درمان بوی بد دهان ناشی از حلق و زبان، بزاق، لثه، دندان و لوزه ها

درمان بوی بد دهان
درمان بوی بد دهان

بوی بد دهان از مشکلات آزاردهنده ای است که تاثیر منفی روی روابط اجتماعی به جا گذاشته و بسیاری از افراد در سنین مختلف از آن رنج می برند.

اگرچه بوی بد دهان ممکن است نشانه مشکلات سلامتی از جمله عفونت دستگاه تنفسی مانند برونشیت یا ذات الریه، عفونت مزمن سینوسی، رفلاکس اسید مزمن، دیابت و یا مشکلات کبدی و کلیوی باشد اما متخصصان معتقدند اصلی ترین علت بوی بد دهان را باید در عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و مشکلات دهانی جستجو کرد.

دکتر جفری اسپیگل – متخصص گوش، حلق و بینی در بوستون – در این باره می گوید:

“در اغلب موارد بوی بد دهان به دلیل انتشار گازهای منتشر شده توسط باکتری های دهان روی لثه، دندان ها و زبان رخ می دهد، زیرا اغلب این گازها حاوی گوگرد هستند که باعث بد بو شدن دهان می شود.”

در این مطلب کوکا قصد داریم درباره بوی بد دهان ناشی از مشکلات دندانی، لثه، زبان، گلو، لوزه و روش های برطرف کردن آن صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

شایع ترین علت های بوی بد دهان

1. باکتری های دندان 

لیون هوک – دانشمند هلندی و مخترع میکروسکوپ – گفته است: “موجوداتی که در دندان های انسان ها زندگی می کنند از تعداد کل مردان کشور بیشتر هستند!”

بی شک باکتری های موجود در دندان از عوامل مهمی هستند که می توانند زمینه ساز بوی بد دهان شوند. برای به حداقل رساندن باکتری های دندانی توصیه می شود به صورت منظم مسواک (با یا بدون خمیردندان) بزنید یا حداقل دهان خود را با آب بشویید.

دندان مصنوعی و پروتزهای دندان نیز اگر به صورت منظم تمیز نشوند یا اندازه دهان نباشند ممکن است باعث تجمع باکتری ها و مواد غذایی شده و باعث ایجاد بوی بد دهان شوند.

2. آلودگی لثه ها

آلودگی لثه ها یکی از واضح ترین علت های بوی بد دهان است، بوی بد دهان یا طعم بدی که در دهان احساس می شود می تواند علامت هشداری برای بیماری های جدی لثه نیز باشد که به دلیل تشکیل پلاک روی دندان ها ایجاد می شوند.

باکتری ها باعث تشکیل سموم در این ناحیه شده که لثه را تحریک و در صورت عدم درمان ممکن است به لثه و استخوان فک آسیب بزند.

برای پاکسازی لثه ها توصیه می شود از مسواک نرم روی آن ها استفاده کرده و نخ دندان را فراموش نکنید.

3. خشکی دهان

خشکی دهان از دیگر عوامل بوی بد دهان است. بزاق دهان وظیفه مرطوب کردن دهان، خنثی کردن اسیدهای تولید شده توسط پلاک و پاک کردن سلول های مرده انباشته شده روی زبان و لثه را برعهده دارد و اگر این وظیفه به درستی انجام نشود سلول های مرده تجزیه شده و نفس را بدبو می کنند.

خشکی دهان عارضه ای است که به دلیل کاهش ترشح بزاق در دهان ایجاد می شود، به عنوان مثال در زمان خواب به طور طبیعی ترشح بزاق کاهش یافته و بخصوص اگر دهان هنگام خواب باز بماند این وضعیت تشدید می شود. یکی از علت های بوی بد دهان صبحگاهی نیز همین مسئله است.

از دیگر عوامل موثر در خشکی دهان می توان به مصرف داروهای خاص، مشکلات غدد بزاقی یا عادت داشتن به تنفس از راه دهان اشاره کرد.

نوشیدن آب فراوان، محدود کردن مصرف نمک و شکر، اجتناب از الکل، کافئین و تنباکو، مکیدن یخ و جویدن آدامس های بدون شکر از روش های درمان خشکی دهان هستند.

4. زبان

بسیاری از افراد به بهداشت دندان های خود اهمیت زیادی می دهند، به طور مرتب مسواک زده و از نخ دندان برای تمیز کردن لثه و لابه لای دندان استفاده می کنند اما همچنان بوی بد دهان آن ها باعث آزار دیگران می شود زیرا این افراد به بهداشت زبان خود بی توجهی کرده اند.

تجمع باکتری ها روی سطح زبان از عوامل اصلی بدبو شدن دهان می باشد، اهمیت این مسئله از دیرباز شناخته شده و رومیان باستان نیز به آن توجه زیادی داشته اند.

توصیه می شود از یک مسواک نرم برای این کار استفاده کرده و به آرامی سطح زبان را مسواک بکشید. از فرو بردن مسواک در قسمت های ته زبان خودداری کنید.

5. گلو و لوزه ها

در برخی موارد علت بوی بد دهان تجمع باکتری ها و میکروب هایی است که به شکل سنگ های کوچک در لوزه ظاهر شده و باعث بد بو شدن دهان و گلو می شوند.

پزشک با دستگاه مخصوص اقدام به جدا کردن این سنگ ها می کند اما اگر لوزه ها به قدری بزرگ باشند که به صورت پی در پی سنگ ایجاد شود ممکن است نیاز به جراحی لوزه باشد.

برای جلوگیری از تشکیل سنگ لوزه توصیه می شود علاوه بر مسواک کردن مرتب دندان ها و زبان، بعد از خوردن غذا آب غرغره کنید.

6. سایر عوامل 

عفونت یا التهاب مزمن در بینی، سینوس ها یا گلو که می تواند باعث ترشحات پشت بینی یا پشت حلقی شود که از عوامل دیگر بدبو شدن دهان می باشد.

اگرچه شستشوی بینی برای پاکسازی باکتری های موجود در بینی و سینوس ها ممکن است به برطرف کردن آن کمک کند اما توصیه بهتر آن است که با پزشک متخصص مشورت شود.

بوی بد دهان در برخی موارد به دلیل زخم عمل جراحی (از جمله کشیدن دندان) یا سایر زخم های داخل دهان ایجاد می شود که نشانه عفونت بوده و توصیه می شود با پزشک تماس بگیرید.

نکات مهم برای رفع بوی بد دهان

  • حداقل 2 بار در روز دندان های خود را با مسواک مناسب و خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید و از تمیز کردن زبان غافل نشوید.
  • هر 2 یا 3 ماه مسواک خود را عوض کنید.
  • روزانه 1 بار از نخ دندان برای پاک کردن غذا و پلاک بین دندان ها استفاده کنید.
  • 2 بار در روز از دهان شویه آنتی باکتریال استفاده کنید.
  • پروتزهای جدا شدنی دندان را شب ها از دهان خارج کرده و تمیز کنید و صبح روز بعد داخل دهان قرار دهید.

در ادامه بخوانید : بوی بد دهان نشانه چیست؟

منابع: deltadentalinswebmd

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا