موارد مصرف و عوارض جانبی قرص آسپرین چیست؟

همه چیز درباره قرص آسپرین
همه چیز درباره قرص آسپرین

آسپرین چیست؟

استیل سالیسیلیک اسید یا آ اس آ با نام تجاری آسپرین (نام انگلیسی: Aspirin) نوعی داروی سالیسیلات تب بر، مسکّن و ضد التهاب است که به گروه داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی تعلق داشته و با متوقف ساختن تولید پروستاگلاندین – ماده ای که باعث التهاب در بدن می شود – عمل می کند.

آسپرین به صورت تجویزی و بدون نسخه در برندهای مختلف و همچنین به صورت ترکیبی در بسیاری از داروها عرضه می شود.

موارد مصرف آسپرین

آسپرین به عنوان تب بر یا مسکّن برای تسکین دردهای خفیف تا متوسط از جمله دردهای عضلانی، دندان درد، سرماخوردگی و سردرد استفاده می شود.

این دارو برای کاهش درد و ورم ناشی از آرتریت نیز کاربرد دارد.

پزشک ممکن است برای جلوگیری از لخته شدن خون، دوز کم آسپرین تجویز کند که خطر سکته مغزی، حمله قلبی و درد قفسه سینه (آنژین صدری) را کاهش خواهد داد.

افرادی که به تازگی عمل جراحی روی شریان های مسدود شده – مانند جراحی بای پس، اندارترکتومی کاروتید و استنت کرونر – انجام داده اند نیز ممکن است با تجویز پزشک از آسپرین برای جلوگیری از لخته شدن خون استفاده کنند.

آسپرین گاهی برای درمان تب روماتیسیمی – وضعیتی که بعد از گلودرد استرپتوکوکی ایجاد می شود – و همچنین بیماری کاوازاکی – بیماری که می تواند باعث مشکلات قلبی در کودکان شود – تجویز می شود.

شواهدی وجود دارد که نشان داده آسپرین خطر ابتلا به سرطان بخصوص سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد.

نحوه مصرف آسپرین

اگر از آسپرین بدون نسخه پزشک و برای درمان خانگی استفاده می کنید حتما قبل از مصرف تمام دستورات درج شده روی برچسب دارو را مطالعه کنید، در غیر اینصورت دقیقا مطابق دستور پزشک عمل کنید.

آسپرین را به صورت خوراکی همراه با یک لیوان پر از آب (240 میلی لیتر) میل کنید مگر آن که پزشک توصیه دیگری داشته باشد.

حداقل تا 10 دقیقه پس از مصرف آسپرین دراز نکشید.

اگر هنگام مصرف آسپرین دچار ناراحتی معده می شوید این دارو را به همراه غذا یا شیر میل کنید.

قرص های دارای پوشش روده ای را کامل بلعیده و از جویدن یا شکستن آن خودداری کنید زیرا باعث افزایش ناراحتی معده ناشی از مصرف دارو می شود.

از شکستن یا جویدن قرص طولانی رهش خودداری کنید زیرا باعث آزادسازی همزمان کل دارو شده و خطر عوارض جانبی آن را افزایش می دهد، همچنین از دو نیم کردن این قرص ها خودداری کنید مگر در مواردی که خط جداکننده روی قرص وجود داشته باشد.

دوز مصرف و طول دوره درمان به وضعیت بیماری و واکنش بدن به درمان بستگی دارد. هنگام مصرف آسپرین بدون نسخه همواره از کمترین دوز موثر استفاده کنید.

اگر پس از مصرف آسپرین برای درمان سردرد، دچار لکنت زبان، احساس ضعف در یک طرف بدن یا تغییرات ناگهانی در بینایی شدید سریعا به اورژانش مراجعه کنید.

اگر بر اثر آسیب سر، سرفه کردن، خم شدن دچار سردرد شده یا سردردتان با علائمی همچون تب، سفتی گردن و استفراغ دائمی و شدید همراه است حتما قبل از مصرف آسپرین با پزشک مشورت کنید.

اگر آسپرین را تنها در مواقع مورد نیاز – نه به صورت منظم – مصرف می کنید توجه کنید که داروهای مسکّن زمانی بیشترین تاثیر را دارند که به محض ظاهر شدن اولین علامت درد مصرف شود.

قرص آسپرین دارای روکش روده ای یا قرص های آهسته رهش مدت زمان بیشتری طول می کشد تا آزاد و جذب بدن شده و به همین دلیل اثر دارو دیرتر ظاهر خواهد شد.

از آسپرین برای درمان درد بیش از 10 روز و درمان تب بیش از 3 روز استفاده نکنید زیرا ممکن است علائم بیماری جدی بوده و نیاز است حتما با پزشک مشورت شود، بخصوص اگر دچار وزوز یا زنگ زدن گوش یا مشکل شنوایی شدید هستید.

در صورت استشمام بوی تند سرکه از قوطی آسپرین از مصرف دارو اجتناب کنید.

اگر با وجود مصرف دارو وضعیت بیماری ادامه یافته یا تشدید یابد – از جمله ظاهر شدن نشانه های جدید و غیر طبیعی یا قرمزی، ورم ناحیه دردناک، درد یا تب که کاهش نیافته یا بدتر می شود – با پزشک مشورت کنید.

عوارض جانبی آسپرین

در صورت مشاهده علائم آلرژیک همچون کهیر، مشکل تنفسی، ورم صورت، لب ها، زبان یا گلو به اورژانس مراجعه کنید.

عوارض شایع آسپرین

در صورت مشاهده هریک از علائم زیر که شدت پیدا کند با پزشک مشورت کنید:

  • استفراغ
  • درد معده
  • سوزش سر دل
  • خواب آلودگی
  • حالت تهوع

عوارض جدی آسپرین

در صورت مشاهده هریک از علائم زیر سریعا به پزشک مراجعه کنید:

  • صدای زنگ در گوش
  • از دست دادن شنوایی
  • کهیر یا جوش
  • خس خس سینه یا مشکلات تنفسی
  • خشن شدن صدا
  • ضربان قلب سریع یا تنفس سریع
  • پوست رنگ پریده و سرد
  • استفراغ خونی یا شبیه قهوه
  • مشاهده خون قرمز روشن در مدفوع یا سیاه و قیری شدن مدفوع

توجه: موارد ذکر شده تنها بخشی از عوارض احتمالی آسپرین می باشد، برای اطلاع از لیست کامل عوارض جانبی این دارو با پزشک معالج صحبت کنید.

آسپرین چیست؟
آسپرین چیست؟

موارد احتیاطی مصرف آسپرین

  • قبل از مصرف آسپرین اگر به این دارو یا سالیسیلات های دیگر از جمله کولین سالیسیلات یا داروهای ضد درد یا تب بر (داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن) حساسیت دارید با پزشک مشورت کنید.
  • در صورتی که این دارو توسط پزشک و به منظور پیشگیری از حمله قلبی یا سکته مغزی تجویز شده از مصرف همزمان آن با ایبوپروفن خودداری کنید زیرا ایبوپروفن اثر دارو را کاهش می دهد. اگر مصرف هر دو دارو ضروری است ایبوپروفن را حداقل 8 ساعت قبل یا 30 دقیقه بعد از آسپرین (قرص بدون پوشش روده ای) میل کنید.
  • از آن جایی که از آسپرین و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی در بسیاری از داروهای ترکیبی استفاده می شود برای جلوگیری از اوردوز دارویی و سایر عوارض احتمالی، قبل از مصرف هر دارو همزمان با آسپرین برچسب آن را با دقت مطالعه کرده که حاوی آسپرین، ایبوپروفن، کتوپروفن، ناپروکسین یا سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی نباشد.
  • اگر از اختلالات لخته شدن خون یا خونریزی – مانند هموفیلی، کمبود ویتامین K یا کمبود پلاکت خون – رنج می برید از مصرف آسپرین خودداری کرده و با پزشک مشورت کنید.
  • قبل از مصرف آسپرین سابقه پزشکی خود را در اختیار پزشک قرار دهید بخصوص اگر از بیماری های کلیوی، کبدی، دیابت، مشکلات معده مانند زخم معده، سوزش سر دل و درد معده، آسم حساس به آسپرین (سابقه بدتر شدن تنفس با آبریزش یا گرفتگی بینی بعد از مصرف آسپرین یا سایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی)، ضایعات بینی (پولیپ بینی)، نقرس، کمبود آنزیم خاص (پیروات کیناز یا کمبود G6PD)، بیماری قلبی از جمله فشار خون بالا یا نارسایی قلبی یا کم خونی رنج می برید.
  • قبل از عمل جراحی با پزشک یا دندانپزشک درباره مصرف داروی آسپرین صحبت کنید.
  • مصرف آسپرین ممکن است باعث خونریزی معده شود و مصرف همزمان الکل و سیگار و تنباکو خطر آن را افزایش می دهد.
  • کودکان و نوجوانان کمتر از 18 سال که به تب یا بیماری آبله مرغان، آنفلوآنزا یا هر بیماری ناشناخته دیگر مبتلا هستند یا اخیرا واکسن زده اند از مصرف آسپرین خودداری کنند زیرا در این موارد مصرف آسپرین خطر ابتلا به سندرم ری را افزایش می دهد.
  • افراد مسن بیشتر از سایرین در معرض عوارض جانبی آسپرین بخصوص خونریزی معده، روده و زخم گوارشی قرار دارند.
  • اگر جراحی لوزه داشته اید با پزشک درباره نوع داروی ضد درد مناسب مشورت کنید.

آسپرین در بارداری

مصرف آسپرین برای تسکین درد یا کاهش تب در دوران بارداری توصیه نمی شود زیرا ممکن است به جنین آسیب رسانده و به کاهش وزن نوزاد یا مشکلات حین زایمان منجر شود.

در صورت بارداری یا قصد بارداری در دوره درمان حتما با پزشک مشورت کنید. گاهی پزشک در شرایط خاص از دوز کم آسپرین (40 تا 150 میلی گرم در روز) برای زنان باردار استفاده می کند.

آسپرین در دوران شیردهی

آسپرین از شیر مادر به نوزاد منتقل می شود و در صورت مصرف زیاد (مثلا برای درمان درد یا تب) ممکن است به نوزاد آسیب برساند. اگرچه گاهی پزشک در شرایط خاص و برای جلوگیری از حمله قلبی یا سکته از دوز کم آسپرین استفاده می کند اما لازم است قبل از شیردهی حتما با پزشک مشورت شود.

آسپرین برای کودکان

قبل از مصرف آسپرین در کودکان کمتر از 12 سال لازم است با پزشک مشورت شود.

آسپرین برای سگ و گربه

آسپرین می توان به کاهش درد در سگ کمک کند، برخی دام پزشکان توصیه می کنند از آسپرین بافر شده مانند بافرین، به همراه غذا برای جلوگیری از مشکلات گوارشی استفاده شود.

برای مصرف آسپرین در گربه احتیاط کنید.

حتی دوزهای کم آسپرین نیز می تواند باعث کاهش اشتها، افسردگی و تهوع سگ و گربه شود، قبل از مصرف حتما با دامپزشک مشورت کنید.

تداخل دارویی آسپرین

در صورت مصرف داروهای زیر، قبل از مصرف آسپرین حتما با پزشک مشورت کنید:

  • استازولامید (دیاموکس)
  • مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین مانند بنازپریل (لوتنسین)، کاپتوپریل (کاپوتن)، انالاپریل (وازوتک)، فوزینوپریل (مونوپریل)، لیزینوپریل (پرینویل، زستریل)، موکسی پریل (یونیواسک)، پریندوپریل (آسئو)، کیناپریل (آکوپریل)، رامیپریل (آلتاسی) و تراندولاپریل (ماویک)
  • داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین (کومادین) و هپارین
  • مسدود کننده های بتا مانند آتنولول (تنورمین)، لکتالول (نورمودین)، متوپرولول (لوپرسور، توپرول ایکس ال)، نادولول (کورگارد) و پروپرانولول (ایندرال)
  • دیورتیک ها
  • داروهای دیابت یا آرتریت
  • داروی های نقرس مانند پروبنسید و سولفین پیرازون (آنتوران)
  • متوترکستات (ترکسال)
  • داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی دیگر مانند ناپروکسن (ناپروزین)
  • فنی توئین (دیلانتین)
  • اسید والپروئیک (دپاکن)
  • داروهای ضد افسردگی مانند سیتالوپرام، اسکلیتوپام، فلوکستین، فلووکسامین، پاروکستین، سرترالین (زلفت)، ترازودون یا ویلازودون

توجه: موارد ذکر شده در بالا کامل نمی باشد. توصیه می شود قبل از مصرف آسپرین حتما پزشک را از لیست تمام داروهای مصرفی شیمیایی و گیاهی، مکمل ها، ویتامین ها و غیره مطلع کرده و از شروع، قطع یا تغییر دوز دارو بدون مشورت پزشک جدا خودداری کنید.

دوز مصرف آسپرین

آسپرین به عنوان مسکّن و تب بر معمولا هر 4 تا 6 ساعت مصرف می شود.

مقدار مصرف آسپرین به منظور پیشگیری از حمله قلبی یا سکته مغزی اغلب 1 بار در روز و توسط پزشک تجویز می شود.

دوزهای معمول آسپرین بین 50 تا 6000 میلی گرم در روز می باشد.

در صورت مصرف آسپرین تجویزی و فراموش کردن یک نوبت این دارو، به محض یادآوری نسبت به مصرف آن اقدام کنید. اما اگر زمان زیادی تا نوبت بعدی باقی نمانده از خوردن آن صرف نظر کرده و هرگز دوز یک نوبت را دو برابر نکنید.

عوارض مصرف بیش از حد آسپرین

در صورت مصرف بیش از حد این دارو و مشاهده علائم جدی همچون حالت غش یا مشکل تنفسی سریعا به اورژانس مراجعه کنید.

اوردوز آسپرین با علائمی همچون درد معده، حالت تهوع، استفراغ و زنگ زدن گوش همراه است.

اشکال دارویی آسپرین

آسپرین در اشکال مختلف قرص معمولی، قرص تاخیری رهش، قرص جویدنی، پودر، آدامس و شیاف ممکن است عرضه شود. رایج ترین فرم های دارویی آسپرین در ایران عبارتند از:

قرص تداسا 100 میلی گرم
قرص آ اس آ 80، 100، 325 و 500 میلی گرم
قرص روکشدار آ اس آ 80 میلی گرم
قرص جویدنی آ اس آ 100 میلی گرم
قرص جوشان آ اس آ 325 میلی گرم
قرص آسپریمکس 80 میلی گرم

سخن پایانی …

دارو را در دمای اتاق و به دور از گرما، رطوبت و دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.

در صورت مصرف مرتب یا دوز بالای آسپرین نیاز است با مشورت پزشک به صورت دوره ای آزمایش هایی جهت تست عملکرد کبد و کلیه ها، شمارش خون و سطح سالیسیلات بدن انجام شود.

منبع: webmd drugs everydayhealth

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا