علل هراس شبانه چیست و درمان آن چگونه است؟

خستگی بیش از حد، هیجانات بیش از حد، دمای اتاق بالا، اضطراب و سر و صدای ناگهانی از علل هراس شبانه هستند.

هراس شبانه

بسیاری از والدین می دانند که کودکانشان ممکن است خواب های بد یا کابوس ببینند اما از وجود اختلال خواب “هراس شبانه” بی اطلاع هستند. هراس شبانه با کابوس و خواب های بد بسیار تفاوت دارد.

زمانی می گوئیم یک کودک با کابوس مواجه شده است که کودک خواب بد ببیند و ممکن است بعد از بیدار شدن، بتواند خواب را به یاد بیاورد و آن را بازگو کند.

اما هراس شبانه زمانی اتفاق می افتد که کودک در خواب جیغ می کشد و ممکن است حرکت کند و حتی در اتاق راه برود. در این حالت با اینکه چشم هایش کاملا باز است اما به طور کامل بیدار نیست و احساس نگرانی و ناراحتی می کند و ممکن است در هنگامی که شما قصد آرام کردنش را دارید شما را نشناسد.

هراس شبانه معمولا زمانی رخ می دهد که کودک در مراحل عمیق خواب قرار دارد و خوشبختانه او از اتفاق هایی که در آن هنگام می افتد چیزی را به یاد نخواهد آورد. می توان گفت که هراس شبانه در واقع برای والدینی که این صحنه ها و حالت های نگران کننده را در کودکشان می بینند بیشتر ناراحت کننده و آزار دهنده است تا برای کودکان.

هراس شبانه معمولا در کودکان سه تا 8 ساله بیشتر رایج بوده و میزان شیوع آن تقریبا 1 تا 6 درصد گزارش شده است. دوره های عود (بازگشت دوباره اختلال بعد از درمان) این اختلال خواب معمولا نادر است.

سن میانگین بروز هراس شبانه بین 3 تا 4 سالگی است. این حالت معمولا در اوایل شب رخ می دهد و 10 تا 15 دقیقه بیشتر نیز طول نمی کشد.

علل بروز هراس شبانه چیست؟

علت دقیق اختلال خواب هراس شبانه هنوز مشخص نیست اما این اختلال در کودکان با سابقه خانوادگی هراس شبانه و یا راه رفتن در خواب شایع تر است.

تحریک کننده های احتمالی که ممکن است باعث بروز این اختلال شوند عبارتند از:

خستگی بیش از حد
هیجانات بیش از حد
دمای اتاق بالا
اضطراب
سر و صدای ناگهانی
ناراحت و نامناسب بودن تختخواب

چه باید کرد؟

مهمترین چیز این است که آرامش خود را حفظ کنید. به یاد داشته باشید که هراس شبانه هیچ گونه آسیبی را به کودک شما وارد نمی کند پس بهتر است صبر داشته باشید تا این اختلال خواب برطرف شود.

تا زمانی که مطمئن نشده اید که حال کودکتان خوب است و در آرامش به سر می برد، او را ترک نکنید و کنارش بمانید. بهتر است در این حالت کودکتان را بیدار نکنید زیرا که ممکن است شما را نشناسد و دچار ناراحتی و هراس بیشتری شود.

پس از اتمام هراس شبانه و خوابیدن کودکتان می توانید او را از خواب بیدار کنید. اطمینان حاصل کنید که قبل از خوابیدن مجدد، کودکتان به طور کامل از خواب بیدار شده است. این کار می تواند از بروز مجدد این اختلال پیشگیری کند.

کودک شما در فردای آن شب چیزی از این قضیه را به یاد نخواهد آورد اما بهتر است شما با کودکتان در مورد نگرانی ها و ناراحتی های احتمالی صحبت کنید.

بهتر است قبل از خوابیدن کودکتان یک فضای آرامش بخش را فراهم کنید. (مانند تعریف کردن قصه یا چند دقیقه صحبت کردن در مورد مسایلی که کودکتان را آرام می کند)

اگر هراس شبانه به صورت مکرر اتفاق می افتد و به نظر می رسد که هر شب این اتفاق در یک ساعت مشخص بروز می کند، بهتر است به مدت یک هفته، هر شب 15 دقیقه قبل از آنکه این اتفاق بیافتد خودتان کودکتان را بیدار کنید. این کار می تواند الگوی بروز این اختلال را دچار اختلال کند بدون آنکه تاثیر چشم گیری در کیفیت خواب او داشته باشد.

خوشبختانه اکثریت قریب به اتفاق موارد مبتلا به اختلال خواب هراس شبانه بعد از چند وقت بهبود می یابند اما چنانچه این اتفاق به صورت مکرر و بیش از حد معمول بروز کرد حتما به متخصص مراجعه کنید./ شفاجو

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا
جاوید
مدیر سایت، نویسنده و مترجم، سردبیر و سئو کار ارشد سایت کوکا