شربت اینورت چیست و چه تفاوتی با شکر معمولی دارد؟

تعریف شربت اینورت چیست؟
شربت اینورت چیست؟

شربت اینورت چیست؟ | ساخت شربت اینورت | مضرات شربت اینورت چیست؟ | شربت اینورت شکر دارد؟

اگر به لیست شیرین کننده های مورد استفاده در شیرینی های خانگی و تجاری نگاهی انداخته باشید حتما به نام شربت اینورت یا شکر معکوس برخورد کرده اید و این سوال برای شما پیش آمده که شربت اینورت چیست و چه تفاوتی با شکر معمولی دارد؟

شربت اینورت نوعی شیرین کننده مایع است که برای شیرین کردن و بهبود کیفیت شیرینی جات به کار می رود و استفاده از آن در پخت و پز مزایای زیادی به همراه دارد.

برای آشنایی با شربت اینورت و مزیت های آن در ادامه مطلب کوکا را همراهی کنید.

شربت اینورت چیست؟

شربت اینورت یک شیرین کننده مایع است که از ترکیب شکر گرانول معمولی (شکری که در منزل استفاده می کنید) و آب به دست می آید.

همان طور که می دانید شکر معمولی یک ترکیب علمی شناخته شده به نام ساکارز است که وقتی یک مولکول شکر به نام گلوکز به مولکول شکر دیگری به نام فروکتوز می چسبد ایجاد می شود.

طی فرایند هیدرولیز شکر معمولی، ساکارز با آب مخلوط شده و تا زمانی که پیوند بین مولکول های گلوکز و فروکتوز موجود در آن شکسته شود حرارت داده می شود. برای تسریع این فرایند، آنزیم های خاص یا ترکیبات اسیدی مانند اسید سیتریک یا کرم تارتار (تارتارات پتاسیم هیدروژن) به مخلوط اضافه می شود.

نتیجه فرایند هیدرولیز یک شربت غلیظ و روشن به نام شربت اینورت است که حدود نیمی از ترکیبات آن را گلوکز و نیمی را فروکتوز تشکیل داده است.

فروکتوز شیرین ترین نوع شکر طبیعی است و حضور آن در شربت اینورت باعث شده نسبت به شکر معمولی بسیار شیرین تر باشد.

چرا به آن شربت اینورت گفته می شود؟

شربت اینورت یک شیرین کننده مایع است که از ترکیب شکر گرانول معمولی (شکری که در منزل استفاده می کنید) و آب به دست می آید.

شربت اینورت نام خود را از خصوصیت منحصر به فردش در بازتاب نور به دست آورده است.

جالب است بدانید وجود یا عدم وجود پیوندهای شیمیایی میان مولکول های شکر می تواند جهت بازتاب نور از آن را تغییر دهد.

به عنوان مثال زمانی که نور قطبی به شکر معمولی (ساکارز) تابیده می شود به دلیل پیوندهای شیمیایی بین مولکول های شکر همیشه در یک جهت خاص بازتاب داده می شود در حالی که اگر همان نور به شربت اینورت تابیده شود در جهت مخالف منعکس خواهد شد به همین دلیل به نام شربت اینورت شهرت پیدا کرده است.

همان طور که قبلا گفتیم پیوندهای شیمیایی موجود در شکر معمولی و شربت اینورت متفاوت است و در شربت اینورت پیوندهای شیمیایی بین مولکول های گلوکز و فروکتوز شکسته شده است.

مزایای استفاده از شربت اینورت در آشپزی

کاربرد اصلی شربت اینورت، شیرین کردن غذاها و نوشیدنی ها است اما مزایای دیگری نیز به همراه دارد.

به عنوان مثال شربت اینورت به حفظ رطوبت در شیرینی ها کمک کرده و با جلوگیری از تبلور – که هنگام استفاده از شکر معمولی ایجاد می شود – بافت آن ها را بهبود می بخشد.

حتما دقت کرده اید پس از افزودن شکر گرانول معمولی به نوشیدنی سرد مانند چای سرد یا قهوه سرد، کریستال های شکر به راحتی حل نمی شوند در حالی که اگر از شربت اینورت استفاده کنید مشکل جمع شدن کریستال های شکر ته لیوان کمتر شده و شیرینی یکنواخت تری ایجاد می شود.

از شربت اینورت می توان در ترکیب با دیگر شیرین کننده ها برای شیرین کردن خوراکی های محبوب زیر استفاده کرد:

  • بستنی
  • شربت
  • جلاتو
  • ژله ها
  • شیرینی فاج
  • گاناش
  • تافی
  • کوکی های نرم
  • کیک ها
  • کوکتل های منجمد و سایر نوشیدنی های سرد
  • شربت های طعم دار

خرید شربت اینورت

شکر کاملا معکوس حاوی حدود 50 درصد گلوکز و 50 درصد فروکتوز است، این نسبت به مدت زمان گرم شدن بستگی دارد و هنگام خرید می توانید شربت اینورت با غلظت های مختلف گلوکز، فروکتوز و ساکارز انتخاب کرده یا در خانه درست کنید.

شربت اینورت تجاری مناسب ترین و دقیق ترین گزینه شیمیایی است اما از آن جا که همیشه در دسترس نیست بهتر است در خانه اقدام به تهیه آن بکنید.

طرز تهیه شربت اینورت در خانه

تهیه شربت اینورت خانگی بر خلاف تصور کار چندان پیچیده ای نیست و به مدت زمان کمی بیشتر از یک ساعت و مواد ساده ای همچون آب، شکر، کرم تارتار و همچنین دماسنج آب نبات نیاز دارد.

2 فنجان (480 میلی لیتر) آب، 4.4 فنجان (1 کیلوگرم) شکر گرانول و 1/4 قاشق چای خوری کرم تارتار را داخل قابلمه بریزید و مخلوط کنید.

سپس قابلمه را روی حرارت متوسط بگذارید تا به جوش بیاید و به دمای 114 درجه سانتی گراد برسد، در این مدت گاهی آن را هم بزنید.

در مرحله بعد قابلمه را از روی حرارت برداشته و روی آن را بپوشانید و بگذارید خنک شود. بعد از این که مخلوط به اندازه کافی خنک شد آن را به یک شیشه منتقل کنید و داخل یخچال قرار دهید، شربت اینورت تا حداکثر 6 ماه داخل یخچال قابل نگهداری است.

نکات مهم تغذیه ای

شربت اینورت نوعی شکر افزودنی است و از نظر ارزش غذایی تا حد زیادی به شکر معمولی یا شربت ذرت شباهت دارد.

هر قاشق غذاخوری (15 میلی لیتر) شربت اینورت حاوی حدود 46 کالری و 13 گرم شکر است، از آن جا که مصرف بیش از حد هر نوع شکر افزودنی خطر ابتلا به بیماری های مزمن از جمله بیماری های قلبی، دیابت، بیماری کبدی و چاقی را افزایش می دهد لازم است مصرف مواد غذایی حاوی شربت اینورت را محدود کنید.

به گفته انجمن قلب آمریکا مقدار مصرف شربت اینورت در طول روز نباید از 6 قاشق چای خوری (25 گرم) در خانم ها و 9 قاشق چای خوری (37.5 گرم) در آقایان تجاوز کند.

برای کاهش هر گونه عوارض سلامتی ناشی از مصرف شکر توصیه می شود مصرف خود را در حد توصیه شده نگه دارید و از زیاده روی اجتناب کنید.

عوارض جانبی شربت اینورت

مصرف شربت اینورت نیز مانند سایر شیرین کننده های قندی می تواند خطراتی برای سلامتی داشته باشد. برخی عوارض احتمالی شربت اینورت در طولانی مدت عبارتند از:

  • مشکلات دندان
  • دیابت
  • افزایش وزن و چاقی
  • بیماری قلبی
  • سرطان
  • کبد چرب غیر الکلی

برای جلوگیری از زیاده روی در مصرف این شیرین کننده توصیه می شود قبل از مصرف شربت ها، مرباها، عسل، آب نبات، شکلات و موارد مشابه حتما به برچسب آن دقت کنید.

در ادامه بخوانید : شربت افرا چیست؟

منبع: healthlineisitbadforyou

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا