مارچوبه چیست و چه خواصی برای سلامتی دارد؟

مارچوبه برای چی خوبه
خواص دارویی و درمانی مارچوبه چیست؟

مارچوبه چیست؟

مارچوبه یا آسپاراگوس یکی از محبوب ترین و پرطرفدار ترین سبزیجات بومی اروپا، آفریقای شمالی و غرب آسیاست که به رنگ های سبز، سفید و بنفش در طبیعت یافت می شود.

مارچوبه سفید چون دور از نور خورشید رشد می کند، کلروفیل ندارد به همین دلیل به سفید رنگ دیده می شود و مارچوبه بنفش هم به دلیل مقادیر بالای آنتوسیانین که دارد به این رنگ در طبیعت دیده می شود.

مارچوبه مزایای زیادی برای بدن دارد که از آن جمله می توان به لاغری و کاهش وزن، بهبود هضم غذا و کاهش فشار خون بالا اشاره کرد.

در ادامه همراه کوکا باشید تا با تمامی فواید مارچوبه برای سلامتی بدن و نحوه مصرف آن بیشتر آشنا شوید؛

فواید دارویی و درمانی مارچوبه برای بدن

1. منبع غنی آنتی اکسیدان ها

مارچوبه مانند سایر انواع سبزیجات حاوی مقادیر بسیار بالای فلاونوئید ها و آنتی اکسیدان هاست که به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و خطر ابتلا به استرس اکسیداتیو، التهاب مزمن و بیماری هایی مانند سرطان را کاهش می دهند.

مارچوبه بنفش حاوی رنگدانه های قدرتمندی به نام آنتوسیانین هاست که خواص آنتی اکسیدانی قوی داشته و باعث کاهش فشار خون بالا شده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را از بین می برد.

2. دستگاه گوارش

مطالعات نشان می دهد که مقادیر بالای فیبر موجود در مارچوبه به درمان معده درد، کاهش نفخ شکم و سلامت دستگاه گوارش کمک کرده و با افزایش باکتری های مفید روده باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.

3. یبوست

مارچوبه همچنین به دلیل مقادیر بالای فیبر نامحلول که دارد به بهبود حرکات روده کمک کرده و برای پیشگیری و درمان یبوست مفید می باشد.

4. دوران بارداری

مارچوبه منبع عالی فولات (ویتامین B9) می باشد؛ فولات یک ماده مغذی اساسی است که به شکل گیری گلبول های قرمز و تولید DNA برای رشد و نمو سالم جنین در دوران بارداری کمک می کند.

همچنین مقادیر کافی فولات خطر ابتلا به نقص لوله عصبی در جنین را کاهش می دهد.

5. فشار خون

تحقیقات نشان می دهد مارچوبه به دلیل مقادیر بالای پتاسیم که دارد با شل کردن دیواره رگ های خونی و دفع نمک اضافی بدن از طریق ادرار به کاهش فشار خون بالا کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

6. لاغری و کاهش وزن

مارچوبه یک سبزی کم کالری است و به دلیل مقادیر بالای فیبر دارد که با کاهش اشتها و جلوگیری از پرخوری باعث لاغری و کاهش وزن افراد می شود.

7. سرطان

مارچوبه تازه حاوی مقادیر بالای آنتی اکسیدانی به نام گلوتاتیون هستند که خاصیت سم زدایی داشته و برای پیشگیری و درمان انواع سرطان مغز استخوان، پستان، روده بزرگ، حنجره و سرطان ریه بسیار مفید می باشد.

8. درمان افسردگی

مقادیر بالای فولات موجود در مارچوبه با جلوگیری از تولید بیش از حد هموسیستئین در بدن می تواند خطر ابتلا به افسردگی را کاهش دهد.

هموسیستئین بیش از حد در خون تولید هورمون های سروتونین، دوپامین و نوراپی نفرین را که نقش مهمی در بهبود خلق و خو و درمان بی خوابی شبانه دارند، مختل می کند.

9. پوکی استخوان

مقادیر قابل توجه ویتامین K موجود در مارچوبه با بهبود جذب کلسیم و کاهش مقدار کلسیم دفع شده در ادرار می تواند سلامت استخوان ها را بهبود بخشیده و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش دهد.

10. دیورتیک طبیعی

مارچوبه حاوی مقادیر قابل توجهی اسید آمینه آسپاراژین است که به افزایش دفع ادرار کمک کرده و به این ترتیب باعث درمان ادم یا ورم بدن و فشار خون بالا می شود.

همچنین افزایش دفع ادار به سم زدایی کلیه ها و دستگاه ادراری کمک کرده و عفونت ادراری را درمان می کند.

11. سندروم پیش از قاعدگی

تحقیقات نشان داده که مارچوبه به دلیل مقادیر بالای مواد مغذی که دارد به درمان افسردگی، خستگی و درد های شدید دوران قاعدگی کمک کرده و با بهبود تعادل هورمون ها در بدن، خطر ابتلا به سندروم پیش از قاعدگی را کاهش می دهند.

12. قند خون و دیابت

گفته می شود که مارچوبه به دلیل مقادیر بالای ترکیبات ضد التهابی که دارد به کاهش قند خون بالا کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 را کاهش می دهد.

13. سلامت چشم

مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و ویتامین A موجود در مارچوبه به تقویت بینایی کمک کرده و با کاهش رادیکال های آزاد بدن خطر ابتلا به بیماری های چشمی مانند آب مروارید و شب کوری را کاهش می دهند.

14. کلسترول خون

در برخی مطالعات اولیه مشخص شده که مارچوبه به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی که دارد به کاهش کلسترول خون بالا کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.

خواص مارچوبه در طب سنتی

فواید و مضرات گیاه مارچوبه
فواید گیاه مارچوبه

در طب سنتی از گیاه مارچوبه برای درمان پوسیدگی دندان و دندان درد، کاهش نفخ معده، تقویت قوای جنسی و درمان ناتوانی جنسی و نازایی استفاده می شود.

عوارض و مضرات مارچوبه

آلرژی و حساسیت

مارچوبه هم مانند انواع دیگر سبزیجات در برخی افراد ممکن است باعث آلرژی و حساسیت شود.

تداخل دارویی

مارچوبه به دلیل مقادیر بالای ویتامین K که دارد ممکن است با برخی دارو های رقیق کننده خون مانند وارفارین تداخل داشته باشد.

طبع مارچوبه چیست؟

طبیعت و مزاج گیاه مارچوبه گرم و خشک می باشد. مارچوبه (به انگلیسی : Asparagus) و (نام علمی : Asparagus officinalis) سرشار از ویتامین A، ریبوفلاوین، فولات، ویتامین C، ویتامین E، ویتامین K، آهن، روی، پتاسیم و فسفر است.

  • مارچوبه یک گیاه علفی است که طول آن تا 1.5 متر هم می رسد
  • این سبزی پر خاصیت در ایران در مازندران، کرمانشاه، اراک و آذربایجان شرقی و غربی کاشته می شود
  • پرو بزرگ‌ترین صادر کننده مارچوبه در جهان است و چین و مکزیک در رتبه‌ های بعدی قرار دارند

نام های دیگر

اسپراقس، اسفراغس، یرامیغ، صفوف، صم دهم ، الاملک، مار گیاه، جمس، اسفرک، هرموع، ماردوا، هیون، هلگون، نخوشی، کشک مار، جنجل، سفرج.

طریقه مصرف مارچوبه

مارچوبه را می توان به صورت خام، آب پز، بخار پز و کبابی برای تهیه انواع سالاد سبزیجات، سوپ مارچوبه، املت، فریتاتا، پاستا، سس و همچنین برای تزیین بشقاب سبزیجات به کار برد.

مارچوبه خام را برای تهیه ترشی و شوری استفاده می کنند.

ارزش غذایی مارچوبه (100 گرم)

  • کالری : 20
  • چربی : 0.2 گرم
  • کربوهیدرات : 3.9 گرم
  • پروتئین : 2.2 گرم
  • فیبر : 1.8 گرم
  • قند : 1.9 گرم

در ادامه بخوانید : طرز پخت و نحوه مصرف مارچوبه

منابع : healthlinemedicalnewstoday

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا
نسرین
نویسنده، مترجم و علاقه مند به موضوعات سبک زندگی، فرهنگ و هنر و سرگرمی