کولیت اولسراتیو چیست، چه علائمی دارد و چگونه درمان می شود؟

کولیت اولسراتیو یکی از بیماری های التهابی روده است که با علائمی مانند دلپیچه و شکم درد، اسهال و خونریزی از مقعد مشخص می شود.

کولیت اولسراتیو

کولیت اولسراتیو چیست؟

کولیت اولسراتیو و بیماری کرون شایعترین بیماری های التهابی روده هستند. کولیت اولسراتیو فقط بر روی روده بزرگ و راست روده تاثیر می گذارد. اما کرون می تواند هر کدام از بخش های سیستم گوارشی را تحت تاثیر قرار دهد.

کولیت اولسراتیو یک بیماریست که باعث التهاب و زخم در دیواره روده بزرگ (کولون) می شود. این حالت معمولا در بخش پایینی روده و مقعد بروز می کند اما در برخی موارد می تواند تمام روده بزرگ را تحت تاثیر قرار دهد. به طور کلی هر چقدر مقدار بیشتری از روده بزرگ تحت تاثیر قرار بگیرید، کولیت اولسراتیو علائم بدتر و بیشتری را به وجود می آورد.

کولیت اولسراتیو می تواند هر فردی را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد اما اکثر کسانی که به کولیت مبتلا می شوند قبل از 30 سالگی بیماری آنها تشخیص داده می شود.

علل کولیت اولسراتیو چه چیزهایی هستند؟

متخصصین هنوز در مورد علل کولیت اولسراتیو مطمئن نیستند. برخی از محققان معتقدند که یک اختلال در سیستم ایمنی بدن باعث بروز این بیماری می شود و برخی دیگر علل کولیت اولسراتیو را باکتری ها و ویروس ها می دانند.

از طرفی اگر در افراد خانواده شما فردی مبتلا به کولیت اولسراتیو وجود دارد، احتمال ابتلای شما به این بیماری بیشتر می شود.

علائم کولیت اولسراتیو چه چیزهایی هستند؟

علائم اصلی کولیت اولسراتیو عبارتند از:

دلپیچه و شکم درد
اسهال
خونریزی از مقعد

برخی از افراد ممکن است با علائم دیگری نیز مواجه شوند. این علائم عبارتند از:

تب
عدم احساس گرسنگی
کاهش وزن
اسهال شدید تا حد 10 تا 20 بار اجابت مزاج در یک روز (در موارد شدید کولیت اولسراتیو)

این بیماری همچنین می تواند باعث بروز مشکلات دیگری از جمله درد مفاصل، مشکلات چشمی یا بیماری های کبدی شود.

در بیشتر افراد مبتلا، علائم ثابت نبوده و می آیند و می روند. برخی از افراد ممکن است بعد از یک دوره بروز علائم، برای ماه ها و یا حتی سالها با هیچ گونه علائمی مواجه نشوند و سپس دوباره بیماری آنها شدت پیدا کند و موجب بروز علائم شود. تنها حدود 5 تا 10 نفر از هر 100 نفر مبتلا به کولیت اولسراتیو با علائم این بیماری به صورت مداوم رو به رو می شوند.

تشخیص کولیت اولسراتیو چگونه است؟

پزشک در مورد علائم شما سوالاتی خواهد پرسید و آزمایش هایی انجام خواهد داد. آزمایش ها می توانند به پزشک در مورد رد مشکلات دیگری که می توانند علائمی مشابه به وجود بیاورند (مانند بیماری کرون، سندرم روده تحریک پذیر و دیورتیکولیت) کمک کنند.

آزمایش هایی که ممکن است بر روی شما انجام شوند عبارتند از:

کولونوسکوپی: در این آزمایش، پزشک با استفاده از یک لوله نازک و از طریق مقعد وارد روده شده و روده بزرگ را معاینه می کند. ممکن است پزشک در هنگام انجام این آزمایش یک تکه از دیواره روده را جهت انجام آزمایش به عنوان نمونه جدا کند.
آزمایش خون که به منظور تشخیص عفونت و التهاب انجام می شوند.
آزمایش مدفوع به منظور تشخیص وجود خون، عفونت و سلول های سفید خون

درمان کولیت اولسراتیو چگونه است؟

کولیت اولسراتیو در افراد مختلف تاثیرات متفاوتی به وجود می آورد. پزشک با توجه به این تاثیرات درمان مناسب را انتخاب می کند و به شما کمک می کند که دوباره با عود کولیت اولسراتیو مواجه نشوید.

اگر علائم خفیف باشند ممکن است دارو های بدون نسخه اسهال تنها اقدام درمانی لازم باشد. اما بسیاری از افراد مبتلا نیاز به استفاده از داروهای نسخه ای دارند تا بتوانند با علائم مقابله کنند و احتمال عود مجدد بیماری را کاهش دهند. فراموش نکنید که قبل از مصرف خودسرانه هر گونه دارویی با پزشک مشورت کنید.

برخی از افراد بعد از مدتی متوجه می شوند که برخی از غذاهای خاص موجب بدتر شدن علائم آنها می شوند. اگر شما نیز متوجه چنین موضوعی شدید، از مصرف این مواد غذایی خاص اجتناب کنید. اما به یاد داشته باشید که رژیم غذایی شما در هر حال باید سالم و شامل تمام گروه های غذایی باشد.

اگر علائم شما شدید هستند و داروها نمی توانند به شما کمک کنند ممکن است مجبور به انجام عمل جراحی و برداشتن روده بزرگ خود شوید. برداشتن روده بزرگ می تواند کولیت اولسراتیو را درمان کند و از بروز سرطان روده بزرگ پیشگیری کند.

افرادی که به مدت 8 سال و یا بیشتر به بیماری کولیت اولسراتیو مبتلا باشند در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ بیشتری قرار دارند. هر چقدر این بازه زمانی ابتلای شما به کولیت اولسراتیو بیشتر باشد احتمال ابتلای شما به سرطان روده بزرگ نیز بیشتر است. در چنین شرایطی در مورد انجام آزمایش غربالگری سرطان روده بزرگ با پزشکتان مشورت کنید. تشخیص زود هنگام سرطان روده بزرگ می تواند احتمال درمان آن را تا حد زیادی بالا ببرد.

ممکن است زندگی کردن با کولیت اولسراتیو دشوار باشد. در زمانی که این بیماری عود می کند و شدید می شود ممکن است مجبور شوید که مکررا به توالت مراجعه کنید. این حالت می تواند باعث احساس شرم در فرد شود. همچنین امکان عود بیماری نیز می تواند باعث ایجاد استرس در مبتلایان به کولیت اولسراتیو شود.

در چنین شرایطی ممکن است مراجعه و مشورت با مشاور به شما کمک کند./ شفاجو

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا
جاوید
مدیر سایت، نویسنده و مترجم، سردبیر و سئو کار ارشد سایت کوکا