فولات دارد و می تواند برای جلوگیری از نقص سیستم ایمنی در جنین و درمان کم خونی زنان باردار در دوران بارداری مفید باشد.

9. نوزادان و کودکان

گشنیز به درمان نفخ شکم، معده درد و استفراغ در نوزادان و کودکان کمک می کند.

گشنیز دارای خواص ضد باکتریایی بوده که می تواند برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی و عفونت در نوزادان و کودکان استفاده شود.

تحقیقات نشان داده که گشنیز برای درمان زردی یا یرقان در نوزادان مفید می باشد.

گشنیز حاوی مقادیر بالایی آهن است که می تواند برای درمان کم خونی فقر آهن یا آنمی در نوزادان و کودکان استفاده شود.

توجه داشته باشید که گشنیز را می توان از 10 ماهگی به نوزاد داد (با مشورت پزشک) و برای این منظور بهتر است که از آب گشنیز و یا گشنیز بخارپز شده استفاده کنید.

10. سرماخوردگی

گشنیز دارای خواص ضد باکتری بوده و از ابتلا به سرماخوردگی پیشگیری می کند، علاوه بر این مقادیر بالای ویتامین C موجود در آن می تواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و به پیشگیری و درمان سرماخوردگی کمک کند.

11. لاغری و کاهش وزن

گشنیز یکی از سبزیجات مفید برای کاهش چربی بدن و شکم بوده و مقادیر بالای فیبر موجود در آن با کاهش اشتها به لاغری و کاهش وزن افراد کمک می کند.

12. فشار خون

گشنیز حاوی مقادیر بالایی پتاسیم است که می تواند باعث کاهش فشار خون بالا شده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و همچنین آترواسکلروز را کاهش دهد.

13. معده و دستگاه گوارش

گشنیز به عنوان یک درمان طبیعی برای معده درد، سوزش سر دل، بهبود هضم غذا و سلامت دستگاه گوارش شناخته می شود.

همچنین تحقیقات نشان داده که مصرف گشنیز به دلیل خواص ضد باکتری که دارد می تواند به پیشگیری و درمان مسمومیت غذایی کمک کند.

14. کلیه و سنگ کلیه

گشنیز یکی از سبزیجات مدر شناخته می شود که با افزایش ادار به درمان عفونت های دستگاه ادراری و سنگ کلیه کمک می کند.

15. قاعدگی

گشنیز یکی از سبزیجات مفید برای قاعدگی و درمان درد پریود شدید می باشد، در واقع گشنیز سطح هورمون هایی که چرخه قاعدگی را تنظیم می کنند، بهبود می بخشد. یک محرک طبیعی است و ترشح مناسب از غدد درون ریز را تنظیم می کند و این تأثیر هورمونی به این معنی است که به تنظیم چرخه های قاعدگی مناسب کمک می کند و درد ناشی از آن را در طی یک دوره زمانی کاهش می دهد.

16. آلزایمر و پارکینسون

مصرف گشنیز می تواند خطر ابتلا به بیماری های نوروژنیک از جمله آلزایمر و پارکینسون را کاهش دهد.

17. سرطان

محققان معتقدند که مصرف گشنیز به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان های کاروتنوئید می تواند خطر ابتلا به انواع سرطان ها به ویژه سرطان روده بزرگ را کاهش دهد.

18. یبوست و اسهال

بورنئول و لینالول موجود در گشنیز با بهبود حرکات روده می تواند به درمان اسهال کمک کند. همچنین گشنیز مقادیر بالایی فیبر دارد که حرکات روده را بهبود بخشیده و به درمان یبوست در افراد کمک می کند.

19. کم خونی

گشنیز حاوی مقادیر بالایی آهن است که به طور مستقیم به درمان افرادی که از کم خونی فقر آهن یا آنمی رنج می برند کمک می کند.

خواص عرق گشنیز

آشامیدن یک لیوان عرق گشنیز در طول روز فشار خون را کاهش می دهد. علاوه بر این نوشیدن عرق گشنیز پیش از خوردن غذا از بروز نفخ و سوء هاضمه پیشگیری نموده و برای جلوگیری از ناراحتی های معده نیز سودمند است.

عرق گشنیز ضد تشنج بوده و باعث شادی و نشاط می شود. افزون بر این از خاصیت مدر بودن و خواب آوری نیز بهره مند می باشد .

برای افزایش اشتها و تقویت نمودن قلب و روده آشامیدن عرق گشنیز سودمند می باشد. علاوه بر این عرق گشنیز مغز و کبد را تقویت نموده و در درمان سوزش زبان موثر است.

مصرف عرق گشنیز برای نیرومند ساختن حافظه مفید بوده و در درمان بیماری هایی مثل بواسیر، دیابت، اسید اوریک و خون ریزی داخلی موثر می باشد.

برای رفع خستگی و تقویت اعصاب توصیه می شود که روزانه دو فنجان عرق گشنیز در صبح و عصر بیاشامید.

خواص دارویی و درمانی عرق گشنیز در طب سنتی

خواص آب گشنیز

آب گشنیز به سم زدایی بدن از فلزات سنگین مانند جیوه، سرب، آلومینیوم، کادمیوم و آرسنیک کمک می کند.

آب گشنیز برای آرامش اعصاب مفید بوده و به درمان بی خوابی کمک می کند.

آب برگ ها و ساقه ی گشنیز به کاهش قند خو ندر افراد دیابتی کمک می کند.

مقادیر بالای پتاسیم موجود در آب گشنیز باعث کاهش فشار خون بالا شده و با بهبود جریان خون از بیماری قلبی پیشگیری می کند.

آب گشنیز خواص ضد باکتریایی دارد که از عفونت ادراری جلوگیری می کند.

آب گشنیز برای هضم غذا را بهبود بخشیده و به درمان نفخ، سوزش سر دل و زخم معده کمک می کند.

آب گشنیز مقادیر بالایی کلسیم دارد که باعث تقویت استخوان ها شده و از پوکی استخوان جلوگیری می کند.

بتاکاروتن موجود در آب گشنیز باعث تقویت بینایی شده و از ابتلا به آب مروارید و دژنراسیون ماکولا جلوگیری می کند.

عوارض و مضرات گشنیز

اگر به رازیانه، کرفس و جعفری حساسیت دارید ممکن است به گشنیز هم واکنش آلرژیک نشان دهید.

تحقیقات نشان داده که در بیشتر موارد گشنیز توسط باکتری بیماری زای سالمونلا آلوده می شود.

زیاده روی در مصرف گشنیر باعث خواب آلودگی و خستگی می شود.

طبع گشنیز

طبع گشنیز سرد و خشک می باشد. برگ گشنیز حاوی مقادیر بالای ویتامین های A، B، C، E و K مواد معدنی از جمله فسفر، پتاسیم، روی، کلسیم، آهن و منیزیم، فیبر و آنتی اکسیدان های بتا کاروتن، بتا کریپتوکسانتین، لووتیان و زاکسنتین می باشد.

در ایران برگ ها و ساقه ی گشنیز را به عنوان سبزی خورد استفاده می کنند، علاوه بر این برگ های معطر گشنیز را می توان برای تهیه انواع ترشیجات، سالاد، اسموتی، برگر و فلافل، سوپ، نودل، ماکارونی و پاستا استفاده کرد.

ارزش غذایی گشنیز (100 گرم)

  • کالری : 23
  • قند : 0.9 گرم
  • چربی : 0.5 گرم
  • فیبر : 2.8 گرم
  • پروتئین : 2.1 گرم

منابع : draxeorganicfactsstylecraze

فال روزانه کوکا