خواص دارویی گیاه شاه پسند برای سلامتی

خواص دارویی و عکس گیاه شاه پسند
خواص گیاه شاه پسند

گیاه شاه پسند (نام علمی : Verbena officinalis) که به نام گیاه صلیب نیز شناخته شده از گیاهان دارویی چند ساله متعلق به خانواده شاه پسندیان است که برگ های لوبی شکل و دندانه دار و گل های ابریشمی به رنگ بنفش کم رنگ دارد.

شاه پسند از گیاهان مشهور بومی اروپا و آسیا است که بیش از 20 ترکیب گیاهی مفید از جمله گلیکوزیدهای ایریدوئید، فلاونوئیدها و تری ترپنوئیدها را در خود گنجانده و به عنوان یک گیاه دارویی ضد سرطان، آرامش بخش، ضد تشنج و ضد میکروبی در سراسر دنیا شناخته شده است.

برای آشنایی با خواص جادویی گیاه شاه پسند در ادامه مطلب با کوکا همراه شوید.

خواص و فواید شاه پسند

1. ضد تومور

به نظر می رسد گلیکوزیدها، تری ترپنوئیدها و روغن های ضروری موجود در شاه پسند به کاهش رشد تومورها کمک کرده و باعث مرگ سلول های سرطانی می شوند.

از جمله روغن های ضروری موجود در این گیاه می توان به سیترال اشاره کرده که خاصیت ضد سرطانی دارد.

2. محافظت از سلول های عصبی

گفته شده عصاره شاه پسند می تواند به کاهش علائم برخی مشکلات عصبی و مغزی کمک کند و مانع از بین رفتن سلول های عصبی در بیماری آلزایمر شود.

شاه پسند حاوی نوعی گلوکوزید به نام وربنالین یا کورنین است که به بهبود آسیب مغزی بعد از سکته کمک کرده،  با رشد عروق خونی جدید در مغز باعث اکسیژن رسانی بهتر شده و عملکرد میتوکندری را بهبود می بخشد.

میتوکندری مسئول تولید انرژی در سلول ها می باشد و برای این منظور به اکسیژن نیاز دارد، بدون اکسیژن کافی تولید انرژی کاهش یافته و باعث بروز مشکلات در فعالیت سلولی شده که می تواند به بیماری های سیستم عصبی منجر شود در حالی که وربنالین با تامین انرژی و خون کافی برای مغز به بهبود عملکرد میتوکندری و مغز کمک می کند.

3. کاهش اضطراب و تشنج

شاه پسند از دیرباز به عنوان یک تونیک اعصاب یا آرامش بخش در طب سنتی استفاده شده و به نظر می رسد تاثیر خوبی در کاهش اضطراب داشته باشد که با داروهایی همچون دیازپام نیز قابل مقایسه است و از فلاونوئیدها و تانن های موجود در آن نشات گرفته است.

علاوه بر این گفته شده مصرف شاه پسند با به تاخیر انداختن زمان شروع حملات تشنج و کاهش مدت آن به کنترل تشنج در بیماران مبتلا به بیماری های عصبی مانند صرع کمک می کند.

4. ضد میکروب

شاه پسند احتمالا از بدن در برابر باکتری ها و قارچ هایی که در برابر آنتی بیوتیک ها مقاوم شده اند محافظت کرده و خاصیت ضد باکتریایی عصاره آن با باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، ای کولای و سالمونلا تیفی که عامل برخی بیماری های عفونی هستند مقابله می کند.

خاصیت ضد میکروبی این گیاه به روغن ضروری سیترال موجود در آن بر می گردد و ترکیباتی همچون فلاونوئیدها نیز اثر آن را افزایش می دهند زیرا اتصال باکتری به میزبان را مهار کرده و سمیّت آن ها را خنثی می کنند.

5. خاصیت ضد التهابی

به نظر می رسد استفاده موضعی از عصاره گیاه شاه پسند دارای اثر ضد التهابی بوده و به کاهش ورم ناشی از احتباس مایعات در بدن کمک می کند.

6. سلامت لثه

استفاده از جوشانده گیاه شاه پسند برای سلامت لثه مفید بوده و احتمالا اثر مثبت در کاهش علائم التهاب لثه مزمن داشته باشد.

7. سلامت قلب

به نظر می رسد ماده وربنالین موجود در شاه پسند می تواند به کاهش آسیب و مرگ بافت قلبی ناشی از کمبود خون رسانی کمک کند.

8. درمان اسهال

گفته شده عصاره ریشه گیاه شاه پسند میزان و دفعات اسهال را کاهش داده و به درمان اسهال کمک می کند.

خواص شاه پسند در طب سنتی

از گیاه شاه پسند در طب سنتی نقاط مختلف جهان به صورت پودر، جوشانده یا داروی موضعی استفاده می شود، به عنوان مثال:

  • در اتیوپی از برگ های این گیاه برای درمان عفونت گوش و از ریشه آن برای درمان التهاب لوزه و آسکاریس استفاده می شود، آسکاریس نوعی بیماری ناشی از انگل آسکاریس لومبریکوئیدس است که با دل درد و اسهال همراه می باشد.
  •  در برخی نواحی از گیاه شاه پسند برای درمان دل درد و همچنین در امان ماندن از چشم زخم که گفته شده عامل بدبختی و بیماری است استفاده می شود.
  • در برخی موارد برای افزایش شیر مادران شیرده از شاه پسند استفاده می شود.

عوارض جانبی شاه پسند

  • به طور کلی گیاه شاه پسند توسط سازمان غذا و داروی آمریکا بی خطر شناخته شده اما در برخی موارد باید در مصرف آن احتیاط شود، از جمله:
  • مصرف عصاره این گیاه در دوران بارداری می تواند به اختلال در افزایش وزن و ناهنجاری های استخوانی در جنین منجر شود به همین دلیل توصیه می شود خانم های باردار از شاه پسند و همه محصولات حاوی این گیاه اجتناب کنند.
  • مشخص نشده که آیا ترکیبات موجود در این گیاه از شیر مادر به نوزاد منتقل می شود یا خیر، بنابراین مادران شیرده ممکن است برای اطمینان از سلامت نوزاد خود ترجیح دهند از مصرف این گیاه اجتناب کنند.
  • به نظر می رسد نوشیدن دمنوش شاه پسند به همراه وعده غذایی ممکن است جذب آهن را تا 59 درصد کاهش دهد، بنابراین افراد مبتلا به کم خونی یا کمبود آهن نباید از آن استفاده کنند.
  • محتوای ویتامین K موجود در این گیاه ممکن است با داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین تداخل داشته باشد و اثر این داروها را کاهش دهد.

با توجه به موارد ذکر شده توصیه می شود حتما قبل از استفاده از هر گونه مکمل جدید از جمله شاه پسند با پزشک مشورت کنید.

در ادامه بخوانید : خواص دارویی گیاه دم اسبی

منبع: healthline

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا