شربت گلوکز چیست و چه خواصی دارد؟

خواص و مضرات شربت گلوکز چیست؟
خواص و مضرات شربت گلوکز چیست؟

اگر از افرادی هستید که قبل از مصرف هر ماده غذایی بسته بندی شده لیست عناصر تشکیل دهنده آن را چک می کنید حتما با نام شربت گلوکز برخورد داشته اید و از خودتان پرسیده اید که این شربت چیست؟ از چه موادی ساخته شده و آیا برای سلامتی مفید است یا مضر؟

در این مقاله قصد داریم با کاربردهای شربت گلوکز آشنا شویم و به سوالات رایج درباره آن پاسخ دهیم. با کوکا همراه باشید.

شربت گلوکز چیست؟

شربت گلوکز ماده ای شیرین و غلیظ با محتوای گلوکزی بالا می باشد که معمولا به فرم مایع غلیظ یا گرانولای جامد تولید می شود.

از شربت گلوکز در تولید مواد غذایی تجاری همچون شیرین کننده ها، قوام دهنده ها و مواد نگهدارنده رطوبت استفاده می شود و از آن جا که کریستالی نمی شود اغلب برای تهیه آب نبات، آبجو، خمیر فوندانت و برخی شیرینی جات کنسرو شده یا بسته بندی شده به کار می رود.

شربت گلوکز با گلوکز متفاوت است. گلوکز یک کربوهیدرات ساده است که منبعی ایده آل برای تامین انرژی بدن و مغز محسوب می شود در حالی که شربت گلوکز با روش هیدرولیز و از تجزیه مولکول های گلوکز موجود در مواد غذایی نشاسته ای تولید می شود.

گرچه ذرت رایج ترین منبع تولید شربت گلوکز است اما از سیب زمینی، جو، کاساوا و گندم نیز برای آن استفاده می شود.

میزان هیدرولیز این شربت با توجه به معادل دکستروز یا DE مشخص می شود و آن هایی که دارای DE بیشتری هستند قند بیشتری داشته و شیرین تر هستند.

انواع شربت گلوکز

شربت گلوکز در دو نوع اصلی تولید می شود که از نظر مشخصات کربوهیدراتی و طعم با هم متفاوت هستند:

1. شربت گلوکز قنادی

این شربت با هیدرولیز اسیدی و تبدیل پیوسته به دست می آید، شربت قنادی معمولا از 19 درصد گلوکز، 14 درصد مالتوز، 11 درصد مالتوتریوز و 56 درصد کربوهیدرات های دیگر تشکیل شده است.

2. شربت گلوکز با مالتوز بالا

این شربت با آنزیمی به نام آمیلاز تولید شده و 50 تا 70 درصد آن را مالتوز تشکیل داده است. به اندازه شکر معمولی شیرین نیست و به خشک ماندن محصول مورد نظر کمک می کند.

مقایسه شربت گلوکز و شربت ذرت

شربت ذرت نیز مانند بسیاری از شربت های گلوکز با تجزیه نشاسته ذرت تولید می شود، با این که شربت ذرت از انواع شربت گلوکز می باشد اما همه شربت های گلوکز از نوع شربت ذرت نیستند، زیرا همان طور که قبلا اشاره کردیم ممکن است از منابع گیاهی دیگری به دست آمده باشند.

شربت گلوکز و شربت ذرت از نظر تغذیه ای مشابه اند، این دو شربت فواید سلامتی تقریبا یکسانی دارند و هیچ یک حاوی ویتامین ها یا مواد معدنی قابل توجهی نمی باشند.

از این دو شربت می توان در بسیاری دستورالعمل های غذایی از جمله شیرینی جات، آب نبات، دسرهای منجمد و غیره به جای هم استفاده کرد.

خواص شربت گلوکز

شربت گلوکز به مواد غذایی بسته بندی شده و تجاری طعم شیرین می بخشد و تولید آن نیز بسیار کم هزینه است، با این حال این شربت فایده خاصی برای سلامتی بدن ندارد.

عوارض شربت گلوکز

شربت گلوکز فاقد چربی و پروتئین و سرشار از شکر و کالری می باشد، 1 قاشق غذاخوری (15 میلی لیتر) شربت گلوکز حاوی 62 کالری و 17 گرم کربوهیدرات است که تقریبا 4 برابر بیشتر از شکر معمولی می باشد و مصرف منظم آن خطر چاقی، قند خون بالا، مشکلات دندان، فشار خون بالا و بیماری های قلبی را افزایش می دهد.

کاهش مصرف شربت گلوکز

از آن جا که مصرف زیاد شربت گلوکز ممکن است به سلامتی آسیب برساند بهتر است در خوردن آن احتیاط کرده و مصرف آن را تا حد امکان کاهش دهید، اما چگونه؟

برای کاهش مصرف شربت گلوکز توصیه می شود:

  • از مصرف مواد غذایی و نوشیدنی های فراوری شده اجتناب کنید، شربت گلوکز داخل نوشابه ها، آب میوه ها، نوشیدنی های ورزشی و همچنین آب نبات، کمپوت میوه، نان ها و میان وعده های آماده پنهان شده، بنابراین بهتر است تا حد امکان غذاهای کامل مصرف کنید.
  • قبل از مصرف مواد غذایی بسته بندی شده لیست عناصر تشکیل دهنده آن را کنترل کنید، شربت گلوکز ممکن است به نام هایی همچون گلوکز و غیره روی برچسب ذکر شده باشد، همچنین مراقب شیرین کننده های غیر سالم دیگر از جمله شربت ذرت با فروکتوز بالا نیز باشید.
  • به دنبال غذاهایی باشید که حاوی شیرین کننده های سالم تر هستند، در برخی از مواد غذایی بسته بندی شده به جای شربت گلوکز از ملاس، شیرین برگ، گزیلیتول، شربت یاکون یا اریتریتول استفاده شده و مصرف آن ها در مقادیر متوسط معمولا مضر نیست.

در ادامه بخوانید : شربت فروکتوز چیست؟

منبع: healthline

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا