دانستنی های جالب درباره کفتار

اطلاعات و تحقیق درباره کفتارها
دانستنی های جالب در مورد کفتارها

انواع کفتار | کفتار ایرانی راه راه | مشخصات ظاهری | خصوصیات رفتاری | محل زندگی | غذای کفتار | دشمن | زاد و ولد | طول عمر | آیا کفتار اهلی می شود؟ | تفاوت ببر و کفتار | حقایق جالب

کفتار از گوشتخواران منحصر به فرد در حیات وحش است که در میان مردم به عنوان یک حیوان لاشه خوار شناخته شده که همواره به دنبال باقی مانده شکار سایر شکارچیان بزرگ از جمله شیر می باشد.

اگرچه انسان ها نظر خوبی نسبت به این حیوان ندارند اما کفتارها در واقع حیوانات فوق العاده باهوش و اجتماعی با خصوصیات ظاهری و رفتاری خاص خود هستند که معمولا تمایلی به درگیری با انسان ها نداشته اما اغلب به اشتباه در مورد شکار دام ها و حیوانات اهلی مورد اتهام مردم بومی و کشاورزان قرار می گیرند.

برای آشنایی با نحوه زندگی، شکار، غذا، تولید مثل و دانستنی های خواندنی درباره کفتار در ادامه مطلب با کوکا همراه باشید.

انواع کفتار

در حال حاضر تنها چهار گونه زنده کفتار در دنیا وجود دارد که از نظر ظاهری و رفتاری تفاوت های اندکی با هم دارند. این چهار گونه عبارتند از:

  • کفتار گرگ خاکی
  • کفتار خال دار
  • کفتار قهوه ای
  • کفتار راه راه

کفتار ایرانی

کفتار ایرانی از نوع کفتار راه راه است که به عنوان یک گوشتخوار لاشه خوار شناخته شده و شب گرد می باشد. این حیوان اغلب شب ها فعالیت می کند و روزها در لانه اش می ماند.

کفتار ایرانی بیشتر در نواحی جنوبی کشور و محدوده اطراف خلیج فارس دیده می شود.

مشخصات ظاهری کفتار

کفتار پستاندار شکارچی یا لاشه خوار با ظاهری شبیه سگ است اما در واقع با خانواده گربه ها ارتباط نزدیکی دارند و عضو کوچک و منحصر به فردی از دنیای گوشتخواران محسوب می شود. تمام انواع کفتار خصوصیات و ساختار اسکلتی تقریبا مشابه دارند.

این حیوان نیم تنه کوتاهی دارد و نیم تنه عقبی اش ظاهری شبیه حیوان قوز کرده به او داده است. کفتار به پیشانی بلند و گردن کلفتش شناخته شده و نواحی مختلف بدنش از سر تا پا و کمرش شیب قابل توجهی به سمت پایین دارد.

هر چهار گونه این حیوان هنگام ایستادن شبیه خرس هستند زیرا پاهای جلویی آن ها بلندتر از پاهای عقبی می باشد.

رنگ اغلب کفتارها برنزه یا قهوه ای می باشد و نوارهای راه راه یا خال دار تیره روی پوست شان را پوشانده است.

گونه های راه راه، قهوه ای و گرگ خاکی همگی دارای یک یال راه راه در بالای گردن خود هستند که با ترسیدن حیوان سیخ می شود.

بزرگ ترین و کوچک ترین کفتار

اندازه کفتار در گونه های مختلف متفاوت می باشد، بزرگ ترین گونه کفتار انواع خال دار هستند که 80 سانتی متر قد و 41 کیلوگرم وزن دارند و کوچک ترین نوع کفتار نیز گرگ خاکی ها با نیم متر قد و 27 کیلوگرم وزن می باشند.

خصوصیات رفتاری کفتار

اکثر گونه های کفتار حیوانات اجتماعی هستند که به صورت گله ای زندگی می کنند و یک کفتار ماده غالب که بزرگ ترین و وحشی ترین حیوان گروه است ریاست گله را بر عهده دارد.

گله های کفتار بزرگ بوده و اغلب تا 80 نفر عضو دارد.

یکی از ویژگی های شناخته شده کفتار صدای شبیه خنده او است، به نظر می رسد کفتار از این صدا استفاده می کند تا هم گله ای هایش را از یافتن منبع غذایی جدید مطلع کند، این صدا توسط کفتارهای با 5 کیلومتر فاصله نیز قابل شناسایی می باشد.

برخی گونه کفتارها سر و صدای زیادی دارند و برای برقراری ارتباط با هم از صدای خنده، ناله، خر خر کردن، جیغ کشیدن و غیره استفاده می کنند.

کفتارها حیوانات باهوشی هستند و پس از غیبت های طولانی از آداب اجتماعی پیچیده ای برای تعامل با یکدیگر استفاده می کنند.

محل زندگی کفتار

کفتار بومی آفریقا، بخش هایی از آسیا و اروپا می باشد.

انواع مختلف کفتار در نواحی گوناگونی زندگی می کنند، مثلا گرگ خاکی به بوته زارها و دشت های باز و خشک آفریقای جنوبی، شرقی و شمال شرقی که موریانه های زیادی در آن ها وجود دارد علاقه دارد.

کفتار خال دار در مناطق کوهستانی، جنگل ها، ساواناها و حتی نیمه بیابان های آفریقای سیاه تا شمال آفریقای جنوبی به جز مناطق جنگلی بارانی زندگی می کند در حالی که کفتارهای قهوه ای بیابان ها، نیمه بیابان ها و ساواناهای جنوب آفریقا را ترجیح می دهد.

کفتارهای راه راه نیز عاشق مناطق کوهستانی و جنگل های شمال آفریقا و بخش هایی از خاورمیانه هستند.

غذای کفتار

انواع مختلف کفتار تغذیه متفاوتی دارند. کفتارهای گرگ خاکی اغلب حشره خوار هستند و غذای اصلی شان موریانه است در حالی که کفتارهای خال دار شکارچیانی هستند که خودشان طعمه خود را شکار کرده و می خورند.

کفتارهای راه راه و قهوه ای نیز اغلب لاشه خوار هستند و از باقی مانده حیوانات در مراحل مختلف تجزیه تغذیه می کنند.

کفتار تقریبا همه قسمت های شکار یا لاشه حیوانات از جمله استخوان ها را می خورد و چیزی از آن باقی نمی گذارد.

دشمن کفتار

مهم ترین دشمن کفتارها شیرها و سگ های شکاری هستند.

کفتارها و شیرها اغلب بر سر قلمرو با هم مبارزه می کنند، آن ها منابع غذایی یکسان دارند و این باعث شده حیات وحش شاهد رقابت های شدیدی بین این دو حیوان باشد.

کفتارها به خصوص در سنین پایین تر ممکن است هم نوعان خود را کشته و بخورند.

زاد و ولد کفتار

دوره بارداری کفتار ماده در گونه های مختلف متفاوت بوده و اغلب بین 90 تا 110 روز می باشد.

زایمان کفتار دشوار است و در 60 درصد موارد توله ها در حین زایمان بر اثر خفگی می میرند.

کفتار بعد از زایمان به یک مکان جدا از دیگر اعضای گله می رود تا به خوبی استراحت کند، او برای 12 تا 18 ماه به توله هایش شیر می دهد اگرچه توله ها بعد از 5 ماهگی شروع به خوردن گوشت می کنند.

وقتی توله ها بزرگ تر می شوند به همراه سایر توله ها وارد گله می شوند. در گروه توله کفتارها، آن هایی که غالب تر هستند غذای بیشتری خورده و بیشتر زنده می مانند.

توله ها 1 تا 2 سال تحت نظر مادرشان هستند، بعد از این مدت توله های ماده در گروه باقی مانده اما نرها در سن 3 سالگی و پس از رسیدن به بلوغ جنسی گله را ترک می کنند.

طول عمر کفتار

کفتارها در حیات وحش بین 10 تا 12 سال و در باغ وحش حدود 25 سال زندگی می کنند.

آیا کفتار اهلی می شود؟

تاکنون هیچ گونه کفتاری به هیچ وجه اهلی نشده است.

این حیوان وحشی است و می تواند به شکارچی خطرناکی تبدیل شود، بنابراین انتخاب کفتار به عنوان حیوان خانگی بسیار خطرناک است و در برخی نواحی غیر قانونی اعلام شده است.

رابطه کفتار با انسان چگونه است؟

کفتارها به ندرت به انسان ها حمله می کنند زیرا اکثر گونه ها از انسان ها می ترسند و درگیر نمی شوند. در بیشتر موارد حمله به افراد ناتوان یا کودکانی که هنگام شب بیرون بوده اند گزارش شده است.

از آن جا که این حیوان معمولا از لاشه سایر حیوانات تغذیه می کند متاسفانه بسیاری از مردم بومی و کشاورزان به اشتباه گمان می کنند کفتار دام های آن ها را از بین برده و سعی می کنند کفتارها را شکار کنند.

بسیاری از مردم معتقدند کفتار با جادوگری و فعالیت های ماورا طبیعی ارتباط دارد و به همین دلیل درباره این حیوان محتاط عمل می کنند.

حقایق جالب درباره کفتار

  • دانشمندان بر این باور هستند که شدت و تن صدای خنده کفتار با وضعیت اجتماعی و سن حیوان ارتباط دارد.
  • کفتار از شامپانزه باهوش تر است، این حیوان به صورت گروهی در حل مسائل موفق تر عمل می کند و می تواند با نشانه های غیر کلامی نیز به خوبی با هم نوعانش ارتباط برقرار کند.
  • کفتارهای ماده بزرگ تر، عضلانی تر و وحشی تر از کفتارهای نر هستند. گفته شده بدن ماده ها سه برابر بیشتر از نرها تستوسترون دارد به طوری که حتی توله های ماده نیز نسبت به توله نرها غالب می باشند.
  • در جامعه کفتارها نرها زندگی سختی می گذرانند، آن ها بعد از جدا شدن از گله اولیه خود، به دنبال گله جدید می روند و اغلب برای محلق شدن به گروه با رئیس ماده درگیر می شوند.
  • گرگ خاکی ها بر خلاف سایر کفتارها حیوانات منزوی هستند که تنها در فصل جفت گیری کنار هم دیده می شوند.
  • کفتارها برای مشخص کردن قلمروی خود از ترشحات سفید رنگی که از غده مقعد آن ها ترشح می شود استفاده می کنند. این ماده بوی بسیار قوی دارد و به سایر کفتارها هشدار می دهد که این قلمرو قبلا اشغال شده است.
  • دستگاه تناسلی کفتار ماده و نر بسیار شبیه هم است اما این حیوان دو جنسیت ندارد.

منابع: animalsa-z-animals

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا