گیاه گندمک رایج چیست و چه خواصی دارد؟

خواص و عکس گیاه گندمک رایج
خواص گندمک رایج

اگر عاشق خانواده بزرگ گیاهان دارویی هستید حتما نام گندمک رایج را شنیده اید، گیاه متعلق به گروه میخکیان با ساقه مو مانند و گل های سفید و ستاره ای که به نام گوش موش و ساتن گل نیز شناخته شده است.

گندمک رایج بومی آمریکای شمالی و اروپا است و مانند سایر گیاهان دارویی از صدها سال پیش در زمینه آشپزی و طب سنتی استفاده می شده است. از جمله خواص گندمک رایج می توان به کنترل وزن، کاهش خلط، ورم و التهاب و درمان زخم ها اشاره کرد.

اگر کنجکاو هستید درباره گندمک رایج و خواص و مضرات احتمالی آن بیشتر بدانید، در ادامه با کوکا همراه باشید.

خواص و فواید گندمک رایج

گیاه گندمک رایج دارای ترکیبات گیاهی متعدد از جمله فیتو استرول ها، توکوفرول ها، تری ترپن ساپونین ها، فلاونوئیدها و ویتامین C است و فواید زیادی برای سلامتی دارد، از جمله:

1. کاهش وزن

به نظر می رسد عصاره گندمک رایج از چاقی ناشی از پروژسترون در بدن جلوگیری می کند، این نوع چاقی با افزایش وزن قابل توجه، تجمع چربی ها و افزایش چربی کبد همراه است.

آب گندمک رایج خشک فریز شده نیز مانع افزایش وزن، افزایش چربی های بدن، کلسترول کل و کلسترول بد خون می شود.

اما اثر ضد چاقی گندمک رایج از کجا نشات گرفته است؟ پاسخ حضور آنزیم های مهار کننده هضم در آب گندمک رایج می باشد که با تاخیر در جذب چربی های رژیم غذایی و کربوهیدرات ها در روده از چاقی جلوگیری می کنند.

2. کاهش خلط

به نظر می رسد گندمک رایج یک اکسپکتورانت خوب و خلط آور است و مصرف آن در افرادی که خلط زیادی در دستگاه تنفسی آن ها جمع شده اثر مثبت دارد و فرد راحت تر سرفه خواهد کرد.

3. کاهش التهاب

گندمک رایج خاصیت ضد التهابی داشته و استفاده موضعی از گیاه کامل آن به صورت مرهم روی نواحی ورم کرده یا حتی استخوان های شکسته به کاهش التهاب و سوزش و تسکین درد کمک می کند.

به نظر می رسد گندمک رایج برای درمان التهاب پوست، مفاصل و دستگاه تنفسی (مانند برونشیت) مفید باشد.

4. درمان زخم

گندمک رایج دارای خاصیت ضد میکروبی است و به درمان زخم ها و عفونت ها کمک می کند.

قرن ها است از این گیاه در طب سنتی چین به خصوص برای بیماری های پوستی و درماتیت استفاده می شود و در ایرلند و انگلیس برای درمان مشکلات پوستی و زخم ها و کاهش سوزش و خارش شناخته شده است.

استفاده از آب گندمک رایج تازه نیز احتمالا تاثیر خوبی در مقابله با ویروس هپاتیت B دارد و و رشد و تکثیر HBV در سلول ها را کاهش دهد.

نحوه استفاده از گندمک رایج

برای استفاده از گندمک رایج می توانید روش های زیر را امتحان کنید اما قبل از مصرف حتما با پزشک خود مشورت کنید.

1. اعمال موضعی روی پوست

همان طور که قبلا اشاره کردیم گندمک رایج دارای خاصیت ضد التهابی است و می توان از آن به صورت موضعی برای درمان مشکلات التهاب پوست استفاده کرد.

این گیاه اثر خنک کننده و خشک کننده دارد و به صورت مرهم یا پمادهای آماده برای تسکین جای نیش حشرات، سوختگی ها، بریدگی ها و خارش عرضه می شود.

2. روغن

برای بهره بردن از فواید روغن گندمک رایج می توان آن را به آب حمام افزوده یا روی پوست استفاده کنید.

طرز تهیه روغن گندمک رایج

برای تهیه روغن گندمک رایج 2 فنجان (100 گرم) برگ گندمک رایج تازه را خرد کرده و روی سینی پخش کنید تا یک شبانه روز بماند و برگ ها پژمرده شوند.

برگ ها را به همراه 270 گرم روغن نارگیل داخل مخلوط کن بریزید تا کاملا یک دست شوند، مخلوط را به یک ظرف بویلر دو تایی انتقال داده و حرارت دهید تا مواد گرم شود.

حرارت را خاموش کرده، به مدت 3 ساعت منتظر بمانید و این کار را 4 مرتبه دیگر تکرار کنید. رنگ روغن نهایی سبز است، برای جدا شدن ضایعات آن را از صافی عبور دهید.

نکته مهم: از خوردن روغن های ضروری اجتناب کرده و قبل از مصرف موضعی آن ها را با یک روغن حامل رقیق کنید و تست حساسیت انجام دهید تا از عدم حساسیت به روغن مطمئن شوید.

اگرچه روغن های ضروری مدت ماندگاری متفاوتی دارند اما در صورت نگهداری مناسب در مکان خنک و تاریک و با درب کاملا محکم اکثر آن ها به مدت حداقل یک سال قابل استفاده هستند.

3. دمنوش گرم

تهیه دمنوش یا چای گندمک رایج از دیگر روش های استفاده از این گیاه می باشد، این دمنوش به تسکین درد و کاهش التهاب کمک می کند و اثر آرامش بخش دارد.

برای تهیه دمنوش گندمک رایج یک و نیم فنجان (300 گرم) برگ گندمک رایج را با 3 فنجان (710 میلی لیتر) آب مخلوط کرده و حدود 10 دقیقه روی حرارت متوسط بجوشانید، در پایان آن را از صافی عبور دهید و گرم میل کنید.

برخی پزشکان سنتی دنیا توصیه کرده اند هر 2 تا 3 ساعت یک فنجان دمنوش گندمک رایج میل کنید اما از نظر پزشکی هنوز مشخص نشده مصرف چند فنجان در روز مناسب است.

4. افزودن به غذا

از برگ گندمک رایج می توان در غذاهایی همچون سوپ، پاستا و پیتزا استفاده کرد یا آن را با سس هایی مشهوری همچون سس پستو یا حمص مخلوط کرد.

نکته: هنوز دوز مناسبی برای گندمک رایج تعیین نشده است، قبل از مصرف حتما با پزشک مشورت کنید.

عوارض جانبی گندمک رایج

گندمک رایج فواید زیادی برای سلامتی دارد اما زیاده روی در مصرف آن ممکن است باعث حالت تهوع، ناراحتی معده، اسهال و استفراغ شود.

این گیاه دارای مقادیر زیادی ساپونین است که در برخی افراد به درد معده منجر می شود.

در بعضی موارد دیده شده استفاده مستقیم از گندمک رایج روی پوست باعث بروز راش های پوستی شده است.

هنوز مشخص نیست استفاده از گندمک رایج در کودکان، خانم های باردار و مادران شیرده ایمن است یا خیر، توصیه می شود این افراد از مصرف این گیاه اجتناب کنند.

در ادامه بخوانید : خواص گیاه خارشتر

منبع: healthline