شابانک یا آروگولا چیست و چه فوایدی برای بدن دارد؟

خواص شابانک یا آروگولا چیست؟
خواص شابانک یا آروگولا چیست؟

شابانک چیست؟

شابانک که به نام های آروگولا، منداب، جرجیر و کحکیز هم شناخته می شود یکی از انواع سبزیجات خوراکی بومی مدیترانه است.

شابانک در واقع یکی از انواع کاهو هاست که برگ های سبز با بریدگی های عمیق و نامنظم دارد و گل‌ های درشت آن به رنگ سفید مایل به زرد یا مایل به صورتی با خط‌ های ریز به رنگ بنفش هستند.

سبزی شابانک به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی که دارد به پیشگیری و درمان سرطان کمک می کند، باعث لاغری و کاهش وزن شده و برای سلامت پوست مفید می باشد.

در ادامه همراه کوکا باشید تا با تمامی فواید سبزی شابانک برای سلامتی بدن و نحوه مصرف آن بیشتر آشنا شوید؛

فواید دارویی و درمانی شابانک برای بدن

1. سرطان

طبق گفته موسسه ملی سرطان، خوردن انواع سبزیجات از جمله آروگولا به پیشگیری و درمان انواع سرطان کمک می کنند؛

شابانک حاوی مقادیر بالای گلوکوزینولات است، یکی از مواد مغذی کلیدی که خاصیت ضد التهابی قوی دارد و با کاهش رادیکال های آزاد بدن خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ، مثانه، سینه، ریه، مری و پروستات را کاهش می دهد.

2. سلامت چشم

شابانک حاوی مقادیر بالای ویتامین A و آنتی اکسیدان هایی مانند بتا کاروتن، لوتئین و زاکسانتین است که به تقویت بینایی و سلامت چشم کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های چشمی از جمله دژنراسیون ماکولا را کاهش می دهند.

3. سلامت قلب

کلسترول خون : سبزی شابانک دارای خواص ضد التهابی است که به کاهش سطح کلسترول و هموسیستئین خون کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.

فشار خون : شابانک یکی از سبزیجات سرشار از مواد مغذی مانند پتاسیم و منیزیم است که به بهبود گردش خون در بدن کمک کرده و با کاهش فشار خون بالا به سلامت قلب کمک می کند.

4. تقویت استخوان ها

شابانک حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین K است که باعث بهبود سلامت استخوان های بدن می شود.

همچنین ویتامین K و کلسیم موجود در شابانک باعث تقویت استخوان ها شده و خطر ابتلا به شکستگی استخوان و بیماری پوکی استخوان را کاهش می دهند.

5. لاغری و کاهش وزن

شابانک مانند همه ی انواع سبزیجات دیگر کالری کمی دارد، سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است و به دلیل مقادیر بالای فیبر موجود در آن با کاهش اشتها و جلوگیری از پرخوری باعث لاغری و کاهش وزن می شود.

6. معده و دستگاه گوارش

شابانک یکی از سبزیجات برگ سبز است که خاصیت قلیایی داشته و به سلامت دستگاه گوارش کمک می کند.

همچنین شابانک با بهبود حرکات روده برای پیشگیری و درمان یبوست مفید بوده و به سلامت روده ها کمک می کند.

7. قند خون و دیابت

تحقیقات بالینی نشان می دهد که عصاره ی دانه آروگولا به کاهش نوسانات قند خون کرده و با بهبود انسولین به عنوان یک درمان طبیعی برای دیابت شناخته می شود.

عصاره آروگولا باعث بهبود تولید انسولین می شود، خطر هایپرگلیسمی را کاهش داده و به درمان کلسترول و تری گلیسیرید بالای خون در افراد مبتلا به دیابت کمک می کند.

گفته می شود که حتی مصرف برگ های آروگولا هم به دلیل کربوهیدرات و قند پایین و همچنین آنتی اکسیدان هایی که دارد به کاهش قند خون و افزایش حساسیت به انسولین کمک کرده و استرس اکسیداتیو در افراد مبتلا به دیابت را کاهش می دهد.

8. تقویت قوای جنسی

اگر چه مطالعات زیادی انجام نشده اما بررسی ها نشان می دهد که  شابانک به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها، مواد مغذی و خواص ضد التهابی که دارد باعث تقویت قوای جنسی می شود.

خواص شابانک برای پوست

9. جوان سازی پوست صورت

آروگولا خام به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی که دارد با افزایش الاستیسیته پوست به جوان سازی پوست صورت کمک می کند.

10. درمان اگزما و پسوریازیس

در طب سنتی خاورمیانه از عصاره گیاه شابانک به دلیل خواص ضد التهابی که دارد برای درمان طبیعی اگزما و پسوریازیس استفاده می شود.

خواص شابانک در طب سنتی

در طب سنتی مدیترانه، ترکیه، لبنان و سوریه از دانه های شابانک برای تهیه یک روغن استفاده می شود که به درمان ناباروری کمک می کند، بیماری های پوستی را درمان کرده و باعث بهبود هضم غذا می شود.

در طب سنتی هند علاوه بر مصرف خوراکی برگ ها از روغن شابانک برای تهیه لوازم آرایشی و بهداشتی استفاده می کنند.

در طب سنتی چینی، از شابانک برای سم زدایی و پاک سازی بدن و بهبود عملکرد کبد و ریه ها استفاده می شود.

عوارض و مضرات شابانک

آلرژی و حساسیت

شابانک مانند انواع دیگر سبزیجات برگ سبز در برخی افراد ممکن است باعث آلرژی و حساسیت شود.

تداخل دارویی

شابانک به دلیل مقادیر بالای ویتامین K که دارد ممکن است با برخی دارو های ضد انعقاد خون مانند وارفارین تداخل دارویی داشته باشد.

تیروئید

شابانک هم مانند سایر اعضای خانواده کلمیان ممکن است بر روی عملکرد غده ی تیروئید اثر گذاشته و باعث کم کاری این غده شود.

طبع شابانک چیست؟

طبیعت و مزاج شابانک خنک می باشد. شابانک سرشار از ویتامین A، فولات، ویتامین C، ویتامین K، کلسیم، فسفر، پتاسیم و کولین است.

شابانک (به انگلیسی : Arugula) و (نام علمی : Eruca sativa) مزه ای خاص و تند دارد و بیشتر به عنوان سبزی سالادی استفاده می شود. جالب است بدانید که همه ی قسمت های این گیاه از جمله برگ ها، دانه ها و گل های آن خوراکی هستند.

طریقه مصرف شابانک

شابانک را به صورت خام و پخته شده برای تهیه انواع سالاد سبزیجات و سالاد میوه، ساندویچ، پیتزا، پاستا و ماکارونی استفاده می شود.

ارزش غذایی شابانک (یک فنجان)

  • کالری : 5
  • چربی : 0.2 گرم
  • کربوهیدرات : 0.8 گرم
  • پروتئین : 0.6 گرم
  • فیبر : 0.4 گرم

منابع : healthline – draxe

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا