خواص درمانی دانه اسفرزه برای سلامتی و طریقه مصرف آن

خواص دارویی و معجزه اسفرزه
خواص دارویی اسفرزه

اسفرزه چیست؟

اسفرزه که به نام های پسیلیوم، بارهنگ تخم مرغی و اسپرزه هم شناخته می شود نام گیاهی از سرده بارهنگیان است و بیشتر از دانه های میوه ی آن که به رنگ قهوه ای هستند به عنوان ملین طبیعی استفاده می شود.

تحقیقات نشان می دهد که مصرف اسفرزه برای بسیاری از نقاط بدن انسان از جمله قلب و پانکراس مفید است.

در ادامه همراه کوکا باشید تا با تمامی فواید اسفرزه برای سلامتی بدن و نحوه مصرف آن بیشتر آشنا شوید؛

فواید دارویی و درمانی اسفرزه برای بدن

1. سلامت دستگاه گوارش

یبوست : اسفرزه یک ملین طبیعی است؛ این به معنی آن است که آب روده ها را جذب کرده و با بهبود حرکات روده به پیشگیری و درمان یبوست و بیماری هموروئید یا بواسیر کمک می کند.

اسهال : اسفرزه با افزایش اندازه مدفوع و کاهش سرعت حرکت مواد در روده ها به پیشگیری و درمان اسهال کمک می کند.

اضافه کردن اسفرزه به رژیم غذایی برای سلامت دستگاه گوارش مفید است. افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) و بیماری کرون دچار بی نظمی روده هستند، نتایج مطالعات نشان می دهد که اسفرزه به درمان این مشکل در آن ها کمک می کند.

همچنین اسفرزه یک پری بیوتیک است، ماده ای که برای تشکیل کلونی های سالم پروبیوتیک در روده استفاده می شود. باکتری های مفید دستگاه گوارش به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند و خطر ابتلا به عفونت و التهاب را کاهش می دهند.

2. سلامت قلب

کلسترول خون : تحقیقات نشان داده که مصرف اسفرزه به دلیل مقادیر بالای فیبر محلول می تواند به کاهش کلسترول خون بالا کمک کند.

یک مطالعه نشان می دهد که مصرف روزانه اسفرزه به مدت شش هفته یک راه موثر برای کاهش کلسترول خون بالا در افرادی که چاق و یا دارای اضافه وزن هستند، می باشد.

فشار خون : مطالعات متعدد نشان داده است که فیبر موجود در اسفرزه با کاهش فشار خون بالا و تقویت عضلات قلب، خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.

3. لاغری و کاهش وزن

مقادیر بسیار بقالای موسیلاژ موجود در دانه های اسفرزه به کاهش اشتها کمک کرده و با جلوگیری از پرخوری باعث لاغری و کاهش وزن افراد می شود.

4. قند خون و دیابت

برخی تحقیقات نشان داده اند که موسیلاژ موجود در اسفرزه می تواند به حفظ تعادل گلیسمی کمک کرده و باعث کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت شود.

5. سلامت رحم

در طب سنتی اسفرزه را با عناب در آب می خیسانند و سپس این آب را برای شستشوی واژن استفاده می کنند تا به درمان خارش آن کمک کند.

همچنین گفته شده که اسفرزه برای درمان عفونت های رحم هم مفید می باشد.

عوارض و مضرات اسفرزه

مسمومیت

زیاده روی در مصرف اسفرزه ممکن است باعث درد و گرفتگی شکم، اسهال، احتباس گاز، اسهال، حرکت مکرر روده، تهوع، استفراغ و دل درد شود.

آلرژی و حساسیت

مصرف اسفرزه در برخی افراد ممکن است باعث آلرژی و حساسیت شود که با علائمی مانند مشکلات تنفسی، خارش، بثورات پوستی، تورم، به خصوص در اطراف صورت و گلو و استفراغ مشخص شود.

نوزادان و کودکان

اسفرزه در نوزادان و کودکان ممکن است باعث خفگی شود به همین دلیل توصیه می شود که از مصرف اسفرزه برای آن ها خودداری کنید.

دوران بارداری و شیردهی

هنوز اطلاعاتی از اثر اسفرزه بر روی زنان باردار و شیرده منتشر نشده به همین دلیل توصیه می شود که زنان در دوران بارداری و شیردهی از مصرف آن جدا اجتناب کنند.

طبع اسفرزه چیست؟

طبیعت و مزاج اسفرزه سرد و تر می باشد. اسفرزه حاوی مقادیر بالای گالیک اسید، تانیک اسید، فیبر، موسیلاژ و گلیکوزیدی به نام اوکوبین است.

اسفرزه (به انگلیسی : Psyllium) و (نام علمی : Plantago ovata) یک گیاه علفی یک ساله بومی هند است، برگ های آن باریک، دراز و نوک تیر هستند، گل های آن سفید رنگ بوده در کنار برگ های قسمت های انتهایی ساقه و به شکل سنبله ظاهر می شوند.

هر میوه ی این گیاه دارای یک دانه ی قهوه ای رنگ است که بسیار کوچک و لغرنده می باشد. هنگامی که اسفرزه در آب خیس می خورد، پوست دانه متورم می‌شود و پس از پاره شدن لعاب از آن خارج می‌ گردد.

طریقه مصرف اسفرزه

اسفرزه اغلب به شکل دانه های آن، پودر، کپسول و کنسانتره مایع، عرضه و استفاده می شود.

دانه های اسفرزه را می توان برای تهیه غلات صبحانه و شربت هم به کار برد.

مردم سیستان و بلوچستان دانه اسفرزه را با ماست ترکیب کرده و برای درمان اسهال استفاده می کنند.

به یاد داشته باشید که یک عنصر کلیدی در مصرف اسفرزه این است که همراه با آن آب و مایعات زیادی بنوشید چون باعث جذب مایعات از روده ها می شود.

بهترین زمان مصرف اسفرزه

بهترین زمان مصرف اسفرزه 1 یا 3 بار در روز همراه با هر وعده ی غذایی یا پس از هر وعده ی غذایی می باشد.

مقدار مصرف اسفرزه در روز

برخی تحقیقات نشان داده است که مصرف 7.9 گرم اسفرزه در روز به درمان بیماری کرون کمک می کند.

یک مطالعه نشان داده که مصرف 5 گرم اسفرزه دو بار در روز می تواند برای کاهش قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 مفید باشد.

در ادامه بخوانید : خواص گیاه آشواگاندا و نحوه مصرف آن

منابع : healthlinemedicalnewstoday

فال روزانه کوکا