همه چیز درباره رژیم غذایی ” گیاه خواری ” – بخش اول

رمز و راز های رژیم غذایی گیاه خواری

همه چیز درباره رژیم غذایی " گیاه خواری " - بخش اول
به راستی چرا بشر قرن‌هاست گرفتار انواع بیماری ‌های مختلف است؟ آیا به این فکر کرده‌اید که چگونه می‌توان از بسیاری بیماری‌ها برای همیشه پیشگیری کرد؟
آیا فکر می‌کنید که طبیعت برای موجودات زنده بیماری به ارمغان می‌آورد؟ در این صورت، احتمالا تاکنون در مورد رژیم غذایی «خام گیاهخواری» چیزی نشنیده‌اید.

در این مقاله نتایج تجربیات، تحقیقات و مطالعات خود را که از زمان شروع گیاهخواری و خام گیاهخواری کسب نموده‌ام، با شما خوانندگان عزیز به اشتراک بگذارم. امید است که این مقاله برای شما نیز مفید بوده و سرآغازی باشد برای تحقیق گسترده‌تر و کشف رمز و رازهای بیشتری در این خصوص.*

خوراک خام طبیعی؛ یک ضرورت غیر قابل تغییر

بدیهی است که تمام حیوانات غذای خام می‌خورند و تاکنون، این فقط انسان بوده که ساختار غذاها را با پخت و پز تغییر داده است.
مثال ‌های بارزی که در خصوص غذاهای ناسالم می‌توان از آنها نام برد عبارتند از: سیب زمینی سرخ کرده، ناگت، ته دیگ و حتی غذاهایی که در بین خانواده ‌های ایرانی سالم تلقی می‌شوند، همانند قرمه‌سبزی (که سبزی موجود در آن نیز پیشتر یک بار دیگر سرخ شده است.) و همین مساله عامل بسیاری از بیماری‌ها است. بسیاری از حیوانات خانگی که با غذاهای پخته شده دست بشر تغذیه شده‌اند، پس از مدت کوتاهی به بیماری‌ها مختلف دچار گشته‌اند.

اگر چه در وهله اول، به نظر نمی‌رسد حرارت‌دادن غذا منجر به فاجعه شود، اما با تحقیق در مورد اوضاع خوراک و سلامتی بشر و بررسی موردی وضعیت سلامت تک تک انسان‌ها، حقیقتی بزرگ آشکار می‌شود؛ اینکه تمام بیماری‌ها نه از جانب طبیعت، که در اثر رفتار غیرطبیعی بشر حادث می‌شود. برای آگاهی بیشتر در این خصوص، ادامه این مقاله را مطالعه کنید.

آزمایش؛ افشاگر حقیقت

از جمله آزمایش‌های معروفی که در این زمینه (تفاوت خوراک خام با پخته) در ایران انجام شده است، تجربه پرفسور خرسند است. ایشان تعدادی کبوتر که به برنج خام عادت داشته را برای مدتی بدون غذا در قفسی جداگانه حبس می‌کنند و پس از مدتی آنها را به مصرف برنج پخته عادت می‌دهند. در مدتی کوتاه، کبوترهای چالاکی که به برنج خام عادت داشتند، به حدی چاق می‌شوند که نه‌تنها قدرت پرواز بلکه راه رفتن آنها هم تحت تاثیر قرار می‌گیرد. پرندگانی که هر روز ساعت‌ها به پرواز می‌پرداختند، حالا توان راه رفتن هم نداشتند. چه بر سر آنها آمد؟ مشخص است که بی‌تحرکی موقتی این پرندگان که قطعا تاثیرات منفی خود را داشته، در کنار مصرف غذای پخته که اکثر مواد مغذی آن در اثر حرارت بالا از بین رفته است، با این تاثیر ارتباط مستقیم دارد. شرح کامل این تجربه را در وبسایت دکتر خرسند بخوانید.

درک سیستم طبیعی بدن

حال که اندکی با اصل موضوع آشنا شدید، سوالی که برای بسیاری از افراد به وجود می‌آید این است که آیا بدن انسان هم شبیه همان پرندگان در آزمایش مذکور است و یا اینکه متابولیسم بدن انسان متفاوت عمل می‌کند؟

در پاسخ باید گفت که اگرچه سیستم گوارش و متابولیسم در موجودات با هم تفاوت‌های بسیاری دارد، اما در عین حال شباهت‌هایی نیز بین آنها وجود دارد. یکی از این شباهت‌ها در تغذیه موجودات زنده است. در طول میلیون‌ها سال همه موجودات از همین سیاره و با همین شرایط محیطی تکامل یافته‌اند، بنابراین انسان نیز در همین سیاره تکامل یافته و طبیعتا بدنش با شرایط زمینی سازگار شده. به عنوان مثال، انسان نمی‌تواند دمای صد درجه سانتیگراد را تحمل کند. چرا که دمای محیط در گرم‌ترین نقاط زمین نیز به ندرت از پنجاه درجه عبور می‌کند.

تمام غذاهای طبیعی نیز در همین دمای عادی تولید می‌شوند و تمام حیوانات غذایشان را به همان شکلی که در طبیعت هست مصرف می‌کنند چرا که در طبیعت ابزار پخت و پز وجود ندارد. تنها انسان است که غذای خود را با حرارت بالا به موادی بی خاصیت (و یا حداقل، کم خاصیت) تبدیل می‌کند و این [احتمالا] یکی از عوامل پیدایش بیماری‌های مختلف در انسان است.

نکته بسیار مهم دیگر، این است که ساختمان بدن انسان بر خلاف تصور بسیاری از مردم، گیاهخوار است، نه همه‌چیزخوار. از دندان‌ها گرفته تا طول دراز روده‌های انسان که به موجودات گیاهخوار و میمون‌های میوه‌خوار بیشترین شباهت را دارد.

نکته جالب دیگر این که همه‌چیزخوار لزوما به معنای مصرف کننده گوشت نیست، به عنوان مثال شامپانزه که یک موجود همه چیز خوار به حساب می‌آید، 95 درصد تغذیه‌اش را گیاه تشکیل می‌دهد و آن پنج درصد باقی مانده موریانه است، نه گوشت حیوانات. شامپانزه‌ها حیواناتی گوشتخوار نیستند.

البته دلایل و شواهد بسیاری در مورد گیاهخوار بودن انسان وجود دارد، از قدرت ضعیف اسید معده و ترشحات پانکراس در مقایسه با حیوانات گوشتخوار گرفته تا ترشحات بزاق، چاک دهان، ساختار دست‌ها و هم چنین ویژگی‌های روانی انسان که حاکی از گیاهخوار بودن انسان است.

اگرچه نظریه‌های متفاوتی در مورد تکامل حیوانات گیاهخوار و گوشتخوار وجود دارد و هنوز ناشناخته‌های بسیاری برای بشر باقی مانده، اما با چنین مشاهداتی، می‌توان گفت که بسیاری از نیازهای بدن انسان با کمک رژیم غذایی گیاهخواری تامین می‌شود. همچنین زمانی می‌توانیم حداکثر استفاده را از گیاهان ببریم که آنها را با پخت و پز از حالت طبیعی خارج نکنیم.

خام گیاهخواری برابر با تغذیه طبیعی است

همه چیز درباره رژیم غذایی " گیاه خواری " - بخش اول
در واقع «خام گیاهخواری» چندان عبارت صحیحی نیست و بهتر است به جای آن از «تغذیه طبیعی» استفاده کرد. چرا که میوه‌ها، سبزی‌ها و سایر گیاهانی که از طبیعت به دست می‌آیند خام نیستند، بلکه گیاهان مواد خام و بی جان را از خاک گرفته و با استفاده از نور خورشید و آب آنها را پخته‌اند. به نوعی می‌توان گفت پخت و پزی که انسان با اجاق گاز انجام می‌دهد، [از نقطه نظر خام گیاهخواری] کاری است اضافی که بسیاری خواص گیاه را از بین می‌برد.

چرا برخی با مصرف میوه و سبزی دچار ناراحتی می‌شوند؟

برخی افراد به این فکر می‌کنند که آیا با خام گیاهخواری بیمار نمی‌شویم؟ نکته‌ای که باید به آن توجه داشت، این است که با توجه به مصرف سموم مختلف و هم چنین آلودگی‌های بسیار در روند تولید میوه‌جات و گیاهان، باید آنها را قبل از مصرف به خوبی بشوییم. با این حال، مواد و ویتامین‌های مختلفی که در گیاهان وجود دارند در تقویت سیستم ایمنی بسیار تاثیرگذارند.
با این وجود، ممکن است برخی افراد واقعا با مصرف میوه و سبزی خام دچار مشکلات گوارشی شوند. دلیل عمده آن است که سیستم گوارشی آنها در اثر سال‌ها تغذیه نادرست و عدم مصرف غذاهای طبیعی دچار اختلال شده است.

با این وجود تقریبا همه افراد -به خصوص افراد میانسال و مسّن،- با تغییر رژیم غذایی به سوی گیاهخواری و یا خام گیاهخواری، چند روزی دچار مشکلاتی مانند سردرد، معده درد، حالت تهوع و غیره می‌شوند و دلیل آن هم پاکسازی بدن از سموم مختلفی است که در طول سالیان مختلف در بدن جمع شده‌اند. اما جای نگرانی نیست، پس از سپری شدن دوره این مشکلات موقتی، وضعیت سلامت جسمی و روحی بسیار بهبود می‌یابد. اما در صورت بازگشت به رژیم پیشین، نه تنها هیچ کدام از بیماری‌ها بهبود نمی‌یابد، بلکه روز به روز بدتر می‌شود.

رمز و راز های رژیم غذایی گیاه خواری

همه چیز درباره رژیم غذایی ” گیاه خواری ” – بخش دوم
در بخش اول این مقاله، به دلایل مبنی بر گیاهخوار بودن انسان اشاره شد. همچنین گفته شد که بهترین اغذیه برای انسان، انواع میوه‌ها هستند. در این بخش به جزئیات بیشتری در خصوص مصرف میوه‌جات و خام گیاهخواری پرداخته شده است.*

میوه؛ بهترین اغذیه طبیعی برای انسان

میوه‌ها با ظاهر، طعم و خواص عالی‌شان از نظر خوراکی از بهترین و سالم‌ترین منابع غذایی برای ما به شمار می‌روند. غریزه و ذائقه طبیعی انسان، بیش از هر غذایی به میوه‌جات علاقمند است. نوزادان که هنوز ذائقه‌شان با پخت پز، افزودن ادویه‌جات و سایر روش‌های مصنوعی تغییر نکرده است، بیشترین تمایل را به مصرف میوه‌جات دارند. احتمالا شاهد بوده‌اید که بسیاری از کودکان هنگامی که والدینشان برای اولین بار سعی در خوراندن غذای پخته به انها دارند، از خود مقاومت نشان می‌دهند.

گوشت؛ چرا آن را خام نمی‌خوریم؟

مصرف گوشت خام برای انسان ممکن نیست. علاوه بر عدم توانایی ما در جویدن گوشت خام، معده ما نیز توانایی هضم گوشت خام را ندارد و در صورت مصرف آن به بیماری‌های بسیاری دچار می‌شویم. همچنین طعم و مزه گوشت خام نیز برای ما قابل تحمل نیست. از این رو با افزودن ادویه جات گوناگون این طعم نامطبوع را تغییر می‌دهیم. با این حال، پختن گوشت نیز باعث از بین رفتن بیشتر مواد مغذی و آنزیم‌های آن می‌شود و و از آنجا که طول روده‌های انسان نیز حدود سه تا چهار برابر حیوانات گوشتخوار است، بنابراین گوشت مدت طولانی در بدن باقی می‌ماند که به صورت بالقوه می‌تواند منجر به بروز بیماری‌های مختلف گوارشی، میگرن، دیابت، سرطان، بیماری‌های کبدی، بیماری‌های کلیه و … شود. چربی اشباع شده موجود در گوشت نیز برای انسان بسیار مضر است و با رسوب در رگ‌ها، باعث بروز بیماری‌های فشارخون و بیماری‌های قلبی می‌شود.
در مقابل، مصرف گیاهان خام هیچکدام از مشکلات مذبور را به همراه نمی‌آورد.

برخی مزایای رژیم غذایی خام گیاهخواری

در اینجا برخی مزایای رژیم غذایی خام گیاهخواری به صورت خلاصه بیان شده است.

ویتامین‌ها

اغلب ویتامین‌ها و مواد ضروری، [از نقطه نظر خام گیاهخواری] در اثر پخت و پز از بین می‌روند. این یکی از بزرگترین مشکلات تغذیه بسیاری از انسان‌های امروزی‌ست. در هضم و جذب مواد غذایی در بدن، این مواد به طور زنجیره‌ای بر یکدیگر تاثیر می‌گذارند و بنابراین با از بین رفتن یک یا چند ویتامین، آن مواد غذایی باقی مانده نیز به خوبی جذب نمی‌شوند. با رژیم غذایی خام گیاهخواری می‌توان از مواد مفید خوراکی‌ها حداکثر استفاده را برد.

آنزیم‌های طبیعی گیاهان

در بسیاری از مواد غذایی مصرفی ما، آنزیم‌هایی برای هضم غذا وجود دارند که در اثر پخت و پز از بین می‌روند. این آنزیم‌ها در حرارت بالاتر از 46 درجه سانتیگراد -و یا بعضا حداکثر تا 50 درجه- نابود می‌شوند و کار هضم مواد غذایی در بدن را با مشکل مواجه می‌کنند.

آب سالم و طبیعی

در رژیم غذایی خام گیاهخواری، نیاز به نوشیدن آب کمتر می‌شود چرا که بخشی از آب بدن با میوه جات و سبزیجات خام تامین می‌شود. آب موجود در گیاهان، آبی خالص و سالم است که توسط گیاه تصفیه شده. این آب، به واسطه پخت و پز بخار می‌شود و برای رفع تشنگی مجبوریم آب شهری -که قابل مقایسه با آب موجود در گیاهان نیست- را برای رفع تشنگی پس از غذا مصرف کنیم. آب مصرفی اغلب ما، که از طریق زیرساخت‌های شهری در خانه‌ها به دستمان می‌رسد، مملو از مواد ضدعفونی کننده شیمیایی و حتی قارچ‌های میکروسکوپی است. متاسفانه اکنون علاوه بر آب لوله کشی، حتی آب‌های زیر زمینی و بسیاری از چشمه‌ها نیز آلوده شده‌اند. آب مقطر و آب چشمه‌ها در ارتفاعات [در صورتی که میزان مواد معدنی آنها از قبل بررسی شده باشد]، بهترین آب برای نوشیدن هستند.

شیرینی طبیعی میوه‌های خوشمزه

میوه‌جات شیرین بسیار زود هضم و انرژی‌زا هستند و مصرف آنها علاوه بر تامین انرژی مورد نیاز روزانه‌مان، به سوخت و ساز بدن کمک شایانی می‌کند.

همه چیز درباره رژیم غذایی ” گیاه خواری ” – بخش دوم
کاهش مصرف نمک

نمک، تقریبا در تغذیه طبیعی انسان جایگاهی ندارد، چرا که میوه‌ها، مغزهای خشکبار و سبزی‌ها به طور طبیعی بسیار خوشمزه و باب میل انسان هستند و نیازی به نمک ندارند. در رژیم غذایی خام گیاهخواری، الزامی به استفاده از نمک نیست. توصیه می‌شود اگر همچنان مایل به مصرف نمک هستید، حتما از نمک‌های طبیعی (مانند نمک دریا) استفاده کرده و از مصرف نمک‌های کارخانه‌ای و شیمیایی اکیدا خودداری نمایید، ضمن اینکه میزان مصرف آن را باید به حداقل ممکن رساند.

توصیه‌هایی برای شروع

چنان چه می‌خواهید گیاهخواری را شروع یا آن را امتحان کنید، به شما تبریک گفته و برایتان آرزوی موفقیت دارم؛ اما لطفا برای پیشگیری از اشتباهات، در مورد آن بیشتر تحقیق کنید و با مطالعه کتاب‌ها و مقالات مرتبط و هم چنین مراجعه به انجمن خام گیاهخواری، اطلاعات خود را بالا ببرید. همچنین اگر به بیماری خاصی مبتلا هستید، حتما پیش از شروع، با یک پزشک درمان طبیعی در این زمینه مشورت نمایید. تغذیه طبیعی بسیار آسان است و فقط کافی است روش صحیحی را انتخاب نمایید که در دراز مدت به عوارض ناخواسته دچار نشوید.

بسیاری از اساتید یوگا و مراقبه، رژیم خام گیاهخواری را تجربه کرده و آن را به دیگران نیز توصیه می‌کنند. این رژیم علاوه بر تاثیرات مثبتی که بر جسم انسان دارد، باعث افزایش توان ذهن نیز می‌شود.

برخی منابع گیاهخواری برای فارسی زبانان

با مراجعه به سایت‌های زیر، می‌توانید اطلاعات بیشتری در رابطه با گیاهخواری و انتخاب روش درست تغذیه به دست آورده و در جهت رفع ابهامات در خصوص تاثیرات خام گیاهخواری، به مقالات و فیلم‌های مستند مرتبط مراجعه کنید.

دانلود فیلم‌ها و کتاب‌های گیاهخواری
تالار گفتگوی ایرانیان گیاهخوار
کانون انسان پاک، زمین پاک
انجمن تغذیه طبیعی ایران
منبع: salemzi.com