خواص و مضرات خوردن هندوانه در بارداری برای مادر و جنین

خواص هندوانه در دوران حاملگی
خواص هندوانه در دوران حاملگی

هندوانه از آن میوه های خوش رنگ و لعاب و آب دار است که علاوه بر طعم خوشمزه و دلچسبی که دارد برای سلامت همه افراد از جمله زنان باردار و نوزاد آن ها بسیار مفید می باشد.

بسیاری از کارشناسان تغذیه توصیه کرده اند خانم های باردار مصرف میوه هایی همچون هندوانه را به برنامه غذایی خود اضافه کنند زیرا این میوه پر خاصیت به درمان بسیاری از مشکلات شایع بارداری از جمله سوزش سر دل، یبوست، ورم دست و پا، بیماری صبحگاهی و گرفتگی عضلانی کمک کرده و برای تقویت سیستم ایمنی و رشد استخوان های جنین مفید می باشد.

در ادامه مطلب با کوکا همراه شوید تا با خواص و مضرات احتمالی هندوانه برای زنان باردار آشنا شویم.

آیا خوردن هندوانه در دوران بارداری مفید است؟

بله! هندوانه دارای آب فراوان و مواد مغذی متعددی همچون کربوهیدرات، فیبر، کلسیم، پتاسیم، ویتامین های مهم و آنتی اکسیدان لیکوپن است که همگی به کاهش عوارض آزار دهنده دوران بارداری کمک می کنند.

در صورتی که در مصرف هندوانه زیاده روی نشود نه تنها برای دوره بارداری خطری ندارد بلکه جزو میوه های مفید برای خانم های باردار محسوب می شود.

ارزش غذایی هندوانه

برخی مواد مغذی موجود در یک فنجان هندوانه (152 گرم) به صورت زیر است:

هندوانه (152 گرم)مقدار
کالری46
پروتئین1 گرم
کربوهیدرات12 گرم
فیبرکمتر از 1 گرم
چربیکمتر از 1 گرم

 

فواید هندوانه برای دوران بارداری

برخی فواید هندوانه برای زنان باردار عبارت است از:

1. درمان سوزش سر دل و اسیدی شدن معده

بارداری تغییرات زیادی در هورمون های بدن ایجاد می کند که در برخی خانم ها به مشکلات آزار دهنده ای منجر می شود.

اسیدی شدن معده و سوزش سر دل از جمله ناراحتی های شایع دوران بارداری است که مصرف هندوانه به درمان آن کمک کرده و باعث تسکین دستگاه گوارش می شود.

توصیه می شود هنگام بروز ناراحتی های گوارشی حتما سراغ این میوه خوشمزه بروید، احتمالا بلافاصله بعد از خوردن اثر تسکین دهنده آن را روی دستگاه گوارش احساس خواهید کرد!

2. پیشگیری از ادم 

زنان باردار معمولا از ورم دست و پا که به نام ادم نیز شناخته شده رنج می برند. این مشکل به دلیل تجمع غیر طبیعی مایعات در بافت های خاصی از بدن رخ می دهد و آب فراوان موجود در هندوانه با باز کردن گرفتگی ها به درمان آن کمک می کند.

3. رفع کم آبی بدن

کم آب شدن بدن از دیگر مشکلات ناخوشایند دوران بارداری است که ممکن است با ناراحتی های خفیف از جمله خستگی یا بی حالی همراه بوده یا به مشکلات جدی همچون زایمان زودرس منجر شود.

از آن جا که تقریبا 90 درصد هندوانه از آب تشکیل شده خوردن این میوه برای مقابله با کم آبی بدن بسیار مفید است.

4. بیماری صبحگاهی

زنان باردار به خصوص در چند هفته اول بارداری از حالت تهوع و استفراغ رنج می برند، این عارضه اگرچه به نام بیماری صبحگاهی به شهرت رسیده اما ممکن است در هر زمان از روز رخ دهد.

گفته شده نوشیدن یک لیوان آب هندوانه هنگام صبح برای مقابله با این بیماری بسیار مفید بوده و باعث طراوت، شادابی و انرژی بیشتر خانم ها می شود.

5. تقویت سیستم ایمنی

بدن یک خانم باردار وظیفه محافظت از دو موجود زنده – یعنی مادر و جنین در حال رشد – در برابر عفونت ها و بیماری ها را بر عهده دارد.

این مسئله ممکن است سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند در حالی که مصرف هندوانه به دلیل دارا بودن نوعی آنتی اکسیدان قدرتمند به نام لیکوپن برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید خواهد بود.

لازم به ذکر است رنگ قرمز هندوانه نیز از لیکوپن موجود در آن نشات گرفته است.

6. سم زدایی بدن

هندوانه دارای خاصیت دیورتیک است و به دفع هر چه بیشتر سموم و کاهش اسید اوریک بدن کمک زیادی می کند.

این خاصیت هندوانه نقش مهمی در بهبود عملکرد کبد و کلیه ها در دوران بارداری داشته و باعث افزایش SPF پوست می شود.

7. رفع گرفتگی عضلانی

بدن زنان باردار پیوسته در حال تلاش است تا با تغییراتی که در این دوره رخ داده سازگار شود، تغییرات هورمونی و افزایش وزن سریع برخی تحولات بارز دوران حاملگی هستند که ممکن است به گرفتگی و درد عضلانی منجر شوند.

خوردن هندوانه به دلیل ترکیبات مغذی موجود در این میوه تاثیر خوبی در کاهش و رفع گرفتگی های عضلانی دارد.

8. پیشگیری از لک های پوستی

یکی دیگر از عوارض نا خواسته تغییرات هورمونی در دوران بارداری ظاهر شدن لک های آزار دهنده پوستی است.

خبر خوب این که هندوانه با بهبود هضم و سم زدایی بدن تاثیر بسزایی در درخشندگی پوست داشته و به پیشگیری و درمان لک های پوستی کمک می کند.

9. درمان یبوست

بسیاری از زنان باردار از یبوست شکایت می کنند و هندوانه به دلیل محتوای فیبر و آب فراوان موجود در این میوه به بهبود حرکات روده و درمان یبوست کمک می کند.

10. تقویت استخوان های جنین

یک علت مهم دیگر که خانم های باردار باید هندوانه را به رژیم غذایی خود اضافه کنند تاثیر این میوه در شکل گیری استخوان های جنین و دندان های نوزاد در حال رشد است.

هندوانه دارای مقدار قابل توجهی کلسیم و پتاسیم است که هر دو ماده معدنی برای رشد خوب استخوان های جنین ضروری می باشند.

11. پیشگیری از پره اکلامپسی

به نظر می رسد خانم هایی که به طور مرتب مکمل های لیکوپن مصرف می کنند 50 درصد کمتر از سایرین به پره اکلامپسی دچار می شوند.

از آن جا که هندوانه منبع خوب این آنتی اکسیدان می باشد می تواند انتخابی ایده آل برای پیشگیری از پره اکلامپسی دوره حاملگی محسوب شود.

12. سایر فواید هندوانه 

هندوانه دارای چندین ماده معدنی و ویتامین مهم است و مصرف آن در دوران بارداری به بینایی، عملکرد مغز، سیستم عصبی و سیستم ایمنی بدن نوزاد کمک زیادی می کند.

عوارض جانبی هندوانه برای دوران بارداری

به طور کلی هندوانه جزو میوه های بسیار مفید برای زنان باردار محسوب می شود اما در برخی موارد ممکن است عوارض ناخوشایندی به دنبال داشته باشد، از جمله:

  • مصرف بیش از حد هندوانه به دلیل قند موجود در این میوه می تواند به افزایش سطح قند خون منجر شده و خطر دیابت بارداری را افزایش دهد.
  • خاصیت دیورتیک هندوانه ممکن است باعث از دست رفتن مواد مغذی ضروری بدن به همراه دفع سموم شود.
  • هندوانه خیلی زود خراب می شود و در صورتی که به صورت تازه مصرف نشود می تواند عوارضی همچون حالت تهوع، استفراغ و مشکلات گوارشی به دنبال داشته باشد، توصیه می شود فقط هندوانه تازه برش خورده میل کنید.

منبع: parenting