هر آنچه که لازم است در مورد آرد سمولینا بدانید

آرد سمولینا چیست؟
آرد سمولینا چیست؟

آرد سمولینا چیست؟

سمولینا نوعی آرد درشت است که از آسیاب کردن *گندم دوروم – از انواع سخت گندم – به دست می آید و در سراسر جهان برای تهیه نان، ماکارونی و فرنی از آن استفاده می شود.

آرد سمولینا تیره تر و طلایی تر از *آرد همه منظوره بوده و عطر ملایم و خاکی دارد.

سمولینا علاوه بر کاربردهای گسترده در آشپزی دارای خواص و فواید زیادی برای سلامتی از جمله کنترل وزن، سلامت قلب و سیستم گوارشی می باشد.

برای آشنایی بیشتر با این آرد پرخاصیت در ادامه مقاله با کوکا همراه باشید تا به بررسی ارزش غذایی، خواص، کاربردها و مضرات سمولینا بپردازیم.

*گندم دوروم که به آن گندم ماکارونی نیز گفته می شود دومین گندم کشت شده در دنیا بعد از گندم معمولی می باشد، اگرچه تنها 5 تا 8 درصد تولید گندم جهانی را تشکیل می دهد. کلمه دوروم در لاتین به معنای “سخت” می باشد و این گونه گندم سخت ترین نوع گندم می باشد.

* آرد همه منظوره همان آرد تصفیه شده یا آرد ساده سفید است که از گندم بدون سبوس به دست می آید. از این آرد برای تهیه کیک، نان برشته، کلوچه و همچنین نان های مسطح همچون لواش استفاده می شود.

ارزش غذایی سمولینا

آرد سمولینا معمولا به صورت سمولینای غنی شده عرضه می شود. به عبارت دیگر تولید کنندگان مواد غذایی برای حفظ خواص آن، مواد مغذی از دست رفته طی پردازش دانه های گندم دوروم را دوباره به آرد سمولینا اضافه می کنند و سمولینای غنی شده دارای سطوح بالاتری از ویتامین ها و مواد معدنی نسبت به جایگزین های غنی نشده آن می باشد.

1/3 فنجان (56 گرم) آرد سمولینای غنی شده و نپخته حاوی مواد مغذی زیر می باشد:

کالری: 198
کربوهیدرات: 40 گرم
پروتئین: 7 گرم
چربی: کمتر از 1 گرم
فیبر: 7 درصد نیاز روزانه

سمولینا حاوی مقادیر فراوان پروتئین و فیبر است که هر دو عمل هضم را کند کرده و باعث ایجاد احساس سیری بین وعده های غذایی می شوند.

ویتامین های گروه B موجود در سمولینا – همچون تیامین و فولات – نیز نقش بسیار مهمی در عملکرد بدن از جمله تبدیل غذا به انرژی دارند.

این نوع آرد منبع خوب آهن و منیزیم نیز می باشد که به تولید سلول های قرمز خون، سلامت قلب و کنترل قند خون کمک می کنند.

سمولینا برای کاهش وزن مفید است

سمولینا دارای مواد مغذی متعددی است که می توانند به کاهش وزن کمک کنند.

1/3 فنجان (56 گرم) آرد سمولینای نپخته و غنی شده حدود 7 درصد نیاز بدن به فیبر را تامین می کند، در حالی که جای کمرنگ این ماده غذایی در بسیاری از رژیم های غذایی احساس می شود.

مطالعات متعدد نشان می دهد رژیم های پر فیبر به کاهش وزن و لاغری کمک می کنند زیرا باعث کاهش احساس گرسنگی شده و از افزایش وزن احتمالی جلوگیری می کند.

به عنوان مثال مطالعه انجام شده روی 252 خانم نشان داده افزایش مصرف 1 گرم فیبر در روز باعث کاهش 0.25 کیلوگرم وزن در 20 ماه می شود.

سمولینا سرشار از پروتئین نیز می باشد و نتایج تحقیقات حاکی از آن است که افزایش مصرف پروتئین می تواند به لاغری کمک کند.

بررسی 24 مطالعه نشان داد مقدار کاهش وزن در رژیم غذایی غنی از پروتئین در مقایسه با رژیم های با پروتئین معمولی 0.79 کیلوگرم بیشتر می باشد.

افزایش مصرف پروتئین همچنین به کاهش احساس گرسنگی، حفظ حجم عضلانی در دوره کاهش وزن و افزایش چربی سوزی منجر می شود.

از قلب محافظت می کند

رژیم غذایی غنی از فیبر می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد.

بررسی 31 مطالعه نشان داد خطر ابتلا به بیماری قلبی در افرادی که بیشترین مصرف روزانه فیبر را دارند 24 درصد کمتر از افرادی با کمترین مقدار مصرف روزانه فیبر می باشد.

فیبر با کاهش کلسترول بد خون، کاهش فشار خون و التهاب کلی بدن به سلامت قلب کمک می کند. یک مطالعه کوچک 3 هفته ای نشان داده دریافت روزانه 23 گرم فیبر از غلات کامل مانند سمولینا باعث کاهش 5 درصدی کلسترول بد خون می شود.

علاوه بر این سمولینا حاوی سایر مواد مغذی مفید برای قلب همچون فولات و منیزیم نیز می باشد.

نتایج مطالعه انجام شده روی 58 هزار نفر نشان داد افرادی که بیشترین مصرف روزانه فولات را دارند 38 درصد کمتر از افراد با حداقل مصرف روزانه این ماده مغذی در معرض بیماری های قلبی قرار دارند.

همچنین مطالعات نشان داده رژیم های غذایی غنی از منیزیم به سلامت کلی قلب کمک می کنند. به عنوان مثال مطالعه انجام شده روی 1 میلیون نفر نشان داد افزایش روزانه 100 میلی گرم مصرف منیزیم، خطر نارسایی قلبی را تا 22 درصد و خطر سکته را تا 7 درصد کاهش می دهد.

قند خون را کنترل می کند

سمولینا به دلیل منیزیم و فیبر فراوان کنترل قند خون را بهبود بخشیده و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری قلبی را کاهش می دهد.

منیزیم با افزایش پاسخ سلول ها به انسولین، قند خون را کنترل کرده و طبق مطالعات انجام شده، رژیم های غذایی سرشار از منیزیم خطر ابتلا به دیابت را تا 14 درصد کاهش می دهند.

فیبر نیز از دیگر مواد مغذی ضروری برای کنترل قند خون است. فیبر جذب کربوهیدرات ها در جریان خون را کاهش می دهد و به تنظیم قند خون بعد از وعده غذایی کمک می کند، همچنین می تواند سطح قند خون ناشتا در افراد مبتلا به دیابت را کاهش دهد.

به علاوه رژیم های غنی از فیبر به کاهش 5 درصدی سطح هموگلوبین A1c – قند خون میانگین سه ماهه – در افراد مبتلا به دیابت کمک می کنند.

منبع غنی آهن است

آهن یکی از مواد معدنی ضروری در بدن است که نقش مهمی در عملکرد درست بدن ایفا می کند که از آن جمله می توان به اکسیژن رسانی به اندام های مختلف از طریق جریان خون، سنتز دی ان ای، رشد و نمو بدن و تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد.

سمولینا منبع خوب آهن است و هر 1/3 فنجان سمولینا غنی شده نپخته حدود 13 درصد نیاز روزانه بدن به این ماده معدنی را تامین می کند.

بدن ما بدون آهن قادر به تولید کافی گلبول های قرمز خون نبوده و خطر ابتلا به کم خونی ناشی از فقر آهن افزایش پیدا می کند. کمبود آهن از شایع ترین کمبود مواد مغذی در سراسر جهان است و افزایش مصرف غذاهای حاوی آهن خطر ابتلا به این عوارض را کاهش می دهد.

هرچند سمولینا مانند دیگر گیاهان حاوی *آهن “غیر هم” می باشد که به خوبی آهن “هم” موجود در محصولات حیوانی همچون گوشت، مرغ و ماهی جذب نمی شود.

خوشبختانه مصرف غذاهای سرشار از ویتامین C مانند مرکبات، توت ها و گوجه فرنگی ها در کنار سمولینا می تواند جذب آب “غیر هم” را افزایش خواهد داد.

*آهن “هم” تنها در منابع حیوانی یافت شده و آهن “غیر هم” در منابع گیاهی وجود دارد.

سلامت سیستم گوارش را تضمین می کند

بهبود هضم از فواید فیبر برای سلامتی است. این ماده مغذی رشد باکتری های مفید روده را بهبود بخشیده و حفظ تعادل باکتری ها به هضم بهتر، سلامتی سیستم ایمنی و متابولیسم بدن کمک می کند.

به علاوه مصرف فیبر باعث تنظیم حرکات روده شده و به درمان یبوست کمک می کند. نتایج یک مطالعه 2 هفته ای نشان داد افرادی که روزانه 5 گرم فیبر اضافی غلات کامل مصرف می کنند نسبت به سایرین کمتر دچار یبوست و باد می شوند.

موارد استفاده از سمولینا

سمولینا منبع غنی گلوتن – پروتئینی که ساختار بسیاری از انواع نان، ماکارونی و غیره را تشکیل می دهد – می باشد و بافت سخت و ترد آرد سمولینا آن را به یکی از بهترین انواع آرد برای درست کردن ماکارونی تبدیل کرده است.

روش های دیگر مصرف سمولینا عبارتند از:

برای ترد کردن بافت خمیر نان می توانید چند قاشق چای خوری آرد سمولینا به آن اضافه کنید.

سمولینا را با مقداری شیر در حال جوش، عسل و عصاره وانیل مخلوط کرده و برای تهیه پودینگ یا غلات داغ استفاده کنید.

مقداری آرد معمولی را با سمولینا مخلوط کنید تا خمیر حاصل ترد شود.

از آرد سمولیا می توان برای غلیظ کردن ترشی یا سس استفاده کرد.

قبل از کباب کردن سیب زمینی مقداری سمولینا روی آن بپاشید تا ترد شود.

آرد سمولینا در صورت باز ماندن ممکن است کپک بزند بنابراین بهترین راه برای نگهداری سمولینا این است که آن را داخل ظرف دربسته در یخچال نگهداری کنید.

هشدارهای سلامتی

همانطور که قبلا اشاره کردیم سمولینا حاوی گلوتن است و برای افرادی که از سلیاک یا حساسیت به گلوتن رنج می برند مضر می باشد. بیماری سلیاک حدود 1.4 درصد از جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار داده است.

به نظر می رسد حدود 0.5  تا 13 درصد افراد ممکن است دچار حساسیت غیر سلیاکی به گلوتن باشند. همه این افراد باید از مصرف مواد حاوی گلوتن مانند سمولینا اجتناب کنند.

از آن جا که سمولینا با گندم دوروم به دست می آید ممکن است برای افرادی که به گندم آلرژی دارند مضر باشد.

منبع : healthline

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا
جاوید
مدیر سایت، نویسنده و مترجم، سردبیر و سئو کار ارشد سایت کوکا