همه چیز درباره ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان چیست؟

امروزه اگرچه آگاهی مردم درباره روش های مختلف بهداشت دهان و دندان نسبت به گذشته افزایش یافته و هر روز که می گذرد وسایل جدید در این زمینه به بازار عرضه می شود اما همچنان آسیب، شکستگی یا از دست دادن دندان به دلایل متعدد از جمله پوسیدگی دندان، بیماری پریودنتال یا سایر آسیب دیدگی ها به وفور در میان افراد دیده می شود.

طی سال های گذشته تنها راه درمانی برای افرادی که دندان خود را از دست می دادند استفاده از دندان مصنوعی و پل دندان بود اما امروزه با پیشرفت علم پزشکی روش های موثر دیگری در این زمینه ابداع شده که از آن جمله می توان به ایمپلنت دندان اشاره کرد.

در ادامه مقاله قصد داریم اطلاعات جامعی درباره ایمپلنت دندان در اختیار خوانندگان عزیز قرار داده و شما را با مراحل، مدت زمان و خطرات ایمپلنت دندان آشنا کنیم. با کوکا همراه باشید.

ایمپلنت دندان چیست؟

جراحی ایمپلنت دندان روشی است که طی آن ریشه دندان با فلز جایگزین شده و جای دندان کشیده یا آسیب دیده با دندان مصنوعی که ظاهر و عملکردی دقیقا مشابه دندان طبیعی دارد پر می شود.

ایمپلنت دندان یا کاشت دندان در حقیقت یک پایه قوی برای ثابت نگه داشتن دندان های ثابت یا متحرک می باشد که جایگزین دندان های طبیعی فرد شده اند.

جراحی ایمپلنت دندان جایگزین بسیار خوبی برای دندان مصنوعی و پل دندان – بخصوص در مواقعی که به خوبی در دندان جای نمی گیرند یا کمبود ریشه دندان طبیعی امکان ساخت دندان مصنوعی یا بریج را به دندان پزشک نمی دهد – می باشد.

چگونگی عمل ایمپلنت دندان به نوع ایمپلنت و وضعیت استخوان های فک فرد بستگی دارد و معمولا طی چند مرحله انجام می شود.

مزایای ایمپلنت دندان

عکس مراحل ایمپلنت دندان
عکس مراحل ایمپلنت دندان

از جمله مزایای ایمپلنت دندان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

بهبود ظاهر دندان

با ایمپلنت دندان فرد می تواند دندان هایی شبیه دندان های طبیعی خود داشته باشد، طراحی دندان های جدید به گونه ای است که با استخوان ترکیب شده و به دندان های دائمی تبدیل می شوند.

بهبود گفتار

یکی از ایرادهای اصلی دندان های مصنوعی، قالب ضعیف و متحرک آن ها می باشد که باعث لغزش دندان ها در دهان شده و به مشکل در صحبت کردن منجر خواهد شد که فرد نمی تواند کلمات را به خوبی ادا کند در حالی که با ایمپلنت دندان این مشکل به طور کامل برطرف شده است.

راحتی بیشتر

از آن جا که ایمپلنت دندان بخشی از دهان فرد می شود فرد احساس نمی کند شی اضافه ای در دهانش قرار گرفته، مسئله ای که درباره دندان مصنوعی معمولا باعث ناراحتی می شود.

غذا خوردن راحت تر

جویدن غذا با دندان مصنوعی سخت است در حالی که ایمپلنت دندان دقیقا مانند دندان طبیعی عمل کرده و به فرد این امکان را می دهد که با راحتی و بدون درد غذای مورد علاقه اش را میل کند.

افزایش اعتماد به نفس

ایمپلنت های دندان لبخند زیبا را به فرد بازگردانده و باعث می شود حس بهتری نسبت به خود داشته باشد.

بهبود سلامت دهان

در ایمپلنت دندان مانند بریج لزومی به کشیدن دندان ها نیست زیرا دندان های مجاور نیازی به اصلاح برای حمایت از ایمپلنت ندارند و به همین دلیل سایر دندان های فرد دست نخورده باقی می ماند.

این مزیت در طولانی مدت سلامتی دهان و دندان را برای فرد به ارمغان می آورد. از سوی دیگر ایمپلنت های تک دندانی باعث سهولت در دسترسی بین دندانی شده و بهداشت دهان و دندان راحت تر انجام می شود.

ماندگاری

ایمپلنت دندان بسیار بادوام بوده و با مراقبت صحیح می توان تا سال ها و در بسیاری موارد تا پایان عمر از آن استفاده کرد.

راحتی

دندان های مصنوعی متحرک هستند در حالی که ایمپلنت به دلیل ثابت بودن مشکلات ناشی از جابه جا شدن دندان یا شلوغ کاری ناشی از چسب برای ثابت نگه داشتن دندان ها را به همراه نخواهد داشت.

ایمپلنت دندان برای چه کسانی مناسب است؟

در اغلب موارد هر فردی که از سلامت کافی برای کشیدن دندان یا عمل جراحی دندان بهره مند باشد می تواند از ایمپلنت دندان استفاده کند اما به طور کلی ایمپلنت دندان برای افرادی که دارای شرایط زیر هستند مناسب می باشد:

  • یک یا چند دندانش را کشیده باشد
  • استخوان فک به رشد کامل رسیده باشد
  • استخوان کافی برای محکم کردن ایمپلنت داشته باشد یا بتواند از پیوند استخوان استفاده کند
  • بافت دهان و دندان سالمی داشته باشد
  • سابقه ابتلا به بیماری های خاص که روی بهبود استخوان تاثیر منفی می گذارد نداشته باشد
  • استفاده از دندان مصنوعی برایش دشوار بوده یا تمایلی به آن نداشته باشد
  • نیاز به اصلاح گفتار داشته باشد

توجه داشته باشید:

فرد باید لثه های سالم و استخوان های کافی برای نگهداری ایمپلنت دندان داشته و نسبت به رعایت بهداشت دهان و مراجعه منظم به دندانپزشکی تعهد داشته باشد.

افراد شدیدا سیگاری، کسانی که از بیماری های مزمن کنترل نشده مانند دیابت یا بیماری قلبی رنج می برند یا افرادی که پرتودرمانی در ناحیه سر یا گردن داشته اند نیاز به بررسی دقیق وضعیت سلامتی قبل از ایمپلنت دندان دارند.

توجه: قبل از ایمپلنت دندان حتما با دندانپزشک درباره این که آیا این روش مناسب شما می باشد یا خیر مشورت کنید.

مراحل ایمپلنت دندان چگونه است؟

مراحل ایمپلنت دندان
مراحل ایمپلنت دندان

قبل از عمل

معمولا قبل از جراحی ایمپلنت، دندانپزشک نسبت به موارد زیر اقدام خواهد کرد:

  • تصویربرداری اشعه ایکس و تصاویر سه بعدی و ایجاد مدل دندان و فک
  • بررسی سابقه پزشکی، لازم است فرد تمامی سوابق پزشکی و داروهای مصرفی با نسخه و بدون نسخه را در اختیار پزشک قرار دهد، در صورت سابقه بیماری قلبی یا ایملپنت های ارتوپدی ممکن است برای جلوگیری از عفونت نیاز به مصرف آنتی بیوتیک پیش از عمل باشد.
  • برای کاهش درد حین عمل ممکن است از بیهوشی موضعی یا عمومی استفاده شود

توجه: درباره نوشیدنی و مواد غذایی که قبل از عمل باید مصرف کنید با دندانپزشک مشورت کنید.

عمل جراحی ایمپلنت

جراحی ایمپلنت معمولا یک عمل جراحی سرپایی است که در چندین مرحله انجام می شود و بین مراحل مختلف آن نیاز به زمانی برای بهبودی می باشد. این مراحل به صورت زیر است:

  • کشیدن دندان آسیب دیده
  • آماده سازی استخوان فک ( یا پیوند ) در صورت نیاز
  • قرار دادن ایمپلنت دندان
  • رشد استخوانی و بهبود آن
  • قرار دادن آباتمنت
  • قرار دادن دندان مصنوعی

مرحله اول: در طول عمل جراحی برای قرار دادن ایمپلنت دندان، پزشک برشی روی لثه ایجاد کرده و حفره هایی داخل استخوان ایجاد می کند تا فلز ایملپنت در آن قرار بگیرد. ایمپلنت دندان از جنس تیتانیوم می باشد.

مرحله دوم: در این مرحله بیمار منتظر می ماند تا استخوان فک رشد کرده و با سطح ایمپلنت دندان یکی شود. این پروسه ممکن است چند ماه طول بکشد تا پایه محکمی برای دندان مصنوعی جدید ایجاد شود.

مرحله سوم: در این مرحله نیاز به عمل جراحی کوچکی برای قرار دادن آباتمنت – که تاج بعدا روی آن قرار خواهد گرفت – می باشد. این عمل معمولا با بی حسی موضعی و سرپایی انجام می شود.

برای این کار جراح دوباره لثه را باز کرده تا به ایمپلنت برسد، سپس آباتمنت را به ایمپلنت وصل می کند و بافت لثه، اطراف آن را می پوشاند. معمولا حدود دو هفته طول می کشد تا لثه بهبود پیدا کند.

مرحله چهارم: بعد از بهبود لثه زمان قرار دادن دندان مصنوعی یا تاج دندان می باشد، در این مرحله می توانید دندان مصنوعی متحرک، ثابت یا ترکیبی از هر دو را انتخاب کنید.

مدت زمان ایمپلنت دندان از آغاز تا پایان ممکن است چند ماه طول بکشد که بیشتر آن به بهبودی و انتظار برای رشد استخوان جدید می گذرد.

بسته به شرایط فرد، روش مورد استفاده و مواد استفاده شده ممکن است برخی مراحل با هم ترکیب شود.

چه کسانی به پیوند استخوان نیاز دارند؟

در صورتی که استخوان فک به اندازه کافی محکم نبوده یا خیلی نرم باشد ممکن است نیاز به پیوند استخوان قبل از ایمپلنت دندان باشد زیرا عمل جویدن فشار زیادی به استخوان ها وارد می کند و اگر این استخوان ها نتوانند از ایمپلنت پشتیبانی کنند جراحی با شکست مواجه خواهد شد. پیوند استخوان با هدف ایجاد پایه قوی تر برای ایمپلنت انجام می شود.

گاهی به چند ماه زمان نیاز است تا استخوان پیوندی به اندازه کافی رشد کرده و بتوان ایمپلنت دندان انجام داد اما در برخی موارد که نیاز به پیوند جزئی استخوان می باشد این کار همزمان با ایمپلنت دندان انجام خواهد شد.

بعد از عمل جراحی

بعد از مراحل مختلف ایمپلنت دندان ممکن است برخی عوارض جانبی معمول را تجربه کنید که شامل موارد زیر می باشد:

  • ورم صورت و لثه
  • کبودی پوست و لثه
  • درد در ناحیه ایمپلنت
  • خونریزی خفیف

عوارض جانبی معمولا به مرور و با مصرف آنتی بیوتیک و داروهای مسکن بعد از عمل از بین می رود، در صورتی که این علائم طی روزهای بعد تشدید شود با دندانپزشک تماس بگیرید.

خطرات ایمپلنت دندان

جراحی ایمپلنت نیز مانند هر جراحی دیگر ممکن است با خطرات احتمالی همراه باشد. اگرچه این عوارض به ندرت اتفاق می افتند و در صورت رخ دادن معمولا جزئی بوده و به راحتی درمان می شوند. برخی از این موارد عبارتند از:

  • عفونت در ناحیه ایمپلنت
  • آسیب به ساختار اطراف ایمپلنت از جمله دندان های مجاور یا عروق خونی
  • آسیب عصب که ممکن است باعث درد، بی حسی یا سوزن سوزن شدن در دندان های طبیعی مجاور، لثه، لب ها و چانه شود
  • مشکلات سینوسی، زمانی که ایمپلنت دندان در شکاف فک فوقانی در یکی از حفره های سینوسی قرار می گیرد

آیا ایمپلنت دندان درد دارد؟

به گفته اکثر افرادی که از ایمپلنت دندان استفاده کرده اند این روش باعث ایجاد ناراحتی بسیار جزئی در فرد خواهد شد که به مراتب کمتر از درد ناشی از کشیدن دندان می باشد.

درد خفیف بعد از ایمپلنت دندان نیز طبیعی است و معمولا با داروهای ضد درد بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن درمان می شود.

مراقبت از ایمپلنت دندان

میزان موفقیت ایمپلنت دندان با توجه به محل قرارگیری آن در فک متفاوت است اما به طور کلی عمل جراحی ایمپلنت دندان تا 98 درصد موفقیت آمیز می باشد و با انجام مراقبت های صحیح تا پایان عمر می توان از ایمپلنت دندان استفاده کرد.

ایمپلنت های دندان دقیقا مانند دندان واقعی نیاز به مسواک زدن، استفاده از دهانشویه، نخ دندان و معاینات منظم دارند.

منبع: webmdmayoclinic

🔥 برای مشاهده سریع جدیدترین فال های امروز روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال ام را نشان بده

فال حافظ کوکا