کاربرد پتاسیم بنزوات چیست و چه خطراتی برای سلامتی دارد؟

کاربرد پتاسیم بنزوات چیست؟
کاربرد پتاسیم بنزوات چیست؟

پتاسیم بنزوات چیست؟ | کاربرد پتاسیم بنزوات | منابع غذایی | عوارض و مضرات احتمالی

پتاسیم بنزوات از مواد نگهدارنده شناخته شده می باشد که برای افزایش ماندگاری به برخی محصولات غذایی، زیبایی و مراقبت از پوست اضافه می شود و با این که در بسیاری از کشورها استفاده از آن مجاز می باشد طبق گفته برخی منابع ممکن است عوارض جانبی بالقوه به همراه داشته باشد.

برخی عوارض جانبی احتمالی که برای پتاسیم بنزوات ذکر شده شامل واکنش های شدید آلرژیک تا بیش فعالی و افزایش خطر ابتلا به سرطان می باشد، اما آیا این ماده واقعا برای سلامتی بدن ضرر دارد؟

برای آشنایی با پتاسیم بنزوات و مضرات احتمالی آن در ادامه مطلب با کوکا همراه باشید.

پتاسیم بنزوات چیست و چگونه استفاده می شود؟

پتاسیم بنزوات پودر سفید و بدون بو است که با گرما دادن ترکیب اسید بنزوئیک و نمک پتاسیم به دست می آید.

اسید بنزوئیک ترکیبی است که به طور طبیعی در گیاهان، حیوانات و محصولات تخمیر شده یافت می شود، این ماده در گذشته از رزین بنزوئین نوعی درخت خاص به دست می آمده اما امروزه اغلب با روش های صنعتی تولید می شود.

نمک پتاسیم نیز معمولا از بسترهای نمکی یا مواد معدنی خاص استخراج می شود.

کاربرد پتاسیم بنزوات

یکی از کاربردهای رایج پتاسیم بنزوات، استفاده از آن به عنوان ماده نگهدارنده است زیرا از رشد باکتری ها، مخمرها و به خصوص کپک جلوگیری می کند.

پتاسیم بنزوات به عنوان ماده نگهدارنده جایگزین بنزوات سدیم در غذاهای اسیدی که نیاز به محتوای سدیم کمتر دارند استفاده می شود. برخی مواد غذایی که احتمالا حاوی پتاسیم بنزوات هستند عبارتند از:

  • نوشابه
  • آب میوه
  • مارگارین
  • شربت
  • ژله
  • دسرها
  • برخی سس ها یا چاشنی ها

از این ماده به منظور افزایش ماندگاری محصولا زیبایی و مراقبت از پوست از جمله شامپوها، نرم کننده ها، پاک کننده های صورت و مرطوب کننده ها نیز استفاده می شود.

منابع غذایی پتاسیم بنزوات

بنزوات پتاسیم در انواع غذاهای بسته بندی یافت می شود، از جمله:

  • نوشیدنی ها: مانند نوشابه، نوشیدنی های طعم دار و برخی آب میوه ها وآب سبزیجات
  • شیرینی جات: مانند آب نبات، شکلات و شیرینی
  • چاشنی ها: مانند سس های فراوری شده، سس سالاد، ترشی و زیتون
  • اسپردها: مانند مارگارین های خاص، مرباها و ژله های خاص
  • گوشت و ماهی فراوری شده: مانند ماهی شور یا خشک، غذاهای دریایی، گوشت سرد با پنیر یخ زده، کالباس و مواد گوشتی مشابه

این ماده نگهدارنده به برخی مکمل های ویتامین و مواد معدنی نیز افزوده می شود، به علاوه به عنوان جایگزین بنزوات سدیم در غذاهایی که به مقدار کمتری سدیم نیاز دارند مورد استفاده قرار می گیرد.

برای این که بدانید یک محصول خاص حاوی پتاسیم بنزوات است یا خیر، هنگام خرید به لیست مواد تشکیل دهنده آن دقت کنید که آیا نام این ماده افزودنی یا شماره غذایی E212 روی برچسب آن درج شده است.

فراموش نکنید محصولات غذایی که حاوی پتاسیم بنزوات هستند معمولا به شدت فراوری شده اند و حاوی مواد مغذی و ترکیبات مفید کمتری نسبت به غذاهای کم فراوری شده می باشند، بنابراین بهتر است از مصرف آن ها – صرف نظر از پتاسیم بنزوات موجود در آن ها – تا حد امکان اجتناب کنید.

آیا پتاسیم بنزوات مضر است؟

طبق اعلام سازمان ایمنی غذایی اروپا و سازمان بهداشت جهانی، بنزوات پتاسیم یک ماده نگهدارنده غذایی ایمن می باشد، سازمان غذا و داروی آمریکا اگرچه ترکیبات مرتبط با بنزوات سدیم را بی خطر می داند اما هنوز موضع روشنی در مورد ایمنی پتاسیم بنزوات اتخاذ نکرده است.

عوارض و مضرات احتمالی پتاسیم بنزوات

طبق گفته برخی منابع پتاسیم بنزوات ممکن است مضراتی برای سلامتی داشته باشد اما هنوز نمی توان گفت که آیا مصرف مقادیر کم این ماده می تواند خطر زا باشد یا خیر.

به عنوان مثال زمانی که غذا یا نوشیدنی حاوی هر دو ماده پتاسیم بنزوات و ویتامین C در معرض نور یا گرما قرار بگیرد ماده شیمیایی در آن بنزن ایجاد شود که می تواند باعث کهیر یا واکنش های شدید آلرژیک در افراد، به خصوص آن هایی که مستعد اگزما، خارش پوستی یا آب ریزش و گرفتگی بینی مزمن هستند شود.

قرار گرفتن در معرض آلودگی های بنزن محیطی از جمله دود وسایل نقلیه موتوری، آلودگی یا دود سیگار نیز باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان می شود.

به نظر می رسد کودکانی که در معرض ترکیبات حاوی بنزن یا اسید بنزوئیک مانند پتاسیم بنزوات قرار دارند بیشتر به اختلال نقص توجه و بیش فعالی دچار می شوند.

دوز مصرف پتاسیم بنزوات

طبق گفته سازمان های مختل بهداشت حداکثر مصرف روزانه ایمن و قابل قبول پتاسیم بنزوات 5 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن می باشد اما سازمان غذا و دارو تاکنون دوزی برای آن مشخص نکرده است.

حداکثر میزان مجاز پتاسیم بنزوات مصرفی بر اساس نوع غذای فراوری شده متفاوت است. به عنوان مثال نوشیدنی های طعم دار ممکن است حداکثر 36 میلی گرم پتاسیم بنزوات به ازای هر فنجان (240 میلی لیتر) داشته باشند در حالی که مرباهای میوه ای احتمالا در هر قاشق غذا خوری (15 گرم) حدود 7.5 میلی گرم از این ماده دارند.

گفته شده یک فرد بزرگسال با وزن 70 کیلوگرم اگر بخواهد از مقدار دوز توصیه شده تجاوز کند باید 10 فنجان (2.4 لیتر) نوشابه در روز بنوشید در حالی که مصرف روزانه این مقدار نوشابه، علاوه بر پتاسیم بنزوات فراوان آن، به دلایل دیگر نیز هرگز توصیه نمی شود.

اگرچه احتمال مصرف بیش از حد پتاسیم بنزوات در افراد بزرگسال کم است اما بهترین راه برای جلوگیری از زیاده روی محدود کردن مصرف غذاهای فراوری شده می باشد، این محدودیت به خصوص در نوزادان، کودکان نو پا و کودکان خردسال بسیار مهم است زیرا عدم رعایت آن باعث می شود مصرف روزانه این ماده به راحتی از مقدار توصیه شده تجاوز کند.

منبع: healthlinefoodadditives

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا