قهوه بدون کافئین چیست؛ مفید است یا مضر؟

خواص و طرز تهیه قهوه بدون کافئین
خواص قهوه بدون کافئین

قهوه بدون کافئین چیست و چگونه تهیه می شود؟ | مقدار کافئین موجود در قهوه بدون کافئین | خواص قهوه بدون کافئین | قهوه معمولی بنوشم یا قهوه بدون کافئین؟!

کمتر کسی است طعم دلپذیر قهوه، این نوشیدنی محبوب را دوست نداشته باشد و از فواید بی نظیر آن برای سلامتی آگاه نباشد، بسیاری از مردم معتقدند نوشیدن قهوه اول صبح باعث می شود تمام روز حس و حال بهتری داشته باشند.

با این وجود همان طور که می دانید قهوه معمولی سرشار از کافئین است و برخی طرفداران قهوه به دلایل مختلف شخصی یا سلامتی ممکن است بخواهند مصرف کافئین روزانه خود را محدود کنند، این افراد معمولا به سراغ قهوه بدون کافئین می روند که جایگزین عالی برای قهوه معمولی محسوب می شود اما آیا این نوع قهوه برای سلامتی مفید است؟

برای پاسخ به این سوال و آشنایی با مزیت های قهوه بدون کافئین در ادامه مطلب با کوکا همراه شوید.

قهوه بدون کافئین چیست و چگونه تهیه می شود؟

قهوه بدون کافئین از دانه های قهوه که حداقل 97 درصد کافئین آن ها را حذف کرده اند به دست می آید.

روش های زیادی برای حذف کافئین از قهوه وجود دارد که بسیاری از آن ها مبتنی بر آب، حلال های آلی یا دی اکسید کربن می باشند. برای این منظور لوبیاهای قهوه را در حلال می شویند تا کافئین از آن ها خارج شود، سپس حلال را جدا می کنند.

روش دیگری به نام روش آب سوئیس نیز وجود دارد که طی آن از دی اکسید کربن یا فیلتر زغال سنگ برای جدا کردن کافئین استفاده می شود.

حذف کافئین قبل از برشته و آسیاب کردن لوبیاهای قهوه انجام می شود. ارزش غذایی قهوه حاصل از نظر بسیاری از مواد مغذی – به جز کافئین – تقریبا شبیه قهوه معمولی می باشد اما طعم و عطر آن کمی ملایم تر است و رنگ آن بسته به این که از چه روشی استفاده شده می تواند تغییر کند.

به همین دلیل قهوه بدون کافئین معمولا برای افرادی که به طعم تلخ و بوی قهوه معمولی حساس هستند خوشایندتر است.

مقدار کافئین موجود در قهوه بدون کافئین چقدر است؟

قهوه فاقد کافئین کاملا هم بدون کافئین نیست بلکه معمولا حدود 3 میلی گرم کافئین در هر فنجان آن وجود دارد که این مقدار در قهوه های مختلف متغیر است، در مطالعه ای عنوان شده هر فنجان 180 میلی لیتری قهوه بدون کافئین بین 0 تا 7 میلی گرم کافئین دارد.

این در حالیست که یک فنجان قهوه معمولی بسته به نوع قهوه، طرز تهیه آن و اندازه فنجان معمولا بین 70 تا 140 میلی گرم کافئین دارد.

قهوه بدون کافئین؛ سرشار از آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی

از آن جا که قهوه بزرگ ترین منبع آنتی اکسیدانی در رژیم غذایی غربی ها محسوب می شود یکی از نگرانی هایی که در مورد قهوه بدون کافئین وجود دارد این است که آیا این قهوه خاصیت آنتی اکسیدانی خود را از دست داده یا حفظ می کند؟

خوشبختانه قهوه بدون کافئین معمولا از نظر آنتی اکسیدانی بسیار شبیه قهوه معمولی است، اگرچه گاهی ممکن است سطح آنتی اکسیدان ها طی فرایند کافئین زدایی به مقدار کم و تا 15 درصد کاهش بیابد.

آنتی اکسیدان های اصلی موجود در قهوه معمولی و بدون کافئین از نوع اسیدهای هیدرو سینامیک و پلی فنل ها می باشند. همان طور که می دانید آنتی اکسیدان ها توانایی خوبی در خنثی کردن اثر مولکول های مضر به نام رادیکال های آزاد دارند و به کاهش استرس اکسیداتیو و محافظت از بدن در برابر بیماری های قلبی، سرطان و دیابت نوع 2 کمک می کنند.

قهوه بدون کافئین حاوی مقادیر کمی مواد مغذی دیگر نیز می باشد، به عنوان مثال یک فنجان قهوه بدون کافئین دم کرده 2.4 درصد نیاز روزانه بدن به منیزیم، 4.8 درصد نیاز روزانه بدن به پتاسیم و 2.5 درصد نیاز روزانه بدن به نیاسین یا ویتامین B3 را تامین می کند.

این مقادیر در نگاه اول ممکن است چندان زیاد به نظر نرسند اما زمانی که روزانه 2 تا 3 فنجان (یا بیشتر) قهوه بنوشید بی شک مقدار قابل توجهی خواهد بود.

خواص قهوه بدون کافئین

نوشیدن قهوه برای سلامتی بدن بسیار مفید است و خواص زیادی به همراه دارد که عمدتا از محتوای آنتی اکسیدانی و سایر مواد فعال موجود در آن نشات گرفته است.

متاسفانه درباره خواص قهوه بدون کافئین اطلاعات زیادی نداریم زیرا در بسیاری از مطالعاتی که روی قهوه انجام شده قهوه معمولی از قهوه بدون کافئین تفکیک نشده است و در برخی از آن ها فقط روی قهوه معمولی مطالعه شده است.

دیابت نوع 2

نوشیدن قهوه معمولی و قهوه بدون کافئین خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش می دهد، گفته شده این کاهش حدود 7 درصد به ازای مصرف روزانه یک فنجان قهوه می باشد که نشان می دهد عواملی غیر از کافئین در خاصیت ضد دیابتی قهوه موثر هستند.

برخی خواص احتمالی قهوه بدون کافئین عبارتند از:

عملکرد کبد

اثر قهوه بدون کافئین روی عملکرد کبد هنوز مشخص نشده اما به نظر می رسد این نوع قهوه به کاهش سطح آنزیم های کبدی کمک می کند که نشان دهنده اثر محافظتی آن است.

مرگ زودرس

نوشیدن قهوه بدون کافئین خطر مرگ زودرس را به میزان اندک اما قابل توجهی کاهش می دهد و با کاهش خطر مرگ ناشی از سکته مغزی و بیماری های قلبی مرتبط است.

بیماری عصبی و پیری

به نظر می رسد مصرف قهوه معمولی و بدون کافئین هر دو اثر مثبت روی کاهش خطر زوال ذهنی ناشی از افزایش سن دارند.

قهوه بدون کافئین احتمالا از سلول های عصبی مغز محافظت کرده که می تواند پیشرفت بیماری های عصبی همچون آلزایمر و پارکینسون را کاهش دهد.

این خاصیت قهوه از اسید کلروژنیک موجود در آن نشات گرفته اما کافئین نیز به تنهایی با کاهش خطر ابتلا به زوال عقل و بیماری های عصبی مرتبط است.

ثابت شده افرادی که به طور منظم قهوه معمولی می نوشند کمتر به آلزایمر و پارکینسون مبتلا می شوند.

سوزش سر دل

یکی از عوارض شایع نوشیدن قهوه سوزش سر دل یا رفلاکس اسید است. بسیاری از افراد این عارضه را تجربه کرده اند در حالی که نوشیدن قهوه بدون کافئین می تواند آن را تسکین ببخشد.

به نظر می رسد قهوه بدون کافئین باعث کاهش قابل توجه رفلاکس اسید نسبت به قهوه معمولی می شود.

سرطان مقعدی

نوشیدن دو یا چند فنجان قهوه بدون کافئین در روز می تواند خطر ابتلا به سرطان های مقعدی را تا 48 درصد کاهش دهد.

مزایای سلامتی قهوه معمولی نسبت به قهوه بدون کافئین

یکی از مهم ترین خاصیت های قهوه که همه قهوه خورها آن را تجربه کرده اند اثر تحریک کنندگی آن است، این نوشیدنی هوشیاری را افزایش داده و باعث کاهش خستگی می شود که همگی از کافئین طبیعی موجود در قهوه نشات می گیرد.

قهوه معمولی به دلیل کافئین بیشتر نسبت به قهوه بدون کافئین مزایایی دارد که عبارتند از:

  • بهبود خلق و خو، افزایش سرعت واکنش، حافظه و عملکرد ذهنی
  • افزایش نرخ متابولیسم بدن و چربی سوزی
  • بهبود عملکرد ورزشی
  • کاهش خطر افسردگی خفیف و افکار مربوط به خودکشی در زنان
  • کاهش خطر ابتلا به سیروز کبدی یا آسیب کبدی مرحله آخر

قهوه معمولی بنوشم یا قهوه بدون کافئین؟!

این که بدن افراد مختلف قادر به تحمل کافئین است یا خیر به متغیرهای مختلف بستگی دارد. برای برخی افراد نوشیدن یک فنجان قهوه معمولی در روز می تواند بیش از حد زیاد باشد اما برخی دیگر با نوشیدن چند فنجان قهوه در روز حال خوبی پیدا می کنند.

با وجود تفاوت تحمل افراد، توصیه شده افراد بزرگسال سالم از مصرف روزانه بیش از 400 میلی گرم کافئین که معادل تقریبا 4 فنجان قهوه می باشد اجتناب کنند.

زیاده روی در مصرف کافئین می تواند به افزایش فشار خون و بی خوابی منجر شود که به نوبه خود خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته مغزی را افزایش می دهد. کافئین بیش از حد ممکن است سیستم عصبی مرکزی را نیز تحت تاثیر قرار داده و باعث بی قراری، اضطراب، مشکلات گوارشی، آریتمی قلبی یا مشکل خواب در افراد حساس شود.

توصیه می شود گروه های زیر مصرف کافئین را محدود کرده و در صورت تمایل از قهوه بدون کافئین استفاده کنند:

  • افرادی که نسبت به کافئین بسیار حساس هستند
  • افرادی که به بیماری خاص مبتلا هستند و لازم است رژیم های غذایی کم کافئین داشته باشند
  • کسانی که داروهای خاص مصرف می کنند و کافئین ممکن است با این داروها تداخل داشته باشد
  • خانم های باردار و مادران شیرده
  • کودکان و نوجوانان
  • افرادی که از اضطراب یا بی خوابی رنج می برند

در ادامه بخوانید : بهترین زمان نوشیدن قهوه

منبع: healthline

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا
جاوید
مدیر سایت، نویسنده و مترجم، سردبیر و سئو کار ارشد سایت کوکا