خواص مرزه؛ 10 خاصیت دارویی مرزه برای سلامتی، لاغری و پوست و مو

مرزه چیست؟

مرزه که به نام مرزه کوهی هم شناخته می شود از سبزیجات تابستانی و از تیره نعناعیان است که به صورت وحشی در جنوب اروپا و آسیا از جمله ایران به فراوانی یافت می شود.

گیاه مرزه فواید زیادی برای بدن داد که ما در این مقاله از سایت کوکا به طور کامل خواص سبزی مرزه تازه و خشک و دمنوش مرزه کوهی را برای سلامتی، لاغری، بارداری، دیابت و پوست و مو شرح داده ایم.

خواص دارویی مرزه کوهی (savory)
خواص دارویی مرزه کوهی

خواص مرزه برای پوست و مو

1. جوان سازی پوست صورت

مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها، ویتامین C و ویتامین A موجود در مرزه با افزایش کلاژن پوست صورت به رفعچین و چروک پوست کمک کرده و باعث جوان سازی پوست صورت می شود.

2. تقویت و افزایش رشد مو

آهن موجود در مرزه با افزایش تولید گلبول های قرمز خون به درمان کم خونی کمک می کند و با بهبود جریان خون در پوست سر باعث تقویت فولیکول های مو و در نتیجه تقویت و افزایش رشد مو می شود.

3. درمان قارچ ناخن دست و پا

مرزه دارای خواص ضد قارچی قوی بوده و روغن مرزه می تواند به درمان عفونت قارچی ناخن دست و پا کمک کند.

فواید دارویی و درمانی مرزه برای بدن

4. دیابت و قند خون

در طب سنتی از سبزی مرزه تازه و خشک شده برای درمان تشنگی و خشکی دهان دیابتی در افراد مبتلا به دیابت استفاده می شود.

5. معده و دستگاه گوارش

مقادیر قابل توجه فیبر موجود در مرزه به بهبود هضم غذا کمک کرده، برای درمان معده درد مفید است و به سلامت دستگاه گوارش کمک می کند.

مرزه به دلیل مقادیر بالای ترکیبات فنلی موجود در آن دارای خواص ضد باکتری قوی بوده و از ابتلا به زخم معده جلوگیری می کند.

گفته شده که مرزه به دلیل طبع گرمی که دارد یکی از بهترین دارو های گیاهی برای درمان تهوع و بیماری های گوارشی می باشد.

6. یبوست و اسهال

مقادیر بالای فیبر موجود در سبزی مرزه با بهبود حرکات روده برای پیشگیری و درمان یبوست و اسهال مفید می باشد.

7. لاغری و کاهش وزن

مرزه دارای مقادیر بالایی فیبر است و استفاده از مرزه تازه به عنوان سبزی خوردن باعث کاهش اشتها شده و با پیشگیری از پرخوری به لاغری و کاهش وزن کمک می کند.

علاوه بر این فیبر موجود در مرزه به پاک سازی روده و درمان یبوست کمک کرده و با کاهش ذخیره ی چربی در بدن باعث لاغری و کاهش وزن می شود.

8. کبد

مرزه دارای خواص دیورتیک قوی بوده که به سم زدایی و پاک سازی کبد و درمان بیماری های کبد کمک کرده و باعث بهبود عملکرد کبد می شود.

9. فشار خون

مقادیر بالای پتاسیم و منیزیم موجود در مرزه به درمان فشار خون بالا کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.

10. چربی خون

فیبر موجود در مرزه به کاهش کلسترول و چربی خون بالا کمک کرده و خطر حمله ی قلبی و سکته ی قلبی را در افراد کاهش می دهد.

خواص دمنوش مرزه + طرز تهیه

دمنوش مرزه کوهی برای درمان مشکلات گوارشی، سردرد، برونشیت و گلودرد مفید می باشد، علاوه بر این چون خواص دیورتیک دارد به پاک سازی و بهبود عملکرد کبد و کلیه ها کمک می کند.

طرز تهیه دمنوش مرزه کوهی

2 یا 3 قاشق چای خوری گیاه مرزه خشک شده را در یک فنجان آب جوش بریزید و بگذارید 10 دقیقه بماند تا دم بکشد، دمنوش مرزه آماده است میت وانید بنوشید.

فراموش نکنید که بهتر است تنها یک فنجان دمنوش مرزه در روز بنوشید.

خواص روغن اسانس مرزه کوهی + طرز تهیه

روغن مرزه به روش تقطیر بخار از گیاه مرزه استخراج می شود، این روغن بی رنگ مایل به زرد است و عطر و بوی قوی دارد.

روغن مرزه دارای خواص بیشماری از جمله درمان اسپاسم و گرفتگی، ضد عفونی کننده قوی ضد باکتری و ضد قارچی، ضد آفتاب طبیعی و دیورتیک طبیعی می باشد. روغن مرزه دارای خواص ضد التهابی بوده و ماساژ بدن با ترکیب روغن مرزه و روغن نارگیل به درمان بیماری های روماتیسم، آرتروز و نقرس کمک می کند.

علاوه بر این ها روغن مرزه به دلیل عطر خوبی که دارد برای تهیه ی لوازم آرایشی مانند عطر ها استفاده می شود.

عوارض و مضرات مرزه

جنین، زنان باردار و زنان شیرده

مطالعات کافی درباره ی اثر مرزه تازه و خشک و دمنوش و روغن مرزه بر روی جنین در دوران بارداری و شیردهی وجود ندارد پس بهتر است زنان باردار و شیرده از مصرف مرزه اجتناب کنند.

نوزادان و کودکان

چون هنوز تحقیقاتی درباره ی اثر مرزه بر روی نوزادان و کودکان صورت نگرفته بهتر است از مصرف مرزه جدا خودداری شود.

اختلالات خونریزی

گفته می شود که مرزه ممکن است پس از جراحی، خطر خونریزی را افزایش دهد پس حداقل دو هفته قبل از عمل جراحی از مصرف مرزه خودداری کنید.

روغن مرزه باعث ایجاد واکنش های آلرژیک بر روی پوست می شود پس همیشه از استعمال موضعی آن را با یک روغن حامل مانند روغن نارگیل ترکیب کرده و بر روی پوست استفاده کنید.

طبع مرزه

مرزه سرد است یا گرم؟

طبیعت سبزی مرزه گرم و خشک می باشد. مرزه حاوی مقادیر بالای ویتامین A، ویتامین C، نیاسین، ویتامین B6، کلسیم، منگنز، منیزیم، پتاسیم، روی و آهن، آنتی اکسیدان ها و ترکیبات فنلی از جمله تیمول می باشد.

مرزه خام به صورت تازه و خشک و مرزه پخته را به دلیل طعم تندی که دارد به عنوان یک ادویه خوش عطر برای تهیه انواع آش و سوپ مرزه، ترشی مرزه، سالاد سیب زمینی و قارچ، سس سالاد و تهیه سوسیس گیاهی خانگی استفاده می کنند.

در ایران از مرزه تازه به عنوان سبزی خوردن استفاده می شود.

فرق مرزه و ترخون

مرزه دارای طبع گرم و خشک است که برای درمان معده درد، درد دندان، سرفه، گلودرد و برونشیت، درمان اسهال و تقویت قوای جنسی مفید می باشد. مرزه گیاهی به رنگ سبز با گل های سفید و بنفش می باشد.

ترخون دارای طبع خیلی گرم و خشک است که برای درمان معده درد، درمان اسکوربوت و درمان احتباس گاز در روده ها استفاده می شود. ترخون گیاهی به رنگ سبز با گل های زرد رنگ است.

تفاوت مرزه و رزماری

مرزه طبع گرم و خشک دارد و دارای برگ های سبز با گل های سفید و بنفش می باشد.

رزماری طبع گرم و خشک دارد و دارای برگ های سوزنی همیشه سبز با گل های بنفش می باشد.

ارزش غذایی مرزه (100 گرم)

  • کالری : 272
  • چربی : 6 گرم
  • کربوهیدرات : 69 گرم
  • پروتئین : 7 گرم
  • فیبر : 46 گرم

منابع : healthyfocus