موارد مصرف و عوارض جانبی سفکسیم چیست؟

عوارض و طریقه مصرف سفکسیم
عوارض و طریقه مصرف سفکسیم

داروی سفکسیم چیست؟ | موارد مصرف | نحوه مصرف | عوارض جانبی | موارد احتیاطی | تداخل دارویی | دوز مصرف | اشکال دارویی

سفکسیم یا سفیکسیم یکی از آنتی بیوتیک های پر مصرف در خانواده سفالوسپورین ها است که برای درمان عفونت های باکتریایی استفاده می شود. این دارو رشد باکتری ها را متوقف می کند اما از یک سو مصرف آن ممکن است در برخی افراد به عوارض جانبی خاص منجر شده و از سوی دیگر قطع زود هنگام آن خطر عود عفونت را افزایش می دهد.

برای آشنایی کامل با اطلاعات دارویی سفکسیم در ادامه مطلب با کوکا همراه باشید.

سفکسیم چیست؟

سفکسیم (با نام انگلیسی: Cefixime و نام تجاری: سوپراکس) از آنتی بیوتیک های سفالوسپورین است که برای درمان طیف گسترده ای از عفونت های باکتریایی استفاده می شود و با توقف رشد باکتری ها عمل می کند.

موارد مصرف سفکسیم

سفکسیم برای درمان برخی عفونت های باکتریایی از جمله برونشیت (عفونت لوله های هوایی منتهی به ریهسوزاک (نوعی بیماری مقاربتی)، عفونت گوش، گلو، لوزه ها، مجاری ادراری ناشی از باکتری ها استفاده می شود.

این دارو برای درمان عفونت های ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا اثر بخش نمی باشد و استفاده نا به جا از هر آنتی بیوتیک از جمله سفکسیم باعث کاهش اثربخشی آن در درمان عفونت های باکتریایی بعدی می شود.

نکته مهم: داروی سفکسیم ممکن است با اسامی تجاری گوناگونی در بازار عرضه شود که در بالا تنها به یکی از آن ها اشاره شده است.

نحوه مصرف سفکسیم

سفکسیم خوراکی به همراه غذا یا به تنهایی معمولا یک بار در روز (با توجه به دوز تجویزی) مصرف می شود.

برای مصرف قرص های جویدنی باید آن ها کاملا جویده و ببلعید، شربت سفکسیم را قبل از مصرف تکان دهید و از قاشق مخصوص دوز استفاده کنید.

دوز مصرف این دارو با توجه به شرایط پزشکی و پاسخ بدن به درمان مشخص می شود. در کودکان وزن نیز در تعیین دوز اهمیت دارد.

برای نتیجه بهتر توصیه می شود سفکسیم را در فواصل زمانی یکسان مصرف کنید.

دوره مصرف دارو را تکمیل کنید و حتی اگر علائم بعد از چند روز از بین برود از قطع زود هنگام آن اجتناب کنید، این کار باعث ادامه رشد باکتری ها و عود عفونت می شود.

در صورت ادامه دار شدن علائم یا تشدید وضعیت بیماری به پزشک اطلاع دهید.

عوارض جانبی سفکسیم

در صورت بروز علائم آلرژیک مانند کهیر، تنفس دشوار، ورم صورت، لب ها، زبان یا گلو با اورژانس تماس بگیرید.

در صورت بروز علائم زیر در دوره مصرف سفکسیم فورا با پزشک تماس بگیرید:

  • درد معده شدید، اسهال آبکی یا خونی
  • زردی (زرد شدن پوست یا چشم)
  • زرد شدن یا رنگ پریدگی پوست، تیره شدن رنگ ادرار، گیجی یا ضعف
  • تشنج
  • کاهش تعداد گلبول های خون با علائم ضعف ناگهانی یا احساس بیماری، تب، لرز، علائم شبیه آنفلوانزا، ورم لثه، زخم دهان، زخم پوست، ضربان قلب سریع، پوست رنگ پریده، کبودی آسان، خونریزی غیر طبیعی، احساس سبکی سر
  • مشکلات کلیوی با علائمی همچون کاهش یا قطع ادرار، ادرار دردناک یا مشکل ادراری، ورم در پاها یا مچ پا، احساس خستگی، تنگی نفس
  • واکنش های شدید پوستی با علائم تب، گلو درد، ورم صورت یا زبان، سوزش چشم، درد پوستی و به دنبال آن راش های قرمز یا بنفش که به خصوص در صورت یا بخش فوقانی بدن گسترش می یابد و باعث ایجاد تاول و پوسته می شود

برخی عوارض جانبی شایع سفکسیم عبارتند از:

  • سوء هاضمه، درد معده
  • حالت تهوع، استفراغ
  • خارش یا ترشحات واژن

موارد ذکر شده لیست کامل عوارض جانبی سفکسیم نمی باشد، توصیه می شود در صورت مشاهده هر گونه علائم مشکوک با پزشک مشورت کنید.

موارد احتیاطی مصرف سفکسیم

  • قبل از مصرف سفکسیم در صورت حساسیت به این دارو، پنی سیلین ها، دیگر آنتی بیوتیک های سفالوسپورین یا هر گونه آلرژی دیگر به پزشک اطلاع دهید. از جمله آنتی بیوتیک های سفالوسپورین می توان به سفاکلور، سفازولین، سفدینیر، سفدیتورن، سفوروکسیم، سفپروزیل، سفالکسین و غیره اشاره کرد.
  • قبل از استفاده سابقه پزشکی خود را در اختیار پزشک قرار دهید به خصوص اگر از مشکلات یا بیماری های زیر رنج برده یا می برید:

– بیماری کلیوی
– بیماری روده ای خاص (کولیت)

  • مصرف سفکسیم ممکن است باعث بی اثر شدن واکسن های زنده باکتریایی مانند واکسن حصبه شود، در حین استفاده از این دارو از واکسیناسیون یا ایمونیزاسیون اجتناب کنید مگر آن که پزشک توصیه کند.
  • قبل از عمل جراحی لیست داروهای خود را در اختیار پزشک یا دندانپزشک قرار دهید.
  • فرم جویدنی سفکسیم حاوی آسپارتام است، اگر به فنیل کتونوری یا هر بیماری دیگری که نیاز به محدود کردن مصرف آسپارتام یا فنیل آلانین دارد مبتلا هستید از مصرف این دارو اجتناب و به پزشک اطلاع دهید.
  • داروهای آنتی بیوتیک ممکن است باعث بروز اسهال شوند که می تواند نشانه عفونت جدید باشد، در صورت بروز اسهال آبکی یا خونی به پزشک مراجعه کنید و از مصرف داروهای ضد اسهال اجتناب کنید مگر آن که پزشک تجویز کرده باشد.
  • در صورت مصرف شربت سفکسیم، بعد از دو هفته باقی مانده را دور بریزید.
  • این دارو ممکن است با برخی آزمایش های خاص قند خون در ادرار تداخل داشته باشد و به نتایج نادرست منجر شود، قبل از آزمایش حتما با کادر آزمایشگاه درباره مصرف این دارو صحبت کنید.

سفکسیم در بارداری

مصرف سفکسیم در دوران بارداری تنها زمانی که واقعا نیاز است و زیر نظر پزشک امکان پذیر می باشد.

سفکسیم در شیردهی

مشخص نیست سفکسیم به شیر مادر منتقل می شود یا خیر، قبل از شیردهی با پزشک مشورت کنید.

قرص سفکسیم 400
قرص سفکسیم 400

تداخل دارویی سفکسیم

سفکسیم ممکن است با برخی داروهای تجویزی و بدون نسخه تداخل داشته باشد. از جمله داروهایی که با سفکسیم تداخل دارند می توان به رقیق کننده های خون مانند وارفارین اشاره کرد.

توجه: برای جلوگیری از هر گونه تداخل دارویی توصیه می شود قبل از مصرف سفکسیم حتما پزشک را از لیست تمام داروهای مصرفی شیمیایی و گیاهی، مکمل ها، ویتامین ها و غیره مطلع کنید.

دوز مصرف سفکسیم

سفکسیم یک داروی تجویزی است و دوز مصرف آن تنها توسط پزشک و با توجه به شرایط پزشکی بیمار تعیین می شود، از مصرف خودسرانه یا کاهش و افزایش مصرف این دارو اجتناب کنید و حتما قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.

سفکسیم معمولا یک بار در روز (در کودکان دو بار و هر 12 ساعت) تجویز می شود.

هنگام مصرف به تمام دستورالعمل های درج شده در نسخه توجه کرده و از مصرف دارو در مقادیر کمتر یا بیشتر از مقدار تجویز شده اجتناب کنید.

در صورت فراموش کردن یک دوز بلافاصله بعد از یادآوری آن را مصرف کنید اما اگر به زمان نوبت بعدی نزدیک هستید از مصرف خودداری و از دو برابر کردن دوز در نوبت بعدی اجتناب کنید.

عوارض مصرف بیش از حد سفکسیم

در صورت مصرف بیش از حد سفکسیم فورا با اورژانس تماس بگیرید. برخی علائم اوردوز این دارو شامل استفراغ شدید و تشنج می باشد.

اشکال دارویی سفکسیم

قرص سفیکسان 200 و 400 میلی گرم
قرص سفکسیم 200 و 400 میلی گرم
قرص سفیکسی ژن 400 میلی گرم
قرص لوپراکس 200 و 400 میلی گرم
قرص زاکسیم 200 و 400 میلی گرم
کپسول سفیکسان 200 و 400 میلی گرم
سوسپانسیون سفیکسان
سوسپانسیون سفیکسیم
سوسپانسیون فارکسیم
سوسپانسیون لوپراکس
سوسپانسیون زاکسیم
سوسپانسیون سفیکسیژن
سوسپانسیون لوپراکس

منابع: webmddrugseverydayhealth

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا