عوارض و خطرات عمل لیپوساکشن چیست؟

عوارض و خطرات عمل لیپوساکشن چیست؟
عوارض و خطرات عمل لیپوساکشن چیست؟

لیپوساکشن (به انگلیسی: liposuction) از رایج ترین عمل های جراحی زیبایی است که طی آن با عمل مکش، رسوبات چربی در بخش های خاصی از بدن مانند شکم و پهلو، باسن و ران ها، زانو، صورت و چانه، بالای بازوان، کمر و ساق پا از بین رفته و تاثیر قابل توجهی در تناسب اندام خواهد داشت.

عمل لیپوساکشن با لوله تو خالی به نام کانولا که در ناحیه زیر پوست قرار می گیرد انجام می شود.

لیپوساکشن با وجود تمام مزایایی که دارد، مانند هر عمل جراحی دیگر با عوارض جانبی احتمالی نیز همراه است که در این مقاله قصد داریم به شرح کامل آن ها بپردازیم. با کوکا همراه باشید.

عوامل خطرزای لیپوساکشن

عواملی که اثر منفی در لیپوساکشن داشته و ریسک عمل را افزایش می دهند عبارتند از:

1. لیپوساکشن بیش از حد

لیپوساکشن بیش از حد و انجام دو یا چند عمل جراحی – همزمان با لیپوساکش در یک روز – مهم ترین عوامل افزایش خطرات لیپوساکشن می باشند.

از آن جا که بدن انسان قادر به تحمل آسیب و زخم ناشی از جراحی تا حد معینی می باشد بنابراین در صورتی که قصد انجام لیپوساکشن در نواحی وسیعی از بدن را دارید حتما پس از مشورت با پزشک، عمل را به چند بخش تقسیم کنید به طوری که بین هر دو عمل مدت 3 یا 4 هفته فاصله باشد.

برخی افراد عمل جراحی سینه، لیفتینگ صورت یا جراحی لیزر را به همراه لیپوساکشن در یک روز انجام می دهند که این کار هرگز توصیه نمی شود.

2. سیگار کشیدن

معمولا پزشک جراح توصیه اکید می کند که دو هفته قبل و بعد از عمل لیپوساکشن از استعمال سیگار اجتناب شود زیرا استعمال دخانیات مدت زمان بهبودی پس از عمل را افزایش داده و زخم به سختی درمان خواهد شد.

3. سابقه پزشکی خاص

افرادی که سابقه مشکلات انعقاد خون مانند لخته شدن خون و خونریزی های شدید، مشکلات قلبی، تشنج، آمبولی ریه یا بیماری های سیستم ایمنی دارند بیشتر از سایرین در معرض عوارض احتمالی لیپوساکشن قرار دارند.

4. مصرف داروهای خاص

لیپوساکشن برای افرادی که داروهایی مانند وارفارین (داروی رقیق کننده خون)، داروهای ضد التهاب یا آسپرین مصرف می کنند توصیه نمی شود زیرا این داروها خطر خونریزی را افزایش می دهند.

5. سن

هرچه سن فرد کمتر باشد نتایج بهتری از لیپوساکشن به دست خواهد آمد . افراد بالای 40 سال بیشتر از سایرین در معرض افتادگی و ایجاد چین و چروک پوست بعد از لیپوساکشن قرار دارند.

اگرچه در برخی موارد نتیجه بیمار به قدری از تناسب اندام ناشی از لیپوساکشن رضایت خواهد داشت که تغییر رنگ یا ظاهر شدن چین و چروک روی پوست برایش چندان اهمیتی ندارد.

عوارض و خطرات عمومی لیپوساکشن

لیپوساکشن در حالت عادی، جراحی کم خطری است، اما مانند هر عمل جراحی دیگر ممکن است عوارض احتمالی به همراه داشته باشد که برخی از جدی ترین این عوارض که معمولا نادر هستند به صورت زیر می باشد:

1. لخته شدن خون در ریه

این عارضه ممکن است به دلیل بیهوشی عمومی، لیپوساکشن بیش از حد یا چاقی شدید رخ می دهد.

2. عفونت

عفونت لیپوساکشن بسیار نادر است. عواملی مانند عدم بهداشتی بودن وسایل جراحی یا لیپوساکشن به کمک اولتراسوند خطر بروز عفونت را افزایش می دهد.

3. هماتوم و سروما

به خونریزی و جمع شدن خون در نواحی بیرون رگ ها و زیر پوست هماتوم گفته می شود و سروما تجمع مایع شبه آب در زیر پوست می باشد که ممکن است پس از لیپوساکشن رخ دهد.

خطر بروز این عوارض با چاقی، لیپوساکشن بیش از حد، استفاده از کانولا بزرگ یا لیپوساکشن با التراسوند افزایش می یابد.

4. آسیب عصبی

احتمال آسیب دائمی عصب ها در لیپوساکشن تامسنت بسیار کم و در لیپوساکشن التراسوند تا حدی وجود دارد. لازم به ذکر است آسیب عصبی از عوارض شناخته شده هر عمل جراحی می باشد.

5. تورم یا ادما

تورم موقت نواحی تحت لیپوساکشن، بخش طبیعی روند بهبودی است و معمولا طی 4 تا 12 هفته برطرف می شود.

بعد از بخیه زدن زخم، مقداری مواد ملتهب کننده در زیر پوست باقی می ماند که احتمال تورم پوست بعد از جراحی را افزایش خواهد داد. گاهی تورم به قدری زیاد می شود که لازم است مایع زیر پوست با سوزن (توسط پزشک) خارج شود.

6. بافت مردگی پوست

بافت مردگی پوست (نکروز پوست) یا مرگ سلول های پوستی در یک ناحیه ممکن است به دلیل آسیب های حرارتی ناشی از سوختگی یا سرمازدگی، عفونت و یا آسیب عروق خونی اکسیژن رسان رخ دهد.

عواملی مانند آسیب پوست ناشی از استفاده از کانولا، لیپوساکشن التراسوند و نوع نادری از عفونت باکتریایی خطر بروز نکروز پوستی را افزایش می دهند.

7. ادما ریوی

استفاده بیش از حد از مایعات درون وریدی – حین یا بعد از لیپوساکشن – ممکن است باعث انباشتگی شدید مایع در ریه ها شده و در موارد حاد می تواند به مرگ منجر شود.

لازم به ذکر است استفاده از مایعات درون وریدی ضروری نمی باشد و در لیپوساکشن تامسنت استفاده نمی شود زیرا طی این عمل مقدار زیادی مایعات بی هوشی موضعی و رقیق شده به زیر پوست تزریق می شود و نیازی به تزریق مایعات دیگر نمی باشد.

8. واکنش های آلرژیک یا مسمومیت

این عارضه ممکن است به دلیل حساسیت به داروها چه در بیهوشی موضعی یا عمومی – در حین یا بعد از عمل – رخ دهد.

9. مرگ

آمار به دست آمده در سال 2000 نشان داد میزان مرگ و میر در لیپوساکشن سنتی که تحت عمل بیهوشی عمومی انجام می شد حدود 1 در 5 هزار مورد بوده است.

بررسی های اخیر نشان داده میزان مرگ و میر در لیپوساکشن تحت بیهوشی موضعی بسیار کمتر است و طی مطالعه انجام شده روی 65 هزار مورد عمل لیپوساکشن، مرگ و میر گزارش نشده است.

نکته: برای آشنایی با انواع لیپوساکشن لطفا به انتهای مطلب مراجعه کنید.

عوارض لیپوساکشن زانو

علاوه بر عوارض عمومی ذکر شده، شایع ترین خطر لیپوساکشن زانو، آسیب دیدگی بالقوه به اعصاب، تاندون ها و ماهیچه های اطراف زانو است. استفاده از کانولای نازک تر احتمال بروز عوارض لیپوساکشن زانو را تا حد زیادی کاهش می دهد.

جدا کردن چربی بیش از حد حین عمل جراحی، نه تنها باعث شل شدن پوست اطراف زانو می شود بلکه ممکن است تاثیر منفی روی حرکت مفاصل زانو به جا بگذارد.

عوارض کم تر جدی لیپوساکشن زانو شامل تورم و کبودی نواحی اطراف زانو است که معمولا به مرور با استراحت برطرف می شود اگرچه توجه به این نکته ضروری است که لازم است فرد – پس از مشورت با پزشک – در سریع ترین زمان ممکن بعد از عمل تحرک داشته باشد تا از قفل شدن مفاصل زانو پیشگیری شود.

عوارض لیپوساکشن بازو

با توجه به عوارض عمومی ذکر شده، جدی ترین خطرات ناشی از لیپوساکشن بازو عفونت و لخته شدن خون است.

برای پیشگیری از عفونت می توان زیر نظر پزشک اقدام به مصرف آنتی بیوتیک نمود. رعایت مواردی از قبیل تمیز و خشک نگه داشتن محل مورد نظر، لمس نکردن و عدم فشار به بازو نیز خطر بروز عفونت را کاهش خواهد داد.

حرکت دادن بازوان به اطراف و پیاده روی های کوتاه مدت بعد از عمل، برای کاهش خطر لخته شدن خون توصیه می شود.

عوارض لیپوساکشن سینه

گاهی به منظور زیبایی سینه و کاهش سایز آن از لیپوساکشن استفاده می شود که با خطرات بالقوه همچون ایجاد هماتوم، تشکیل شبه کیست، عفونت، کبودی، تورم و درد خفیف و سایر عوارض عمومی همراه است.

عوارض لیپوساکشن شکم

علاوه بر عوارض عمومی ذکر شده، افتادگی شکم، سوراخی داخل شکمی یا آسیب دیدگی احشایی، فتق شکمی و بروز سنگ کیسه صفرا از جمله عوارض احتمالی لیپوساکشن شکم هستند.

تشیص به موقع آسیب دیگی داخلی در حفره شکمی معمولا در طولانی مدت مشکلات جدی ایجاد نمی کند اما اگر کانولا باعث سوراخ شدن روده شود تشخیص دیر هنگام آن می تواند باعث مشکلات جدی شکمی شده و خطر مرگ را به دنبال خواهد داشت.

نکته: با روش بی حسی موضعی، هرگونه آسیب روده به دلیل درد شدید فورا تشخیص داده می شود.

عوارض لیپوساکشن پهلو و پشت

علاوه بر عوارض عمومی ذکر شده، خطر برداشتن چربی بیش از حد در نواحی نزدیک پوست، مرگ بافت پوستی یا نکروز و آسیب پوستی در ناحیه کمر و پشت بیشتر است که می تواند به تغییر رنگ دائمی پوست منجر شود.

در برخی موارد لکه پوستی بزرگ و ناخوشایند ایجاد شده ممکن است به مرور زمان درمان نمی شود.

عوارض لیپوساکشن صورت

علاوه بر عوارض عمومی، مهم ترین عوارض این عمل تغییر رنگ پوست، به هم خوردن تقارن چهره و بی حس شدن است که ممکن است تاثیر نامطلوبی در روحیه فرد به جا بگذارد.

سایر خطرات لیپوساکشن عبارتند از:

  • عوارض ناشی از بیهوشی
  • کبودی شدید؛ ممکن است تا چند هفته ادامه داشته باشد
  • تغییر ظاهر پوست؛ ممکن است دائمی باشد
  • آسیب به ساختارهای داخلی بدن مانند عصب ها، عروق خونی، عضلات، ریه و اندام های شکمی
  • ترومبوز عروقی عمیق؛ در اثر لخته شدن خون در عروق ایجاد شده و می تواند به التهاب و عوارض دیگر منجر شود
  • عوارض قلبی و ریوی و کلیوی
  • ناهمواری های پوستی؛ اگر پوست الاستیسیته کمتری داشته باشد، زخم ها به درستی درمان نشود یا از بین بردن چربی به صورت هموار انجام نشود ممکن است پوست به نظر چروک خورده، موج دار و ناهموار به نظر برسد که این حالت می تواند موقتی یا دائمی باشد
  • تغییر رنگ پوست
  • نیاز به جراحی اصلاحی در برخی موارد
  • التهاب و تورم؛ ممکن است بیش از 6 ماه طول بکشد
  • التیام نیافتن زخم
  • بی حسی؛ ممکن است تا مدتی پوست بی حس باشد که اغلب به مرور برطرف می شود اما در برخی موارد دائمی است
  • سوراخ شدن اندام های داخلی؛ به ندرت رخ می دهد
  • امبولی ریه؛ در صورتی که چربی وارد جریان خون شده و به ریه ها برسد. این عارضه ممکن است کشنده باشد
  • سوختگی پوست؛ حرکت کانولا در زیر پوست ممکن است با رگ های خونی و پوست اصطحکاک پیدا کرده و آن ها را بسوزاند
  • افتادگی پوست؛ به دلیل کاهش مقدار زیادی چربی، الاستیسیته پوست بخصوص در افراد مسن تر کاهش یافته و به افتادگی پوست منجر می شود.

برخی سوالات رایج درباره لیپوساکشن

1. آیا اثر لیپوساکشن دائمی است؟

اگرچه سلول های چربی طی عمل لیپوساکشن به طور دائمی از بین می رود اما همچنان خطر اضافه وزن و چاقی در ناحیه مورد نظر وجود دارد زیرا در صورت عدم رعایت نکات تغذیه ای و ورزش منظم، ممکن است دوباره سلول های جدید چربی در این نواحی انباشته شود.

2. آیا لیپوساکشن برای درمان چاقی موثر است؟

لیپوساکشن معمولا به افرادی توصیه می شود که با وجود کاهش وزن، به دلیل انباشتگی چربی در برخی نقاط بدن از جمله پهلو، شکم و غیره به تناسب اندام ایده آل خود نرسیده اند.

بنابراین این عمل برای افرادی که به دنبال درمان چاقی یا سلولیت هستند مناسب نمی باشد.

مهم است که قبل از عمل، انتظارات واقع گرایانه ای از نتیجه لیپوساکشن داشته باشیم، به عنوان مثال خانمی که قبل از لیپوساکشن 70 کیلوگرم وزن داشته و طی عمل جراحی 1 کیلو گرم چربی از بدنش خارج می شود نباید انتظار پوشیدن لباس های مناسب سایز خانم 60 کیلوگرمی را داشته باشد!

بنابراین توصیه می شود قبل از هر اقدام، ابتدا درباره انتظاراتی که از عمل لیپوساکشن دارید با پزشک صحبت کرده و درباره گزینه های جراحی، خطرات، مزایا و هزینه هر روش اطلاعات لازم را کسب کنید.

انواع روش های لیپوساکشن

دو روش لیپوساکشن که در این مقاله به آن ها اشاره شده عبارتند از:

1. لیپوساکشن با استفاده از التراسوند

در این روش کانولا از امواج التراسونیک انرژی گرفته و هنگام تماس با چربی، آن ها را ذوب کند. سپس چربی های ذوب شده از طریق لوله از بدن خارج می شود.

این روش با معایبی همچون برش های بزرگ تر روی پوست، احتمال سوختگی پوست یا رگ ها و مدت زمان طولانی تر همراه است.

2. لیپوساکشن تامسنت

این روش به دلیل کاهش خطرات احتمالی لیپوساکشن محبوبیت زیادی یافته است. در طول عمل، مایعی به زیر پوست تزریق می شود که باعث بی حسی موضعی شده و خطر خونریزی احتمالی را کاهش می دهد. سپس چربی از طریق لوله های باریکی از بدن خارج می شود.

استفاده از کانولای ظریف تر در روش تامسنت، عوارض احتمالی و ناراحتی های پوستی ناشی از لیپوساکشن را تا حد زیادی کاهش می دهد.

لازم به ذکر است ممکن است از روش های دیگر از جمله لیپوساکشن با کمک ساکشن (سنتی)، لیپوساکشن به کمک نیرو، لیپوساکشن با استفاده از لیزر و لیپوساکشن بی خطر (safelipo) برای لیپوساکشن استفاده شود که در مقاله ای دیگر به تفصیل درباره آن ها صحبت خواهیم کرد.

منبع : بسیاری از مطالب این مقاله برگرفته از سایت liposuction می باشد.

سایر منابع: drdeuber drdeuber2edelsteincosmetics medicalnewstoday medicinenet

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا