کاشف واکسن حصبه کیست؟

کاشف واکسن حصبه
عکس سر آلمروت رایت کاشف واکسن حصبه

تب تیفوئید یا تیفوئید که به نام حصبه نیز شناخته شده نوعی عفونت باکتریایی است که توسط گونه خاصی از باکتری سالمونا ایجاد می شود و علائم آن می تواند خفیف تا شدید باشد.

این بیماری از بیماری های قابل انتقال از طریق آب است که طی شیوع های گسترده ای که در طول تاریخ داشته هزاران نفر به خصوص سربازان میدان جنگ را به کام مرگ برده اما خوشبختانه با کشف واکسن آن در اوایل دهه 1900 میلادی تعداد موارد ابتلا و آمار مرگ و میر به شدت کاهش یافت.

در ادامه قصد داریم درباره تاریخچه و کاشف واکسن حصبه صحبت کنیم، با کوکا همراه باشید.

منشا تاریخی بیماری حصبه

حصبه از بیماری های سرایت شونده از طریق آب است که صدها سال است جوامع بشری را درگیر خود کرده است.

سال 1900 بیماری های قابل انتقال از طریق آب مانند حصبه عامل یک چهارم مرگ و میرهای ناشی از بیماری های عفونی در شهرهای بزرگ ایالات متحده بوده است.

پزشک فرانسوی به نام پیر برتونو یکی از پیشگامان طب مدرن و کسی است که اولین بار بیماری حصبه را شناسایی کرد. مدتی بعد و در سال 1838 یک پزشک انگلیسی به نام ویلیام بود، طی شیوع حصبه در یک روستا متوجه شد سموم ناشی از این بیماری عفونی در روده بیماران تکثیر شده و در مدفوع آن ها وجود دارند. این سموم می توانند از طریق مصرف آب آلوده به افراد سالم منتقل شوند.

دکتر بود پیشنهاد کرد برای مهار شیوع این بیماری ها در آینده از قرنطینه استفاده شود. لازم به ذکر است جوامع پزشکی و علمی تا زمان تحقیقات رابرت کخ و لوئیس پاستور در دهه 1880 نقش میکرو ارگانیسم ها در بیماری های عفونی را به رسمیت نمی شناختند.

سال 1880 پاتولوژیست و باکتری شناس آلمانی به نام کارل جوزف ابرت موفق به توصیف نوعی باسیلوس شد که به نظر می رسید عامل بیماری حصبه می باشد. سال 1884 پاتولوژیست دیگری به نام گئورگ تئودور آگوست کافکی یافته های ابرت را تایید کرد و این ارگانیسم به نام هایی همچون باسیل ابرت، باسیل کافکی ابرت و ابرتلا تیفی شهرت پیدا کرد.

تاریخچه واکسن حصبه

کاشف واکسن حصبه چه کسی است؟

در مورد کشف واکسن حصبه کمی اختلاف وجود دارد و به نظر می رسد دو محقق به نام های سر آلمروت رایت (پاتولوژیست انگلیسی) و ریچارد فایفر (باکتری شناس آلمانی) هر دو به فاصله زمانی دو سال واکسن این بیماری را تولید کرده اند.

در جامعه پزشکی دکتر رایت به عنوان کاشف واکسن اصلی حصبه شناخته شده اگرچه فایفر نیز به دلیل تحقیق و مطالعه در این زمینه به شهرت رسیده است.

فایفر در کنار باکتری شناس مشهور رابرت کخ مدت زیادی از وقت خود را صرف مطالعه و تحقیق در زمینه واکسن حصبه نمود و در سال 1894 موفق به کشف واکسن حصبه شد.

تنها دو سال بعد و در سال 1896 رایت که به عنوان استاد آسیب شناسی در دانشگاه پزشکی ارتش فعالیت می کرد واکسن دیگری تولید و ارائه کرد. این واکسن طی جنگ بوئر دوم آفریقا مورد استفاده قرار گرفت. تا قبل از آن، تعداد تلفات سربازان از بیماری حصبه بیشتر از تعداد کشته شدگان در جنگ بود.

رایت از سال 1902 به تولید واکسن حصبه در یک بخش تحقیقاتی تازه افتتاح شده در لندن ادامه داد و با تاکید روی این مسئله که بسیاری از سربازان طی جنگ بوئر دوم آفریقا در اثر ابتلا به حصبه و سایر بیماری های قابل پیشگیری جان خود را از دست دادند توانست ارتش انگلیس را متقاعد کند که 10 میلیون دوز واکسن برای نیروهای ارتش در جنگ جهانی اول تولید شود.

ارتش انگلیس تنها ارتش در جنگ جهانی بود که نیروهایش را کاملا در برابر حصبه ایمن کرده بود و برای اولین بار تلفات جنگی اش بیشتر از تلفات ناشی از بیماری هایی همچون حصبه بود.

سال 1909 پزشک ارتش ایالات متحده به نام فردریک اف راسل، واکسن حصبه تولید شده توسط رایت را برای استفاده در ارتش آمریکا تایید کرد.

سایر اقدامات برای پیشگیری از حصبه

بسیاری از کشورهای پیشرفته در کنار واکسیناسیون روی بهداشت عمومی خود نیز تمرکز داشتند تا بتوانند شیوع حصبه را تا حد زیادی کاهش دهند.

به عنوان مثال سال 1893 منابع آب در هامبورگ آلمان و سال 1897 منابع آب میدستون انگلیس کلر دار شدند.

سال 1905 و به دنبال شیوع حصبه در شهر لینکلن انگلیس، کلراسیون آب دائمی در این ناحیه انجام شد و سال 1908 اولین شهر ایالات متحده یعنی جرزی سیتی در نیو جرسی کلر دار شد.

ماری حصبه کیست؟

ماری ملون که به نام ماری حصبه نیز به شهرت رسیده یک زن ایرلندی مهاجر بود که در ایالات متحده به عنوان آشپز کار می کرد. این زن ناقل حصبه بود و هر جا مشغول به کار می شد افراد آن جا به حصبه مبتلا می شدند.

او در شیوع حصبه نیویورک در سال 1906 نقش داشت و به همین دلیل از سال 1907 به مدت سه سال قرنطینه شد. همچنین از سال 1915 تا زمان مرگش در سال 1938 به اجبار در قرنطینه به سر برد.

ماری ملون در طول مدت زمانی که با مردم ارتباط داشت باعث شد 53 نفر به بیماری حصبه مبتلا شده و سه مورد آن ها از دنیا رفتند.

منابع: wikipedia passporthealthusa

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا
جاوید
مدیر سایت، نویسنده و مترجم، سردبیر و سئو کار ارشد سایت کوکا