آیا سرکه سیب باعث لاغری و کاهش وزن می شود؟

چگونه سرکه سیب باعث لاغری می شود؟
چگونه سرکه سیب باعث لاغری می شود؟

سرکه سیب معجونی پرخاصیت است که از هزاران سال پیش به عنوان یک ماده غذایی سالم در آشپزی و طب سنتی استفاده می شده و امروزه نیز مطالعات علمی متعدد از بسیاری از خواص بی نظیر آن از جمله کاهش قند خون پرده برداشته است.

یکی از مهم ترین مواردی که در لیست خواص سرکه سیب به آن اشاره شده کاهش وزن است و بسیاری از منابع و فروشندگان معتقدند این ماده برای لاغری و تناسب اندام معجزه می کند اما آیا این ادعا از نظر علمی نیز صحت داشته و این سرکه همه فن حریف واقعا برای کاهش وزن مفید است؟

در ادامه مطلب با کوکا همراه شوید تا به این سوال پاسخ داده و با طریقه مصرف سرکه سیب برای کاهش وزن آشنا شویم.

خانم های یزدی کلیک کنن

سرکه سیب چیست؟

سرکه سیب طی فرایند تخمیر دو مرحله ای به دست می آید، به این صورت که ابتدا سیب ها را برش داده یا خرد می کنند سپس با مخمر ترکیب کرده تا شکر موجود در آن به الکل تبدیل شود.

در مرحله دوم تخمیر با افزودن باکتری، الکل موجود در آن به اسید استیک تبدیل شده و سرکه سیب به دست می آید.

در گذشته تولید سرکه سیب سنتی به حدود یک ماه زمان نیاز داشت اما امروزه بسیاری از تولیدکنندگان با روش های مدرن این مدت زمان را کاهش داده و می توان در عرض یک روز سرکه سیب تولید کرد.

اسید استیک یا اسید اتانوئیک ترکیب فعال اصلی سرکه سیب است که طعم ترش و بوی بسیار قوی داشته و حدود 5 تا 6 درصد سرکه سیب را تشکیل داده است. از دیگر مواد تشکیل دهنده سرکه سیب می توان به آب و اسیدهایی همچون اسید مالیک اشاره کرد.

لازم به ذکر است 1 قاشق غذاخوری سرکه سیب دارای 3 کالری و فاقد کربوهیدرات می باشد.

اسید استیک و چربی سوزی

اسید استیک نوعی اسید چرب زنجیره کوتاه است که در بدن به استات و هیدروژن تبدیل می شود. برخی مطالعات حیوانی نشان داده اسید استیک موجود در سرکه سیب به چند دلیل می تواند باعث کاهش وزن شود. از جمله:

کاهش قند خون؛ اسید استیک با بهبود عملکرد کبد و ماهیچه ها در جذب قند از خون به کاهش قند خون کمک می کند.

کاهش سطح انسولین؛ اسید استیک نسبت انسولین به گلوکاگون را کاهش داده و باعث افزایش چربی سوزی در بدن می شود.

بهبود متابولیسم؛ اسید استیک باعث افزایش آنزیم AMPK می شود که سوخت و ساز بدن را بهبود بخشیده و به چربی سوزی و کاهش تولید چربی و قند در کبد کمک می کند.

کاهش ذخایر چربی؛ اسید استیک از افزایش وزن جلوگیری کرده و باعث کاهش چربی های شکمی و چربی در کبد می شود.

چربی سوزی؛ مصرف اسید استیک به افزایش قابل توجه ژن های مسئول چربی سوزی کمک کرده و چربی های بدن را کاهش می دهد.

کاهش اشتها؛ استات عملکرد مراکز کنترل اشتها در مغز را مهار کرده و میل به غذا خوردن را کاهش می دهد.

نکته: نتایج ذکر شده طی آزمایشات حیوانی به دست آمده و نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه می باشد.

سرکه سیب و کاهش مصرف کالری

سرکه سیب باعث پر شدن معده شده و مصرف کالری را کاهش می دهد.

مطالعات نشان داده مصرف سرکه سیب علاوه بر کاهش اشتها نرخ هضم مواد غذایی و تخلیه آن ها از معده را کاهش می دهد، همچنین خوردن اندکی سرکه سیب به همراه وعده های غذایی سرشار از نشاسته باعث احساس سیری طولانی مدت شده و به کاهش قند خون و انسولین کمک کند.

اگرچه این خاصیت سرکه سیب برای بعضی افراد مبتلا به بیماری خاص مضر است. به عنوان مثال مصرف سرکه سیب احتمال بروز عارضه گاستروپارس را افزایش می دهد.

گاستروپارس یا تاخیر در تخلیه معده از مشکلات شایع در بیماران دیابت نوع 1 است، در دیابت نوع 1 بیمار قبل از وعده غذایی انسولین تزریق می کند و در صورتی که تخلیه معده با تاخیر انجام شود زمان بندی بین هضم غذا و افزایش قند خون و تاثیر انسولین دچار اختلال می شود.

از آن جا که سرکه سیب باعث افزایش مدت زمان هضم غذا در معده می شود مصرف آن در وعده های غذایی احتمال بروز گاستروپارس را افزایش می دهد.

سرکه سیب و کاهش وزن و چربی ها

سرکه سیب تاثیر قابل توجهی روی وزن و چربی های بدن دارد.

در مطالعه 12 هفته ای که روی 144 فرد چاق انجام شد نتایج زیر به دست آمده است:

افرادی که روزانه 1 قاشق غذاخوری سرکه سیب مصرف کردند:

کاهش وزن: 1.2 کیلوگرم
کاهش چربی های بدن: 0.7 درصد
کاهش سایز دور کمر: 1.4 سانتی متر
کاهش تری گلیسیرید: 26 درصد

افرادی که روزانه 2 قاشق غذاخوری سرکه سیب مصرف کردند:

کاهش وزن: 1.7 کیلوگرم
کاهش چربی های بدن: 0.9 درصد
کاهش سایز دور کمر: 1.9 سانتی متر
کاهش تری گلیسیرید: 26 درصد

به عبارت دیگر مصرف سرکه سیب علاوه بر کاهش وزن، به کاهش چربی های بدن، سایز دور کمر و سطح تری گلیسیرید خون کمک شایانی می کند.

سایر خواص سرکه سیب

سرکه سیب علاوه بر کاهش وزن و چربی سوزی دارای فواید خارق العاده دیگری نیز می باشد از جمله:

1. کاهش قند و انسولین

مصرف سرکه در کنار وعده های غذایی پر کربوهیدرات به کاهش قابل توجه قند خون و انسولین بعد از غذا کمک می کند.

2. بهبود حساسیت به انسولین

مطالعه ای نشان داده افزودن سرکه سیب به وعده های غذایی سرشار از کربوهیدرات حساسیت به انسولین در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 را تا 34 درصد افزایش می دهد.

3. کاهش قند خون ناشتا

براساس نتایج یک مطالعه قند خون ناشتا در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که به همراه میان وعده های پروتئینی سرکه سیب مصرف می کنند نسبت به سایر افراد دو برابر کاهش یافته است.

4. بهبود علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک

مطالعات نشان داده مصرف سرکه سیب در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) با افزایش حساسیت به انسولین تاثیر خوبی روی باروری آن ها داشته است.

5. کاهش کلسترول

براساس مطالعات حیوانی مصرف سرکه سیب به افزایش کلسترول خوب و کاهش کلسترول بد و تری گلیسیرید خون کمک می کند.

6. کاهش فشار خون

آزمایشات حیوانی نشان داده مصرف سرکه سیب احتمالا با مهار آنزیم مسئول انقباض عروق خونی به کاهش فشار خون بالا کمک می کند.

7. ضد باکتری و ضد ویروس قوی

سرکه سیب با باکتری های مختلف عامل مسمومیت های غذایی از جمله باکتری ای کولی مقابله کرده و باعث از بین رفتن 90 درصد باکتری های خاص و 95 درصد برخی ویروس ها در بدن می شود.

چگونه از سرکه سیب برای لاغری استفاده کنیم؟

  1. شیوه های مختلف برای اضافه کردن سرکه سیب به رژیم غذایی وجود دارد
  2. یک روش ساده این است که از ترکیب سرکه سیب و روغن زیتون به عنوان سس سالاد استفاده کنیم، سرکه سیب بخصوص در کنار سبزیجات برگ دار، خیار و گوجه فرنگی طعم خوشمزه ای خواهد داشت
  3. از سرکه سیب می توان برای تهیه ترشی سبزیجات استفاده کرد
  4. روش ساده دیگر ترکیب سرکه سیب با آب و نوشیدن آن است
  5. برای کاهش وزن توصیه می شود هر روز 1 تا 2 قاشق غذاخوری سرکه سیب را با آب مخلوط کرده و در 2 تا 3 نوبت قبل از وعده های غذایی میل کنید

هشدارها (عوارض و مضرات)

مصرف سرکه سیب بیش از 1 تا 2 قاشق غذاخوری در روز توصیه نمی شود.

برای شروع بهتر است از مقادیر کمتر – مثلا 1 قاشق چایخوری در روز – شروع کنید.

در هر نوبت بیش از 1 قاشق غذاخوری مصرف نکنید زیرا مقدار زیاد سرکه سیب ممکن است باعث تهوع شود.

قبل از خوردن سرکه سیب حتما آن را با آب رقیق کنید، سرکه رقیق نشده ممکن است دهان و مری را بسوزاند.

اگرچه مکمل های سرکه سیب به شکل قرص نیز تولید می شود اما مصرف آن ها با خطرات بالقوه از جمله سوزش گلو همراه است.

منبع: healthline