علت، علائم و راه های درمان آنژیوم گیلاسی یا خال های گوشتی قرمز

آنژیوم گیلاسی چیست؟

آنژیوم گیلاسی (cherry-angioma) یا خال های قرمز پوستی از ضایعات پوستی رایج هستند که معمولا در افراد بالای 30 سال دیده می شود و شایع ترین نوع آنژیوم یا تومور خوش خیم است.

 آنژیوم گیلاسی یا خال قرمز گوشتی
آنژیوم گیلاسی یا خال قرمز گوشتی

آنژیوم گیلاسی حاصل تجمع رگ های خونی کوچک است که در یک نقطه پوست ایجاد شده و به صورت خال قرمز رنگ نمایان می شود.

این خال های قرمز پوستی در صورتی که بدون خون ریزی، تغییر اندازه، شکل و رنگ باشند معمولا عارضه جدی محسوب نشده و خوش خیم و بی خطر هستند اما در صورت بروز خون ریزی یا تغییرات دیگر نیاز است برای اطمینان از بی خطر بودن و عدم ابتلا به سرطان پوست به پزشک مراجعه شود.

برخی شواهد نشان می دهد احتمال بروز آنژیوم گیلاسی در افراد بین 30 تا 70 سال معمولا 70 تا 75 درصد است و در بیش از 75 درصد افراد بالای 75 سال این عارضه مشاهده می شود.

آنژیوم گیلاسی به ندرت در کودکان و نوجوانان دیده می شود به طوری که طبق نتیجه مطالعات تنها 5 درصد نوجوانان به این عارضه مبتلا هستند.

علائم آنژیوم گیلاسی

آنژیوم گیلاسی که به نام های آنژیوم دوران پیری، آنژیوم مویرگی و همانژیوم گیلاسی نیز شناخته شده است، ضایعات پوستی دایره ای یا بیضی شکل هستند که به شکل خال های کوچک به رنگ قرمز روشن اغلب در نواحی بین گردن تا ران ها، بازوها، پاها و شانه ها ظاهر شده و معمولا دردناک نیستند.

نشانه های آنژیوم گیلاسی از نظر رنگ و اندازه در افراد مختلف متفاوت است و با توجه به مدت زمان قرار گرفتن در معرض نور خورشید ممکن است با افزایش سن تیره تر یا روشن تر شود. در برخی افراد با افزایش سن تعداد این خال ها بیشتر شده و در نواحی دیگر از جمله پوست سر، صورت و گردن نیز پدیدار می شود.

نشانه های رایج آنژیوم گیلاسی

  1. – آنژیوم گیلاسی به صورت خال یا جوش و معمولا به رنگ قرمز روی پوست ظاهر می شود اما ممکن است به رنگ های آبی، بنفش یا حتی سیاه نیز باشد
  2. – ممکن است ابتدا صاف و هم سطح پوست پدیدار شده و با افزایش سن به صورت برجسته دیده شوند.
  3. – اندازه کوچک و اغلب قطر کمتر از 1/4 اینچ دارند(گاهی بزرگ تر هستند.)
  4. – خراشیدن، مالش یا اصلاح مو در این نواحی ممکن است با خونریزی و تورم یا سایر علائم تحریک پوستی همراه باشد
  5. – در اغلب موارد به خصوص در نواحی مرکزی سطح سختی دارد

هشدار: اگرچه ممکن است رنگ خال ها در طول زمان روشن تر یا تیره تر شود اما ظاهر کلی آن در اغلب اوقات باید بدون تغییر بماند. در صورت بروز تغییرات در اندازه، بافت، رنگ یا نواحی اطراف آن با پزشک مشورت کنید.

نکته: اگر رنگ ناحیه مرکزی خال های قرمز تیره تر از اطرافش باشد احتمالا آنژیوم عنکبوتی است که اغلب اوقات با آنژیوم گیلاسی اشتباه گرفته می شود.

علت آنژیوم گیلاسی

آنژیوم گیلاسی به دلیل افزایش سلول های اندوتلیال (سلول هایی که عروق خونی را تشکیل می دهند) ایجاد می شود به طوری که عروق خونی بزرگ شده و به شکل آنژیوم ظاهر می شود. رنگ قرمز آن نیز نتیجه پاره شدن رگ های خونی است.

تاکنون علت دقیق آنژیوم گیلاسی یا خال های قرمز پوستی مشخص نشده، اما تحقیقات نشان می دهد عوامل زیر در ابتلا به این عارضه تاثیرگذار است:

– عوامل ژنتیکی (سابقه خانوادگی)
– بارداری و تغییرات هورمونی
– مشکلات کبدی، پیوند کبدی
– قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
– شرایط پزشکی خاص
– قرار گرفتن در معرض نور خورشید
– آب و هوا

نکته: در برخی افراد که با فلزات یا محصولات حاوی برومید سروکار داشته اند ابتلا به آنژیوم گیلاسی گزارش شده است.

نکته: به نظر می رسد افزایش سن نیز در بروز این خال های قرمز پوستی دخیل است زیرا معمولا از سن 30 سالگی ظاهر شده و با گذشت زمان تعداد آن بیشتر می شود.

درمان آنژیوم گیلاسی

آنژیوم گیلاسی از ضایعات پوستی بدون خطر است که در اغلب موارد نیاز به درمان خاص یا برداشتن آن نیست. اما در برخی موارد خال قرمز در ناحیه نامناسبی ظاهر شده که در اثر برخورد مکرر دچار خونریزی می شود یا از نظر زیبایی ناخوشایند باشد. در این گونه موارد می توان نسبت به درمان و برداشتن آنژیوم گیلاسی اقدام کرد.

روش های برداشتن خال های گوشتی قرمز

1. الکتروتراپی

در این روش جراحی آنژیوم گیلاسی، از جریان الکتریکی برای سوزاندن آنژیوم گیلاسی استفاده می شود.

2. انجماد با نیتروژن مایع

در این روش از نیتروژن مایع برای انجماد خال های قرمز استفاده شده و به طور کامل آن ها را از بین می برد.

این تکنیک از سریع ترین و ساده ترین راه های درمان آنژیوم گیلاسی است. معمولا یک جلسه درمانی طول کشیده و حدود 10 ثانیه نیتروژن مایع به ناحیه مورد نظر اسپری می شود. بعد از عمل زخم به ندرت دچار عفونت می شود و نیازی به مراقبت های سخت نیست.

3. لیزیک

در این روش از حرارت متمرکز لیزر رنگی پالسی (PDL) برای از بین بردن آنژیوم گیلاسی استفاده می شود.

استفاده از لیزر روش سریع و سرپایی است و نیازی به بستری شدن ندارد و با توجه به تعداد آنژیم گیلاسی در بدن، ممکن است یک تا سه جلسه درمانی طول بکشد. این روش چندان دردناک نیست و ناحیه مورد نظر بعد از جراحی دچار کبودی خفیف می شود که احتمالا 10 روز طول می کشد.

4. تراشیدن (Shave excisions)

برخلاف روش های قبل که از قسمت زیرین پوست اقدام به برداشتن ناحیه ضایعه می شود، در این روش آنژیم گیلاسی از سطح روی پوست برداشته می شود که ممکن است تاثیر آن کمتر از روش های قبل باشد اما زمان بهبود کاهش یافته و نیازی به بخیه نخواهد بود.

توجه: برداشتن آنژیوم گیلاسی به هریک از روش های بالا، در موارد نادر ممکن است اثر زخم به جای بگذارد.

علاوه بر مسائل زیبایی، گاهی پزشک برای جلوگیری از رشد ضایعه اقدام به برداشتن خال قرمز کرده و برای اطمینان از بی خطر بودن، عمل تکه برداری (بیوپسی) روی آن انجام می دهد. تکه برداری ممکن است با اسکن امواج فراصوت (اولتراسوند)، روش های برداشتن آنژیوم یا در موارد نادر ام آر آی یا آنژیوگرافی انجام شود.

درمان خانگی و گیاهی آنژیوم گیلاسی

1. روغن درمانی

استفاده از روغن های طبیعی به خصوص روغن درخت چای از روش های عالی و بی خطر است که در طول قرن های گذشته برای درمان آنژیوم گیلاسی استفاده شده است. روغن درخت چای دارای خواص ضد میکروبی است و باعث کاهش عفونت و خون ریزی بعد از عمل جراحی آنژیوم گیلاسی می شود.

مالش روغن درخت چای در نواحی صورت و گردن نیز امن بوده و حتی در افرادی که پوست حساس دارند به ندرت مشکل ایجاد می کند.

سایر روغن های مفید برای درمان خانگی خال های قرمز پوستی عبارتند از: روغن بابونه، روغن اسطوخدوس، روغن پرتقال (نارنج) و روغن برگ گل عطری.

روش استفاده: برای جلوگیری از تحریک پوست 1 قاشق چایخوری روغن نارگیل را با 5 تا 10 قطره روغن ترکیبی ( مخصوصا روغن درخت چای و روغن اسطوخودوس) مخلوط کرده و چندین بار در روز روی ناحیه مورد نظر بمالید.

این ترکیب باید در دمای اتاق نگهداری شود.

2. عدم تماس با مواد شیمیایی

همانطور که قبلا اشاره شد خطر بروز آنژیوم گیلاسی در افرادی که با مواد شیمیایی و آفت کش ها به خصوص برومید سرو کار دارند، بیشتر است زیرا برومید باعث کاهش جذب یدید بدن توسط غده تیروئید و افزایش یدید کلی در بدن می شود.

گفته می شود افزایش یدید در بدن از عوامل احتمالی بروز خال های قرمز پوستی می باشد، اگرچه این مورد هنوز اثبات نشده است.

از راه های عالی برای بهبود عملکرد تیروئید بدون مصرف ید اضافی، تغییر در رژیم غذایی است و توصیه می شود برای کاهش مضرات برومید به موارد زیر توجه کنید:

– مصرف محصولات ارگانیک
– پرهیز از مصرف دانه ها و غلات فراوری شده و تهیه شده از آرد غنی شده
– اجتناب از نوشیدن نوشابه در قوطی های آلومینیومی یا بطری های پلاستیکی
– عدم استفاده از پاک کننده های شیمیایی و صنعتی قوی یا محصولات کلردار

توجه: در صورتی که به صورت دائم از اسپری بینی، داروهای ضد زخم یا داروهای بی حس کننده موضعی استفاده می کنید حتما با پزشک خود صحبت کنید.

3. سرکه سیب

تجربه نشان داده استفاده از سرکه سیب خالص و تقطیر نشده در کاهش علائم آنژیوم گیلاسی موثر است.

روش استفاده: پارچه ای را به سرکه سیب آغشته کرده و به مدت 10 تا 30 دقیقه روی خال قرمز فشار دهید. بهتر است دو بار در روز و برای چند هفته این کار را نجام دهید.

همچنین در صورت متورم و کبود شدن آنژیوم گیلاسی استفاده از سرکه سیب به دلیل خاصیت پاکسازی و درمان آکنه و بثورات پوستی می تواند به بهبود ظاهر آن کمک کند.

4. سم زدایی بدن

از عوامل موثر در ایجاد آنژیوم گیلاسی، تغییرات هورمونی، افزایش بیش از حد استروژن و مشکلات کبدی است و سم زدایی می تواند از این مشکلات جلوگیری کند. به همین دلیل توصیه می شود:

– مواد غذایی با آنتی اکسیدان بالا مصرف کنید. (مخصوصا برگ های سبز تلخ)
– آب میوه سبزیحات یا اسموتی سبز میل کنید.
– برای مراقبت از پوست از محصولات طبیعی استفاده کنید.
– از دخانیات پرهیز کنید.
– از مصرف قرص های جلوگیری از بارداری، داروهای جایگزین هورمون و هر گونه داروی غیرضروری پرهیز کنید.

انواع آنژیوم

اغلب اوقات وقتی صحبت از آنژیوم یا همانژیوم است معمولا منظور آنژیوم گیلاسی یا انواع مشابه آن است. رایج ترین انواع آنژیوم عبارتند از:

آنژیوم گیلاسی
آنژیوم عنکبوتی
آنژیوم وریدی

تفاوت آنژیوم گیلاسی با آنژیوم عنکبوتی و وریدی

  1. آنژیوم عنکبوتی و وریدی هم در کودکان و هم در بزرگسالان پدیدار می شود
  2. در آنژیوم گیلاسی رنگ خال یکنواخت است اما در آنژیوم عنکبوتی بخش مرکز آن تیره تر از بخش های اطراف است
  3. آنژیوم وریدی معمولا روی لب ها ایجاد شده و به رنگ قرمز تیره، بنفش یا آبی است
  4. آنژیوم گیلاسی معمولا در قسمت تنه (پایین گردن تا ران ها) مشاهده می شود اما آنژیوم عنکبوتی در نواحی گردن و صورت هم ایجاد می شود
  5. سن و ژنتیک از عوامل تاثیرگذار در آنژیم گیلاسی هستند اما آنژیوم عنکبوتی معمولا به دلیل تغییرات هورمونی، مشکلات کبدی یا افزایش سطح استروژن در دوران بلوغ یا بارداری رخ می دهد

تفاوت آنژیوم گیلاسی و سرطان پوست

آنژیم گیلاسی بی خطر است، به ندرت با سلول های بدخیم یا ملانوم سرطانی درگیر می شود و معمولا ارتباطی با سرطان پوست ندارد اما ممکن است پزشک برای تشخیص دقیق تر از تکه برداری یا بیوپسی استفاده کند.

به طور کلی مهم ترین مسئله برای جلوگیری و تشخیص به موقع سرطان پوست توجه به تغییرات پوستی است. توصیه می شود همیشه به خال، لک ها و ضایعات پوستی توجه کرده و در صورت تغییر در اندازه، رنگ، بافت، خونریزی و غیره حتما به پزشک مراجعه کنید.

از جمله علائم سرطان پوست می توان به افزایش اندازه یا تغییر رنگ خال ها، تیره شدن پوست یا خال های پوستی بدون مرز و شکل مشخص اشاره کرد.

نکات مهم

– لکه های قرمز پوستی همیشه علامت آنژیم گیلاسی نیستند بلکه ممکن است به دلیل مشکلات سلامتی از جمله تغییرات هورمونی، روزاسه، آلرژی، درماتیت و غیره ایجاد شده باشد.

– اگر به تازگی متوجه بروز جوش یا خال قرمز شده اید که با خونریزی و درد همراه است حتما به پزشک مراجعه کنید.

– در صورت داشتن پوست حساس یا حساسیت به داروهای خانگی، از روش های خانگی (که در بالا اشاره شد) استفاده نکنید.

– در برخی موارد دیده شده افراد با سوزن داغ اقدام به سوزاندن آنژیوم گیلاسی کرده اند، این کار با خطر عفونت، درد یا به جای ماندن اثر زخم همراه است.

– آنژیوم گیلاسی در میان مردم به خال گیلاسی یا خال خونی نیز مشهور است.

در ادامه بخوانید : علت بیماری پوستی پسوریازیس چیست؟

منیع: healthline draxe

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا