بنفشه آفریقایی | نگهداری، پرورش و تکثیر گل بنفشه آفریقایی

شرایط نگهداری و پرورش گل بنفشه آفریقایی

گل بنفشه آفریقایی (African violets) یکی از زیباترین و دوست داشتنی ترین گل های زینتی و آپارتمانی می باشد که طرفداران زیادی نیز در ایران دارد.

گل بنفشه آفریقایی
گل بنفشه آفریقایی

این گل زیبا دارای گونه های بسیاری است با گل های زیبا به رنگ های آبی و بنفش ارغوانی، سفید و صورتی، زرشکی و قرمز و با برگ های خیلی زیبای مخملی و کرکدار به رنگ سبز پر رنگ که می تواند زیبایی را به محیط خانه و حتی محل کار شما بیاورد.

این گل زیبا بومی قاره آفریقا و کشور تانزانیا می باشد و گفته می شود اولین بار توسط یک نظامی آلمانی به نام سنت پل شناسایی شده است. به خاطر همین نام علمی گل بنفشه آفریقایی سنت پلیا (Saintpaulia) می باشد.

همچنین ببینید : عکس های زیبا از گل های بنفشه آفریقایی زرد، سفید، صورتی و مینیاتوری

بنفشه آفریقایی نسبت به طول روز بی تفاوت است و به خاطر همین یکی از گیاهان همیشه گل دار می باشد و چنانچه از آن به خوبی مراقبت کنید می توانید در طول سال از دیدن گل های کوچک و مینیاتوری اش لذت ببرید.

گل بنفشه آفریقایی
گل بنفشه آفریقایی

طرز نگهداری گل بنفشه آفریقایی

برای آنکه بتوانید یک بنفشه آفریقایی شاداب با گل های زیبا داشته باشید باید نکاتی را جهت نگهداری از آن در منزل رعایت کنید که در ادامه به آنها اشاره کرده ایم.

نور

یکی از فاکتورهای مهم برای گل دهی بنفشه آفریقایی نور مناسب می باشد. این گل کوچک نیاز به نور متوسط تا زیاد و غیر مستقیم خورشید دارد. البته گفته می شود در نور کم نیز رشد می کند اما بهتر است برای رشد بهتر و گل دهی در طول سال توجه بیشتری به نور دریافتی داشته باشید. نور مستقیم خورشید می تواند به گل بنفشه آفریقایی صدمه بزند.

اگر مکانی که قصد نگهداری از این گل را دارید نور کافی ندارد می توانید به راحتی با یک لامپ فلورسنت سفید رنگ نور مورد نیازش را تامین کنید. برخی پرورش دهندگان از این لامپ ها برای نوردهی به بنفشه آفریقایی استفاده می کنند.

آب

آبیاری گل بنفشه آفریقایی کمی متفاوت از سایر گل ها می باشد. برگ های بنفشه آفریقایی نسبت به آب بسیار حساس هستند و چنانچه برگ خیس شوند امکان پوسیدگی گیاه و تشکیل قارچ افزایش پیدا می کند.

روش صحیح آبیاری بدین صورت است که باید زیر گلدانی خود را پر از آب کنید و گلدان را روی آن قرار دهید تا به مدت حداکثر 30 دقیقه آب مورد نیاز خود را از طریق سوراخ های کف گلدان جذب کند. همچنین بهتر است آب شما با دمای محیط یکی باشد.

روش صحیح آبیاری گل بنفشه آفریقایی با زیر گلدانی
روش صحیح آبیاری گل بنفشه آفریقایی با زیر گلدانی

با این کار فقط ریشه های بنفشه آب را دریافت می کنند و برگ ها نیز خیس نمی شوند. بهترین زمان برای آب دادن به بنفشه آفریقایی نیز هنگامی است که خاک گلدان در حال خشک شدن باشد.

خاک گلدان را با دست لمس کنید و اگر احساس کردید خاک خشک شده است بهترین زمان برای آبیاری همین موقع است. این گل نسبت به آبیاری بیش از حد حساس است.

رطوبت

بنفشه آفریقایی می تواند تا حدودی خشکی هوا را نیز تحمل کند اما اگر محیط رشد مرطوب باشد رشد بهتری خواهد داشت. برای تامین رطوبت می توانید ظرف آبی را در کنار گلدان بنفشه قرار دهید تا رطوبت آن تامین شود.

یادتان باشد به هیچ وجه بنفشه آفریقایی را غبار پاشی نکنید چون که برگ های گیاه به شدت نسبت به خیس شدن مستقیم حساس هستند.

خاک

بنفشه آفریقایی نیازمند یک خاک نسبتا اسیدی برای گل دهی می باشد. محیط کشت نیز باید استریل باشد. برای این منظور ترکیب های مختلفی مخصوص بنفشه آفریقایی تولید شده است.

یکی از ترکیب های رایج استفاده از پیت ماس و پرلیت یا کوکوپیت و پرلیت می باشد. بدین صورت که 60 درصد پیت ماس و 40 درصد پرلیت باشد. این ترکیب هم بهداشتی تر است و هم به دلیل زهکشی قوی باعث می شود ریشه گیاه به خوبی اکسیژن دریافت کند.

حتما بخوانید : خاک های باغبانی کوکوپیت، پیت ماس، پرلیت و پوکه صنعتی چیستند؟

دما

دمای ایده آل برای بنفشه آفرقایی 22 درجه می باشد. بهترین دما برای رشد بهتر و گل دهی بیشتر بین 18-26 درجه سانتی گراد است. کمترین دمایی که این گل تحمل می کند 13 درجه سانتی گراد و بیشترین دما 32 درجه است.

کود

بنفشه آفریقایی برای گل دهی نیازمند تغذیه می باشد. کود های محلول در آب با ترکیب نیتروژن، فسفر و پتاسیم برای این گل مناسب است. چنانچه بنفشه شما در گل دهی ضعیف عمل کرد می توانید میزان فسفر آن را افزایش دهید.

به هیچ وجه بیشتر از میزان توصیه شده بر روی بسته های کود دوز آن را بالاتر نبرید و هر 1 ماه یکبار گیاه را بدون کود آبیاری کنید تا از تجمع املاح در ریشه گیاه جلوگیری شود.

پیشنهاد می شود هنگامی که بنفشه شما گل داد میزان کود را کمتر کنید اما متوقف نکنید چون به هر حال این گیاه برای گل دهی در طول سال همیشه به تغذیه نیازمند است.

گل بنفشه آفریقایی
گل بنفشه آفریقایی

تعویض گلدان

از آنجا که ریشه های این گل زیبا بسیار ظریف هستند بهتر است تعویض گلدان هر یک سال یکبار انجام گیرد. همچنین بهتر است گلدان شما بیش از اندازه بزگر نباشد تا انرژی گیاه صرف گل دادن شود. با هر بار تعویض گلدان حتما از خاک و ترکیب تازه نیز استفاده کنید.

پیشنهاد می شود از گلدان های پلاستیکی استفاده کنید تا گیاه از نوسانات دمایی که گلدان های سرامیکی یا سفالی ایجاد می کنند محفوظ بماند.

تکثیر

متداول ترین و آسان ترین روش تکثیر این گیاه که می توانید به راحتی آن را انجام دهید روش قلمه زنی می باشد. برای این کار می توانید چندین برگ را از وسط گیاه تان جدا کرده و با یک تیغ تیز یا چاقو ساقه آن را به صورت اریب برش دهید و در محیط کشت قرار دهید تا ریشه دهد. ساقه برگ شما بهتر است 3-4 سانتی متر باشد.

قلمه برگ های بنفشه آفریقایی برای تکثیر
قلمه برگ های بنفشه آفریقایی برای تکثیر

برگ های جدا کرده را می توانید در یک گلدان کوچک که حاوی 60 درصد پرلیت و 40 درصد پیت ماس یا کوکوپیت هست بکارید یا حتی می توانید آنها را یک گلدان آب قرار دهید و پس از ریشه دادن به بستر کشت منتقل کنید ( بهتر است در خانه هر دو راه را امتحان کنید).

قلمه برگ های بنفشه آفریقایی برای تکثیر
تصویر سمت چپ قلمه کاشته شده را نشان می دهید و تصویر سمت راست موفقیت آمیز بودن تکثیر را نشان می دهید

هنگامی که قلمه شما در حال بزرگ شدن می باشد از کود های معمولی برای برگ دهی استفاده کنید و زمانی که احساس کردید گل شما بالغ شده است می توانید کود مخصوص گل دهی نیز به آن بدهید.

تقسیم بوته

این روش راه ساده ای برای ازدیاد بنفشه آفریقایی است. زمانی که گیاه بنفشه آفریقایی رشد کافی کرد از کنار بوته، پاجوش های کوچکی رشد می کند که می توانید از آنها برای ازدیاد گیاه استفاده کنید.

مشکلات احتمالی

برخی از مشکلات رایج در نگهداری گل بنفشه آفریقایی که ممکن است با آنها برخورد کنید :

لکه‌ های قهوه‌ ای روی برگ ها

غبار پاشی در آفتاب و یا آبیاری از بالا عامل آن است. گیاه احتیاج به غبار پاشی ندارد و آبیاری طبق روش گفته شده انجام گیرد.

برگ های پیچیده، خشک و خم شده

هوا گرم و خشک و احتیاج به آبیاری دارد. هرگز غبار پاشی نکنید.

برگ های پژمرده و خم شده

هوا سرد است. گیاه را به محل گرم تری منتقل کنید.

گل های شفاف و کم رنگ

عامل آن غبار پاشی است. این گیاه را غبار پاشی نکنید

پوسیدگی گل و برگ های گیاه

آبیاری زیاد از اندازه است. در تمام طول سال هفته‌ای دوبار آبیاری کافی است.

برگ های ریز و زیاد

احتیاج به تعویض گلدان دارد. گلدان را با یک اندازه بزرگتر تعویض نمایید

چرا بنفشه آفریقایی گل نمی دهد

گلدان ها خیلی بزرگ انتخاب شده است تا دو سال آینده گلدان ها را تعویض نکنید. از کود ترکیبی با درصد فسفسر بیشتر استفاده کنید.

برگ های رنگ پریده

یا نور زیاد است یا احتیاج به کود دهی دارد. گیاه را به محلی با نور غیر مستقیم منتقل کنید.

برگ های سیاه

عامل آن استفاده از مواد براق کننده شیمیایی است. از آنها استفاده نکنید. برای تمییز نمودن برگ ها از برس نرم مخصوص استفاده نمایید.

خشک شدن نوک و یا حاشیه برگ ها

سوختگی ناشی از کود زیاد، شوری خاک، تجمع نمک و شوره روی خاک و مشکل pH باعث این قبیل نارسایی ها میشود.

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا
جاوید
مدیر سایت، نویسنده و مترجم، سردبیر و سئو کار ارشد سایت کوکا