خطرناکترین آتشفشان های فعال جهان

مهم ترین آتشفشان های دنیا
خطرناک ترین آتشفشان های دنیا

آتشفشان ها از ترسناک ترین و خطرناک ترین پدیده های طبیعی کره خاکی محسوب می شوند که در طول تاریخ با فوران ناگهانی و غیر قابل پیش بینی خود فجایع فراوانی به بار آورده و مردم زیادی را بی خانمان کرده اند.

گفته شده از سال 1600 میلادی تاکنون بیش از 278 هزار نفر در اثر فوران های آتشفشانی جان خود را از دست داده و تنها 5 فوران باعث 58 درصد تلفات ثبت شده می باشد.

در این مطلب کوکا قصد داریم به معرفی 30 آتشفشان فعال خطرناک در دنیا پرداخته و با 10 مورد از خطرناک ترین آن ها آشنا شویم.

دقت داشته باشید قرار گرفتن هر یک از این آتشفشان ها در لیست زیر به معنای فوران زود هنگام آن ها نیست بلکه به این معنا است که فوران احتمالی آن ها تهدید بزرگی برای انسان ها محسوب می شود.

در حال حاضر بیش از 1500 آتشفشان فعال در سراسر دنیا وجود دارد اما بسیاری از آن ها در نزدیکی جمعیت های انسانی نیستند و فوران آن ها فاجعه به بار نمی آورد.

در تهیه این لیست اگرچه تعداد فوران آتشفشان ها مهم بوده اما آن چه در خطرناک بودن آن ها نقش مهم تری ایفا می کند تعداد مرگ و میر احتمالی ناشی از فوران ناگهانی هر یک از این آتشفشان ها می باشد.

نوع فوران آتشفشان نیز مهم است، مثلا آتشفشان کیلاویا که مدت ها در یک جزیره پر جمعیت فعال بوده اگرچه خطرناک است اما از آن جا که گدازه های آن کند حرکت می کند در مقایسه با آتشفشان کوه رینیر که به نظر نمی رسد فوران زود هنگام داشته باشد اما فوران ناگهانی سنگ های آذر آواری (پیروکلاستیک) و گل رودهای آن (لاهار) ممکن است برای میلیون ها انسان که در فاصله نزدیک آن زندگی می کنند فاجعه بار باشد خطر کمتری دارد.

لیست 30 آتشفشان فعال و خطرناک دنیا

1. مایون – شهر آلبای، فیلیپین
2. کوه مراپی – جزیره جاوا، اندونزی
3. کوه وزوو – نپال، ایتالیا
4. کوه رینیر – واشینگتن، آمریکا
5. کوه آسو – جزیره کیوشو، ژاپن
6. کوه نیراگونگو – جمهوری دموکراتیک کنگو
7. ایوو جیما – ژاپن
8. کوه تامبورا – سمبوا، اندونزی
9. چنگ بیشان – چین
10. ساکوراجیما – ژاپن
11. Apoyeque – نیکاراگوئه
12. آناک کراکاتوا – اندونزی
13. نوادو دل روئیس – کلمبیا
14. سانتا ماریا – گواتمالا
15. گونونگ کلود – اندونزی
16. تونگوراهوا – اکوادور
17. گونونگ آگونگ – بالی
18. کمپی فلگری – ایتالیا
19. کوه شاستا – کالیفرنیا، آمریکا
20. کوه گالراس – کلمبیا
21. کوه تیدی – جزایر قناری، اسپانیا
22. کولیما – جالیسکو، مکزیک
23. کوه اونزن – ژاپن
24. تال – فیلیپین
25. کاتلا – ایسلند
26. دریاچه ایلوپانگو – السالوادور
27. اولاوون – پاپوآ، گینه نو
28. سمرو – اندونزی
29. کوه اتنا – ایتالیا
30. خواهر جنوبی – اورگن، آمریکا

معرفی خطرناک ترین آتشفشان های فعال 

1. آتشفشان مایون – شهر آلبای، فیلیپین

آتشفشان مایون
آتشفشان مایون

مایون یکی از بی ثبات ترین آتشفشان های فعال است. با این که گفته شده خارج شدن تدریجی انرژی آتشفشان ها خطر فوران های بزرگ را کاهش می دهد اما در مورد این آتشفشان این مسئله صدق نمی کند.

فعالیت این آتشفشان در سال 2018 باعث شد جمعیت ساکن در نواحی اطرافش به طور کامل تخلیه شود. بعد از چند هفته نا آرامی آتشفشانی، سرانجام گدازه های آن فوران کرده و حدود 700 متر در هوا پخش شدند به طوری که هوا با خاکسترهای آتشفشانی کاملا سیاه شد.

این آتشفشان تاکنون 49 فوران داشته است، فاجعه بارترین آن ها سال 1814 رخ داد که باعث مرگ 1200 انسان و ویرانی روستاهای اطرافش شد.

مسئله نگران کننده درباره مایون این است که اگر به جای فوران قله یک فوران ناگهانی و انفجاری در یکی از شکاف های روی پهلوی آتشفشان ایجاد شود سنگ های آذر آواری آن می تواند تا فاصله 20 کیلومتری پخش شود در حالی که در حال حاضر تنها تا شعاع 7 کیلومتری این آتشفشان تخلیه شده است.

2. آتشفشان کوه مراپی – جزیره جاوا، اندونزی

آتشفشان کوه مراپی
آتشفشان کوه مراپی

آتشفشان کوه مراپی فعال ترین آتشفشان در میان 129 آتشفشان فعال اندونزی و از خطرناک ترین آتشفشان های دنیا است زیرا در یکی از پرجمعیت ترین مناطق جهان واقع شده است.

شهر یوگیاکارتا که 3 میلیون نفر جمعیت دارد در فاصله 24 کیلومتری این آتشفشان واقع شده و در مجاورت آن نیز 70 هزار نفر سکونت دارند.

این آتشفشان به خاطر سنگ های آذر آواری آن به شهرت رسیده که می توانند با سرعت 112 کیلومتر در ساعت پخش شده و فاصله 9 کیلومتری را طی کنند.

مراپی تاکنون فوران های متوسط تا بزرگ زیادی داشته که احتمالا شروع آن ها به حدود چهارصد هزار سال پیش برمی گردد. فوران های کوچک تر اغلب هر 2 یا 3 سال و فوران های بزرگ تر هر 10 تا 15 سال رخ می دهند.

مهم ترین فوران های ثبت شده این آتشفشان در سال های 1006، 1786، 1822, 1872 و 1930 بوده است و به نظر می رسد فوران سال 1006 همه ناحیه جاوا مرکزی را با خاکستر پوشانده و باعث فروپاشی پادشاهی هندو ماتارام شده است.

3. آتشفشان کوه وزوو – نپال، ایتالیا

آتشفشان کوه وزوو
آتشفشان کوه وزوو

آتشفشان کوه وزوو یکی از خطرناک ترین آتشفشان های فعال جهان می باشد که در نزدیکی یک شهر 3.1 میلیون نفری قرار گرفته است.

این آتشفشان مسئول ویرانی تقریبا آنی پمپئی در دهه 70 بعد از میلاد بوده و آخرین فوران آن به سال 1944 برمی گردد که خسارات جزئی به بار آورد و حدود 26 کشته به جا گذاشت.

با این حال محققان معتقدند فوران بعدی می تواند فورانی بزرگ و گسترده از نوع پلینین قوی باشد که سنگ و خاکستر آن با سرعت بالای 160 کیلومتر در ساعت به هوا پرتاب خواهد شد.

فوران پلینین فورانی است که ستون های فورانی بلند با یک ابر چتر مانند در بالای آن ایجاد می کند که گاه تا هفته ها از بین نمی روند.

این قله حدود 13 کیلومتر تا مرکز شهر نپال فاصله دارد به طوری که سنگ های آذر آواری آن می توانند در عرض 2.5 دقیقه به شهر برسند، اگر شدت فوران بعدی به اندازه فوران دهه 70 بعد از میلاد باشد احتمالا زندگی بیش از 6 میلیون نفر را مختل خواهد کرد.

4. آتشفشان کوه رینیر – واشینگتن، آمریکا

آتشفشان کوه رینیر
آتشفشان کوه رینیر

آتشفشان کوه رینیر یکی از خطرناک ترین آتشفشان های آمریکا و بلندترین قله در رشته کوه کسکیدز است.

این آتشفشان با سیستم گرمایی فعال و لایه های یخی ضخیم منشا فوران ها و گل رودهای بی شماری بوده که در طول سال ها مناطق زیادی را در زیر خود دفن کرده که در حال حاضر جمعیت زیادی را در خود گنجانده اند.

آخرین فوران ماگمایی آتشفشان کوه رینیر حدود هزار سال پیش بوده و در سال 1894 شاهد فوران های کوچک قله ای در آن بوده ایم. منظور از ماگما مواد مذاب درون زمین است که تحت فشار شدید در زیر پوسته زمین قرار گرفته‌ اند.

خطر اصلی این آتشفشان پتانسیل بالای گل رودهای آن است. این کوه 26 یخچال طبیعی دارد که برف و یخ موجود در آن ها پنج برابر بیشتر از سایر آتشفشان های کسکیدز می باشد و حتی اگر بخش کوچکی از این یخچال ها توسط فعالیت آتشفشانی ذوب شوند گل رودهای عظیمی ایجاد می شود.

اگرچه این آتشفشان تاکنون فوران های نسبتا کمی داشته اما انبوه جمعیت اطراف آن و خطر گل رودها آن را به یک تهدید جدی تبدیل کرده است.

5. آتشفشان کوه آسو – جزیره کیوشو، ژاپن

آتشفشان کوه آسو
آتشفشان کوه آسو

آتشفشان کوه آسو به حدود 2.2 میلیون سال قبل تعلق دارد و فعالیتش را با فوران های بازالت آغاز کرده است. پس از شکل گیری کاسه آتشفشانی – گودال بزرگی در قله آتشفشان با ظاهری مدور – حدود 17 مخروط در داخل آن ایجاد شد، این آتشفشان در حال حاضر 5 مخروط اصلی دارد که تنها یکی از آن ها فعال است.

آتشفشان کوه آسو از سال 553 میلادی تاکنون 167 بار از هفت دهانه مختلف فوران کرده است، مهم ترین دلیل خطرناک بودن این آتشفشان فاصله نزدیکش با جزیره پر جمعیت کیوشو می باشد و از آن جا که می تواند در انفجارهای بزرگ خود تا حدود 50 کیلومتر به نواحی اطراف دهانه پرتاب داشته باشد باعث از بین رفتن موجودات زیادی خواهد شد.

6. آتشفشان کوه نیراگونگو – جمهوری دموکراتیک کنگو

آتشفشان کوه نیراگونگو
آتشفشان کوه نیراگونگو

آتشفشان کوه نیراگونگو از آن آتشفشان های خطرناکی است که تاکنون به خوبی بررسی نشده و نظارت چندانی روی فعالیت های آن وجود ندارد.

این آتشفشان در تاریخ اخیر خود 2 فوران آتشفشانی ویران گر داشته است. مورد اول در سال 1977 رخ داد زمانی که دیواره دهانه ای که دریاچه مذاب ها را نگه داشته بود از هم گسیخته و در عرض 30 دقیقه مواد مذاب را به اطراف خود پخش کرد. جریان مواد مذاب با سرعت 100 کیلومتر در ساعت چند روستای اطراف را از بین برد و تقریبا 300 نفر در این فاجعه فوت کردند.

شهر گوما که بیش از 1 میلیون نفر جمعیت دارد در نزدیکی این آتشفشان واقع شده و دریاچه کیوو منبع اصلی آب آشامیدنی مردم این شهر محسوب می شود.

فوران مواد مذاب علاوه بر خطرات خاص خودش، می تواند روی دی اکسید کربن و متان ذخیره شده در کف دریاچه اثر گذاشته و باعث آزادسازی گاز خفه کننده ای شود که با پخش شدن در منطقه به مرگ و میر موجودات زنده منجر شود.

در صورت فوران آتشفشان، از آنجا که زندگی مردم به آب آشامیدنی این دریاچه وابسته است خطر شیوع بیماری های وبا نیز افزایش خواهد یافت.

7. آتشفشان ایوو جیما – ژاپن 

آتشفشان ایوو جیما
آتشفشان ایوو جیما

آتشفشان ایوو جیما جزیره باقی مانده از یک کاسه آتشفشانی زیر دریایی به طول 9 کیلومتر در جزایر آتشفشانی مرکزی ایزوبونین ماریاناس در اقیانوس آرام می باشد.

این آتشفشان در قرن جاری حداقل 10 فوران تاریخی غیر انفجاری یا کوچک داشته که آخرین آن ها در سال 1982 رخ داده است. با این حال به نظر می رسد اخیرا کاسه آتشفشانی به اندازه 1 متر در سال افزایش داشته و فعالیت گرمایی قوی در آن وجود دارد.

اگرچه مردم کمی در ایوو جیما زندگی می کنند اما یک فوران بزرگ می تواند به سونامی منجر شود که ژاپن جنوبی و ساحل چین از جمله شانگهای و هنگ کنگ را ویران خواهد کرد. تخمین زده شده ارتفاع سونامی حاصل از این فوران می تواند به 30 متر برسد که خسارات مالی و جانی زیادی به دنبال خواهد داشت.

8. آتشفشان کوه تامبورا – سمبوا، اندونزی

آتشفشان کوه تامبورا
آتشفشان کوه تامبورا

آتشفشان کوه تامبورا یکی از بزرگ ترین انفجارهای آتشفشانی تاریخ را به نام خود ثبت کرده است.

این آتشفشان سال 1815 از خواب هزار ساله بیدار شد و نخستین فعالیت خود را با شدت زیاد آغاز کرد. در آن زمان انفجار پلینین کاسه آتشفشانی را محو کرد، بیش از 71 هزار نفر را از بین برد و ستون دودی به وجود آمده به یک زمستان آتشفشانی و در نهایت قحطی منجر شد.

تامبورا از آن زمان تاکنون فعال بوده و فوران های کوچکی در سال های 1967 و 2011 داشته است.

از سال 2010 جمعیت این ناحیه به 238 میلیون نفر به علاوه کوهنوردان رسیده است که 57.5 درصد این جمعیت در جزیره جاوا متمرکز شده اند. در صورتی که فورانی به شدت انفجار سال 1815 رخ دهد می تواند زندگی 8 میلیون نفر را تحت تاثیر قرار دهد.

با این حال به نظر می رسد نظارت دقیقی روی فعالیت های این آتشفشان وجود دارد، به گفته دانشمندان احتمال فوران دوباره تامبورا در قرن جاری حدود 30 درصد است.

9. آتشفشان چنگ بیشان – چین

آتشفشان چنگ بیشان
آتشفشان چنگ بیشان

آتشفشان چنگ بیشان در نواحی مختلف اطراف آن به نام های مختلف به شهرت رسیده، به عنوان مثال در کره شمالی آن را Paektusan می شناسند و در کره جنوبی به نام Baekdusan شناخته شده است.

دریاچه هیون در کاسه آتشفشانی بالای کوه واقع شده، این کاسه آتشفشانی طی یک فوران بزرگ که از عظیم ترین و خشن ترین فوران ها طی 5 هزار سال گذشته بوده ایجاد شده است.

مطالعات جدید نشان داده فوران جدید این آتشفشان می تواند با وارد کردن مقدار فراوانی سولفور در جو زمین تهدید بزرگی برای زندگی مردم دنیا محسوب شود. ترس از وقوع این مسئله به اندازه ای است که به همکاری هایی بین کره شمالی و کشورهای غربی برای مطالعات گسترده روی این آتشفشان منجر شده است.

10. آتشفشان ساکوراجیما – ژاپن

آتشفشان ساکوراجیما
آتشفشان ساکوراجیما

نام آتشفشان ساکوراجیما از سال 1991 به دلیل فاصله نزدیک آن با شهرها و روستاهای اطرافش وارد لیست آتشفشان های خطرناک دنیا شده است.

این آتشفشان از سال 1955 به طور دائمی در حال فوران بوده و هر ساله هزاران انفجار کوچک در آن رخ می دهد اما از سال 1946 تاکنون فعالیت گدازه ای نداشته است.

کاگوشیما شهری با جمعیت بالغ بر 600 هزار نفر است که تنها چند کیلومتر با ساکوراجیما فاصله دارد. این شهر آمادگی خوبی برای مقابله با فوران آتشفشانی دارد و در آن پناهگاه هایی برای شرایط اضطراری ساخته شده است.

از آن جا که انرژی ساکوراجیما پیوسته در حال تخلیه است دانشمندان بعید می دانند فوران شدیدی در سال های نزدیک داشته باشد اگرچه گنبد ماگمای زیر کاسه آتشفشانی آن در حال رشد است و ممکن است طی 25 سال آینده منفجر شود با این حال مانند همه آتشفشان های دیگر هیچ چیز را نمی توان با قطعیت پیش بینی کرد.

در ادامه بخوانید : چگونگی تشکیل سنگ های آتشفشانی

منبع: ranker

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا