خواص شگفت انگیز میوه جک فروت برای سلامتی

واص و عکس میوه جک فروت
واص میوه جک فروت

جک فروت چیست؟

جک فروت یا ژاک فروت از میوه های عجیب و غریب گرمسیری و بومی جنوب هند است که به عنوان بزرگترین میوه ی جهان شناخته می شود.

گیاهخواران و افراد وگن اغلب از این میوه به دلیل بافتی که دارد به عنوان جایگزین گوشت استفاده می کنند. جک فروت دارای پوستی ضخیم سبز رنگ و گوشتی زرد رنگ است، طعمی شیرین دارد و مزه ی آن ترکیبی از سیب، آناناس، انبه و موز می باشد.

در ادامه همراه کوکا باشید تا با تمامی فواید میوه جک فروت برای سلامتی بدن و نحوه پوست کندن و خوردن آن بیشتر آشنا شوید؛

فواید دارویی و درمانی جک فروت برای بدن

1. قند خون و دیابت

جک فروت شاخص گلیسمی پایینی دارد و مقادیر بالای فیبر موجود در آن به کاهش هضم و جذب کربوهیدرات ها کمک کرده و خطر افزایش قند خون پس از خوردن غذا را کاهش می دهد.

علاوه بر این، جک فروت از فعالیت برخی پروتئین هایی که ممکن است باعث افزایش قند خون شوند، جلوگیری می کند. در یک مطالعه انجام شده بر روی بزرگسالان مشخص شد که مصرف عصاره جک فروت میزان قند خون را به طور قابل توجهی کاهش می دهد.

توجه : افراد مبتلا به دیابت که دارو مصرف می کنند نباید در مصرف جک فروت زیاده روی کنند چون باعث کاهش شدید قند خون در آن ها می شود.

2. منبع غنی آنتی اکسیدان

جک فروت حاوی مقادیر بالای آنتی اکسیدان هاست که به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و خطر ابتلا به استرس اکسیداتیو که عامل بسیاری از بیماری هاست را کاهش می دهند؛

ویتامین C : مقادیر بالای ویتامین C موجود در جک فروت به کاهش التهاب بدن کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی و سرطان را کاهش می دهد.

کاروتنوئید ها : کاروتنوئید ها به کاهش التهاب بدن کمک می کنند و خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی را کاهش می دهند.

فلاونوئید ها : دارای خواص ضد التهابی هستند که به کاهش قند خون، فشار خون و میزان کلسترول خون بالا کمک می کنند و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی و عروقی را از بین می برند.

3. تقویت سیستم ایمنی بدن

مقادیر بالای ویتامین A و ویتامین C موجود در جک فروت به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری ها عفونی را کاهش می دهند.

4. کلسترول خون و قلب

مطالعات حیوانی نشان می دهد که دانه های جک فروت به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و فیبری که دارند، به کاهش سطح کلسترول بد خون (LDL) و افزایش سطح کلسترول خوب خون (HDL) کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهند.

5.دفشار خون

جک فروت یک منبع خوب پتاسیم است و به گفته انجمن قلب آمریکا (AHA)، غذاهای غنی از پتاسیم می توانند به کاهش فشار خون بالا کمک کنند.

6. معده و دستگاه گوارش

در طب سنتی هند و سریلانکا از میوه جک فروت برای درمان زخم معده، اسهال و سلامت دستگاه گوارش استفاده می شود.

همچنین مقادیر بالای فیبر موجود در جک فروت به بهبود هضم غذا کمک می کند، با افزایش حرکات روده خطر ابتلا به یبوست را کاهش داده و برای لاغری و کاهش وزن مفید است.

7. سرطان

مقادیر بالای آنتی اکسیدان های (فلاونوئید ها، ساپونین ها و تانن ها) موجود در جک فروت به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهند.

8. منبع غذایی منیزیم

جک فروت یکی از بهترین منابع منیزیم است که خطر ابتلا به بیماری هایی مانند فشار خون بالا، دیابت و بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

9. پوکی استخوان

مقادیر بالای منیزیم و کلسیم موجود در جک فروت به تقویت استخوان ها کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری پوکی استخوان را کاهش می دهند.

خواص جک فروت برای پوست

10. جوان سازی پوست صورت

مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و ویتامین C موجود در جک فروت با افزایش تولید کلاژن به کاهش چین و چروک و جوان سازی پوست صورت کمک می کنند.

11. درمان زخم های پوستی

جک فروت یک منبع خوب ویتامین C است که با افزایش تولید پروتئینی به نام کلاژن به درمان سریع تر زخم های پوستی کمک می کند.

تحقیقات در سال 2014 نشان داده که جک فروت به دلیل خواص ضد التهابی، ضد باکتری و ضد قارچی که دارد می تواند به درمان زخم ها کمک کند.

عوارض و مضرات جک فروت

آلرژی و حساسیت

برخی افراد ممکن است با خوردن جک فروت دچار واکنش های آلرژیک و حساسیت شوند.

روش پوست کندن جک فروت

1. مقداری روغن (روغن زیتون) را بر روی تیغه ی چاقویی که می خواهید با آن جک فروت را برش بزنید، بمالید.

مقداری روغن بر روی تیغه چاقو بمالید
مقداری روغن بر روی تیغه چاقو بمالید

2. با چاقو جک فروت را از وسط (به طور عمودی) به دو قسمت تقسیم کنید.

جک فروت را به صورت عمودی به دو قسمت تقسیم کنید
جک فروت را به صورت عمودی به دو قسمت تقسیم کنید

3. هر کدام از این دو قسمت را از وسط به دو نیم تقسیم کنید.

هر قسمت را از وسط به دو نیم ببرید
هر قسمت را از وسط به دو نیم ببرید

4. لکه ها و قسمت های خراب میوه را از آن جدا کرده و دور بیندازید.

لکه ها و قسمت های خراب را از آن ها جدا کنید
لکه ها و قسمت های خراب را از آن ها جدا کنید

5. حالا هسته ی جک فروت و قسمت سفت و چوبی بالایی آن را از هر چهار تکه ی میوه جدا کنید.

هسته و قسمت چوبی بالای هر قسمت را جدا کرده و دور بیندازید
هسته و قسمت چوبی بالای هر قسمت را جدا کرده و دور بیندازید

6. گوشت های زرد رنگ میوه به راحتی از پوست جدا می شوند، هسته را از آن ها جدا کنید و گوشت آن را استفاده کنید.

گوشت میوه به راحتی جدا می شود
گوشت میوه به راحتی جدا می شود
هسته ها را از گوشت جدا کنید
هسته ها را از گوشت جدا کنید
جک فرت آماده استفاده است
جک فرت آماده استفاده است

طریقه مصرف جک فروت

جک فروت را به صورت خام و پخته شده برای تهیه انواع دسر، کیک، بستنی، ژله، ماست میوه ای، غلات صبحانه، سوپ، خوراک سبزیجات و به عنوان جایگزین گوشت برای تهیه غذا های گیاهی استفاده می کنند.

دانه های جک فروت نیز خوراکی هستند، می توان آن ها را بو داده و برشته کرد و به عنوان آجیل یا برای تهیه هوموس به کار برد.

دانستنی هایی درباره میوه جک فروت

جک فروت (به انگلیسی : Jackfruit ) و (نام علمی : Artocarpus heterophyllus) به عنوان بزرگترین میوه درختی جهان شناخته شده و حداکثر می تواند تا 45 کیلوگرم وزن داشته باشد.

جک فروت سرشار از آنتی اکسیدان ها، ویتامین A، ریبوفلاوین، ویتامین B6، فولات، ویتامین C، منیزیم، پتاسیم، مس، منگنز، آهن، روی، پروتئین و فیبر است.

از چوب درخت جک فروت به دلیل کیفیت و مقاومت بالایی که دارد برای تهیه انواع مبلمان و آلات موسیقی استفاده می شود.

تفاوت جک فروت با دوریان

اگر چه جک فروت از نظر ظاهری شبیه میوه دوریان یا خارگیل است اما این میوه ها از دو خانواده متفاوت هستند و جک فروت مانند دوریان بوی تندی ندارد.

ارزش غذایی جک فروت (یک فنجان خام)

  • کالری : 155
  • چربی : 1.06 گرم
  • کربوهیدرات : 40 گرم
  • پروتئین : 3 گرم
  • فیبر : 3 گرم
  • قند : 31.4 گرم

منابع : healthlinedraxethesurvivalgardener