علت بوی بد باد شکم و معده چیست؟ (6 دلیل)

علت بد بو شدن باد شکم و روده
بوی بد باد شکم از چیست؟

خارج شدن باد شکم یک اتفاق کاملا طبیعی در یک بدن سالم است و در حالت معمول نشان می دهد بدن شما در دفع ضایعات و گازهای اضافی خود به خوبی عمل می کند.

این فرایند بیولوژیکی که بسیاری به چشم بد به آن نگاه می کنند باعث آزادسازی گاز از دستگاه گوارش شده و معده و روده را از شر نفخ و گازهای آزار دهنده خلاص می کند.

باد شکم گاهی بی صدا و بی بو است و مشکل خاصی برای فرد ایجاد نمی کند اما در برخی موارد ممکن است با صدای بلند و بوی بدی همراه باشد که نه تنها برای خود فرد، بلکه برای اطرافیان او نیز ناراحت کننده خواهد بود.

برای بسیاری از افراد سوال است که چرا گاهی – و نه همیشه – بوی باد شکم بسیار بد بو است و آیا این مسئله نشانه بیماری خاصی در بدن می باشد؟

در پاسخ باید بگوییم باد شکم بد بو در کل مسئله غیر طبیعی نیست و اغلب کاملا عادی است که احتمالا به دلیل مصرف بعضی مواد غذایی یا داروهای خاص ناشی شده اما در برخی موارد ممکن است نشانه یک عفونت زمینه ای، مشکلات گوارشی یا غیره باشد که باید به آن توجه کرد.

در این مقاله قصد داریم با علت بد بو شدن باد شکم و روش های برطرف کردن آن آشنا شویم. با کوکا همراه باشید.

علت بوی بد باد شکم چیست؟

عوامل مختلفی ممکن است در بوی بد باد شکم نقش داشته باشند اما در اغلب موارد این بو با رژیم غذایی فرد و صد البته رژیم های نامتعادل مرتبط است. برخی از شایع ترین علل بد بویی باد شکم عبارتند از:

1. مصرف غذاهای پر فیبر

بسیاری از مواد غذایی سرشار از فیبر باعث تولید گاز می شوند که به صورت باد از بدن خارج می شود. این مواد غذایی به مدت زمان بیشتری برای تجزیه در دستگاه گوارش نیاز دارند و در طول این مدت در داخل بدن تخمیر می شوند که از عوامل بد بو شدن باد شکم می باشد.

از سوی دیگر اغلب غذاهای پر فیبر به خودی خود عطر قوی دارند، این مسئله به خصوص در مورد سبزیجاتی همچون کلم بروکلی، بوک چوی، مارچوبه و کلم صدق می کند و روی بوی باد شکم اثر منفی می گذارد.

همچنین بعد از مصرف مواد غذایی فیبر دار ممکن است باد شکم بوی بسیار بد شبیه تخم مرغ گندیده بدهد که از گوگرد موجود در این مواد نشات می گیرد، بسیاری از سبزیجات حاوی گوگرد هستند.

اگر مواد غذایی فیبری علت بوی باد شکم باشد جای نگرانی نیست و با یک تغییر ساده در رژیم غذایی می توانید آن را برطرف کنید.

2. عدم تحمل غذایی

اگر بدن نسبت به غذاهای خاصی حساسیت داشته یا نسبت به آن ها واکنش نشان دهد باد شکم ممکن است بوی بدی بدهد.

به عنوان مثال در افرادی که به عدم تحمل لاکتوز مبتلا هستند بدن نمی تواند لاکتوز کربوهیدرات را تجزیه کند، در نتیجه این لاکتوز در روده توسط باکتری ها تخمیر شده و بوی بدی خواهد داشت.

عدم تحمل گلوتن و نوع شدیدتر آن یعنی بیماری سلیاک نیز می تواند باعث باد شکم بد بو شود.

بیماری سلیاک نوعی بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن نسبت به گلوتن پروتئین واکنش نشان می دهد، این مسئله به التهاب و آسیب دیدگی در روده و سوء جذب منجر می شود.

از دیگر علائم بیماری سلیاک می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خستگی
  • باد و نفخ
  • اسهال
  • کاهش وزن

برای تشخیص حساسیت غذایی لازم است با پزشک مشورت کرده و آزمایش های مورد نیاز را انجام دهید.

3. داروها

اگرچه غیر معمول است اما برخی داروهای خاص نیز ممکن است باعث نفخ شکم شوند که از جمله آن ها می توان به آنتی بیوتیک ها اشاره کرد.

همان طور که می دانید آنتی بیوتیک ها عوامل بیماری زای داخل بدن را از بین می برند اما در کنار آن باعث نابودی باکتری های خوب معده که در هضم غذاها نقش مهمی دارند نیز خواهند شد، از بین رفتن این باکتری ها می تواند باعث نفخ، یبوست و بوی بد باد شکم شود.

برای رفع این مشکل نیاز به تغییر داروهای مصرفی است که صد البته نباید بدون مشورت با پزشک انجام شود.

4. یبوست

زمانی که فرد برای مدت طولانی دچار یبوست می شود مقدار زیادی مدفوع در روده بزرگ او انباشته خواهد شد که به سادگی تخلیه نمی شوند. این انباشت مدفوع می تواند باعث رشد باکتری ها و بوی بد باد شکم شود.

برای درمان خانگی یبوست می توان از ملین های بدون نسخه استفاده کرد اما اگر دچار یبوست مکرر شده اید بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

5. رشد باکتری ها و عفونت های دستگاه گوارش

در پروسه هضم غذا، بدن ما مواد مغذی را از غذاها خارج کرده و به جریان خون می فرستد و ضایعات باقی مانده آن ها وارد روده بزرگ می شوند تا از بدن دفع شوند.

اختلال در روند هضم غذاها می تواند باعث رشد بیش از حد باکتری ها شود، برخی از این باکتری ها از عوامل بروز عفونت روده و دستگاه گوارش هستند که ممکن است باد شکم و بوی بد آن را افزایش دهند.

افرادی که دچار عفونت های گوارشی هستند اغلب دچار درد شکمی و اسهال می شوند.

توصیه می شود برای تشخیص و درمان عفونت باکتریایی به پزشک مراجعه کنید، در اغلب موارد برای درمان این عفونت ها آنتی بیوتیک تجویز خواهد شد.

6. سرطان روده بزرگ

شاید باورتان نشود اما باد شکم بد بو می تواند نشانه یک بیماری خطرناک همچون سرطان روده بزرگ باشد، اگرچه این مسئله بسیار نادر است اما ممکن است رخ دهد و علت آن این است که پولیپ یا تومور در دستگاه گوارش گاهی باعث انسداد جزئی روده شده که نتیجه آن گاز و باد شکم خواهد بود.

اگر به تازگی متوجه بوی بد و غیر طبیعی باد شکم شده اید و رژیم غذایی و داروها علت آن نیستند برای تشخیص بهتر به پزشک مراجعه کنید. پزشک در صورت نیاز کولونوسکوپی انجام خواهد داد.

درمان سرطان روده بزرگ با توجه به مرحله آن متفاوت است که می تواند شامل عمل جراحی برای از بین بردن تومورها و شیمی درمانی برای از بین بردن سلول های سرطانی باشد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

باد شکم چه بد بو باشد یا بی بو، معمولا نشانه مشکل خاصی در بدن نیست اما اگر این گاز با علائم منظم دیگری همراه باشد لازم است فورا به پزشک مراجعه شود.

برخی از این علائم مشکوک که ممکن است در کنار باد شکم بد بو وجود داشته باشد عبارتند از:

  • گرفتگی شدید یا درد شکمی
  • نفخ
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • اسهال
  • یبوست
  • بی اختیاری روده
  • مدفوع خونی
  • کاهش وزن غیر طبیعی
  • تب
  • درد یا ضعف عضلانی

پیشگیری از بوی بد باد شکم

برای جلوگیری از بد بو شدن باد شکم و رفع آن به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • برای گوارش سالم و کاهش تولید گاز در دستگاه گوارشی توصیه می شود هنگام غذا خوردن لقمه های کوچک تر برداشته و با سرعت کمتری غذا بخورید
  • برای بهبود حرکت مواد غذایی در روده و دفع بهتر ضایعات از بدن آب بیشتری بنوشید
  • غذاهای حاوی پروبیوتیک مانند ماست را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، این کار به ترمیم باکتری های مفید دستگاه گوارشی و بهبود هضم کمک می کند.
  • از نوشیدنی های کربن دار مانند آب جو که باعث تولید گاز در بدن می شوند اجتناب کنید
  • از مصرف غذاهایی که باعث بد بو شدن باد شکم می شوند پرهیز کنید

منبع: healthline

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا
جاوید
مدیر سایت، نویسنده و مترجم، سردبیر و سئو کار ارشد سایت کوکا