دانستنی های جالب درباره مرغ دریایی آلباتروس

مرغ دریایی آلباتروس
مرغ دریایی آلباتروس

انواع آلباتروس | مشخصات ظاهری | خصوصیات رفتاری | محل زندگی | غذا | دشمن | زاد و ولد | طول عمر | خطر انقراض | حقایق جالب
آلباتروس یکی از پرندگان دریایی زیبا با بال های بزرگ و ظاهری دوست داشتنی است که بر فراز آب های اقیانوس ها پرواز می کند و یک بازمانده واقعی شرایط سخت دریایی در طول تاریخ است که توانسته خود را به خوبی سازگار کند.

این پرنده شگفت انگیز انواع مختلفی دارد و یکی از گونه های آن به نام آلباتروس سرگردان بزرگ ترین پرنده زنده دنیا محسوب می شود اگرچه به دلیل رقابت بر سر منابع غذایی با انسان ها، جمعیت آن به شدت کاهش یافته و در معرض خطر انقراض قرار گرفته است.

برای آشنایی با نحوه زندگی، رفتار و خصوصیات ظاهری آلباتروس در ادامه مطلب با کوکا همراه باشید.

انواع آلباتروس

در مورد انواع آلباتروس بحث های زیاد وجود دارد و گفته شده احتمالا بین 13 تا 24 گونه از این پرنده در دنیا وجود دارد.

یکی از مشهورترین گونه های آلباتروس به نام آلباتروس بزرگ، خود زیر گونه های متنوعی دارد که از جمله آن ها می توان به آلباتروس سرگردان، آلباتروس آمستردام، آلباتروس سلطنتی شمالی و آلباتروس سلطنتی جنوبی اشاره کرد.

آلباتروس، کبوتر دریایی و بسیاری از پرندگان دریایی دیگر همگی به خانواده کبوتر دریایی سانان تعلق دارند و آخرین جد مشترک این خانواده احتمالا بیش از 30 میلیون سال پیش زندگی می کرده است.

مشخصات ظاهری آلباتروس

آلباتروس پرنده دریایی تنومند با بال های بزرگ است که رنگ بدنش معمولا ترکیبی از رنگ های سفید، سیاه و خاکستری است، اگرچه برخی گونه ها مانند آلباتروس سلطنتی جنوبی که تقریبا سفید است تک رنگ می باشند.

این پرنده منقار بلند نارنجی یا زرد دارد که انتهای آن قلاب مانند است. لوله های بینی اش بر خلاف سایر پرنده ها در امتداد کناره منقارش قرار گرفته و به پرنده امکان سنجش سرعت هوا جین پرواز را می دهد.

بارزترین مشخصه فیزیکی آلباتروس فاصله زیاد بین بال هایش است که باعث شده طول بال ها از یک انتها تا انتهای دیگر طولانی شود.

بال ها سفت و قوسی شکل هستند زیرا آلباتروس به ندرت بال می زند و معمولا برای مدت طولانی با کمترین حرکت بدن در باد روی اقیانوس ها پرواز می کند. از آن جا که وزن این حیوان برای پرواز کردن بالا است لازم است چنین سازگاری با محیط داشته باشد.

این ویژگی آلباتروس به این معنا است که اگر باد نوزد پرنده نمی تواند پرواز خوبی داشته باشد و نکته مثبت آن این است که هنگام پرواز تقریبا هیچ انرژی مصرف نمی کند.

بزرگ ترین آلباتروس

برخی گونه های آلباتروس بزرگ (به خصوص گونه آلباتروس سرگردان) بزرگ ترین نوع زنده پرندگان در جهان محسوب می شوند. گفته شده طول بال های این پرندگان از یک انتها تا انتهای دیگر بیش از 3 متر و وزن آن ها  به حدود 9 کیلوگرم می رسد.

طول بال های گونه های کوچک تر نیز حدود 2 متر می باشد که از بسیاری از پرندگان بزرگ تر است.

خصوصیات رفتاری آلباتروس

آلباتروس یکی از پرندگان بسیار مقاوم است و توانایی اوج گرفتن در هوا با صرف کمترین انرژی را با توانایی شناور شدن در آب را ترکیب می کند تا بتواند فواصل طولانی دریایی را به راحتی طی کند.

این پرنده اگرچه روی آب آسیب پذیرتر است اما لازم است گاهی برای خوردن غذا و نوشیدن آب به سطح آب برود و از آن جا که یک اندام مخصوص برای دفع نمک در بدنش وجود دارد نمک اضافی که هنگام نوشیدن آب اقیانوس وارد بدنش می شود به او آسیب نمی زند.

با توجه به خصوصیات ذکر شده آلباتروس توان زندگی دریایی را دارد و گاهی برای استراحت در جزایر دور افتاده متوقف می شود.

این پرنده در فصل جفت گیری بیشتر روی زمین است و گروه های بزرگی تشکیل می دهد که از نظر تراکم و تعداد با هم متفاوت هستند.

محل زندگی آلباتروس

آلباتروس بومی و ساکن نیمکره جنوبی و نواحی اطراف قطب جنوب، آمریکای جنوبی، آفریقای جنوبی و استرالیا است. در گذشته های دور این حیوان در بسیاری از نواحی نیمکره شمالی نیز ساکن بود اما حالا تنها تعداد کمی از گونه های آن در منطقه اقیانوس آرام شمالی بین آلاسکا، کالیفرنیا، هاوایی و ژاپن زندگی می کنند.

این حیوان به دلیل توانایی خوردن غذاهای دریایی و آب شور دریا مشکل چندانی برای عبور از اقیانوس های آزاد ندارد و تنها چیزی که واقعا برای بقا به آن نیاز دارد باد مناسب می باشد به طوری که عدم وزش باد در برخی نواحی برایش مشکل زا می شود.

غذای آلباتروس

رژیم غذایی آلباتروس متشکل از ماهی مرکب، کریل، گروه ماهی های کوچک و در موارد کمتر زئوپلانکتون ها (موجودات دریایی میکروسکوپی) می باشد. این پرنده گاهی روی کشتی ها به دنبال زباله می گردد یا از لاشه های مرده روی سطح آب تغذیه می کند.

ماهیت دقیق رژیم غذایی این حیوان از گونه ای به گونه دیگر متفاوت است اما بر خلاف سایر پرندگان دریایی غالب مانند پنگوئن ها اکثر گونه های آلباتروس مانند آلباتروس سرگردان نمی توانند تا عمق زیادی در آب شیرجه بزنند به همین دلیل تهیه مواد غذایی آن ها گاهی سخت می شود.

برخی گونه ها به محض این که طعمه را روی سطح آب می بینند از آسمان به آب شیرجه می زنند تا آن را شکار کنند.

دشمن آلباتروس

آلباتروس زمان زیادی از زندگی اش را مشغول شنا یا پرواز بر فراز اقیانوس است به همین دلیل در معرض خطر گوشتخواران خشکی قرار ندارد اما آلباتروس های کم سن گاهی شکار کوسه ببرها می شوند. همچنین ممکن است گربه ها و موش ها تخم های آلباتروس را می خورند.

تهدید مهم دیگر انسان ها هستند، بعضی از بومیان قطب شمال ممکن است از این حیوان به عنوان منبع مهم غذایی در نواحی شمالی که غذای کافی یافت نمی شود استفاده کنند. به علاوه به دلیل ماهیگیری بی رویه توسط انسان ها آلباتروس در نواحی مختلف با کاهش منابع غذایی روبرو شده است.

آلودگی های دریایی تهدید دیگر برای آلباتروس ها هستند که به مرور به رشد غیر طبیعی، مشکلات تولید مثل و مرگ این حیوان منجر شود.

زاد و ولد آلباتروس

آلباتروس بعد از طی کردن مسافت های طولانی در اقیانوس ها برای تولید مثل به جزایر دور افتاده و مناطق ساحلی مهاجرت می کند. این حیوان در انتخاب جفت خیلی دقت می کند زیرا معمولا تک همسر است و تا آخر زندگی اش با یک جفت می ماند.

انتخاب جفت پروسه پیچیده ای است که برای حفظ بقای آلباتروس ضروری می باشد، این پرنده برای ارتباط با جفت خود حرکات و صداهای خاصی ایجاد می کند. گفته شده پرندگان جوان تر به سال ها تمرین و آزمون و خطا نیاز دارند تا بتوانند این مراسم را به خوبی اجرا کنند.

آلباتروس بعد از جفت گیری زندگی جدیدی شروع می کند و حتی اگر جفت او در بارداری مشکل داشته باشد به ندرت از او جدا می شود.

این پرنده لانه بزرگی از علف، خاک، بوته ها و حتی پر در منطقه مرتفع درست می کند و بعد از تخم گذاری، والدین به نوبت روی تخم ها می خوابند. این همکاری خارق العاده به تولد یک جوجه آلباتروس منجر می شود و معمولا یک سال تا جفت گیری بعدی منتظر می مانند.

جوجه ها چند ماه بعد از تخم بیرون می آیند و تقریبا از هر نظر به والدین خود وابسته هستند. در ابتدای زندگی والدین در محافظت از جوجه ها و جمع آوری غذا مشارکت دارند و بچه های خود را با مخلوطی از کریل، ماهی، ماهی مرکب و یک ماده روغنی تولید شده از غذاهای هضم شده در معده تغذیه می کنند.

چند هفته طول می کشد تا جوجه ها آن قدر بزرگ شوند که بتوانند از خود دفاع کنند و 3 تا 10 ماه طول می کشد تا توانایی پرواز به دست آورند و خودشان شروع به شکار کنند.

آلباتروس جوان 5 تا 10 سال آینده زندگی اش را در دریا می گذراند و زمانی که به اندازه کافی بالغ شود برای جفت گیری به ساحل می آید.

طول عمر آلباتروس

طول عمر آلباتروس می تواند به 50 سال برسد، برخی نمونه ها حتی عمر طولانی تری داشته اند. با این حال بسیاری از این پرندگان نمی توانند به مرحله بلوغ برسند.

خطر انقراض آلباتروس

آلباتروس در حال حاضر به دلیل سهل انگاری های بشر در وضعیت خوبی به سر نمی برد و جمعیت آن تا حد زیادی کاهش یافته است. برخی گونه های این پرنده تقریبا در معرض خطر انقراض قرار دارند.

به عنوان مثال از آلباتروس لیسان که یک گونه نزدیک به خطر انقراض است حدود 1.6 میلیون بالغ در طبیعت باقی مانده در حالی که از گونه های آلباتروس موج دار و آلباتروس تریستان تنها چند هزار پرنده وجود دارد.

جمعیت اکثر گونه های دیگر معمولا بین 10 هزار تا 100 هزار پرنده بالغ می باشد. به عنوان مثال از آلباتروس بزرگ سرگردان تنها 20 هزار پرنده باقی مانده است.

حقایق جالب درباره آلباتروس

  • نام علمی آلباترویس Diomedeidae است که از نام قهرمان یونان باستان به نام دیومدس گرفته شده است. این جنگجو در جنگ تروا شرکت داشته و طبق افسانه ها زمان مرگ او آلباتروس ها آواز می خوانده اند.
  • آلباتروس به جز فصل جفت گیری و تولید مثل، در سایر اوقات سال تقریبا حرکت ثابتی دارد. یک آلباتروس معمولی سالانه هزاران کیلومتر طی می کند.
  • برخی دانشمندان تا مدت ها تصور می کردند این پرنده به دلیل طی کردن مسافت های طولانی در دریا، در طول پروازهایش می خوابد اما امروزه مشخص شده احتمالا شب ها نیز برای خوابیدن روی آب توقف می کند.
  • این پرنده حس بویایی فوق العاده ای دارد و می تواند بوی غذا را از فاصله 19 کیلومتری تشخیص دهد.
  • زندگی در دریا بیش از 80 درصد زندگی آلباتروس را تشکیل می دهد.
  • پرنده ای گوشتخوار است.

منبع: a-z-animals

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا