آشنایی کامل با خواص قهوه گواتمالا و طعم شگفت انگیز آن

قهوه گواتمالا یکی از پرطرفدارترین قهوه های دنیا و کشور گواتمالا از بزرگ ترین کشورهای تولید کننده قهوه عربیکا در سراسر جهان محسوب می شوند.

شرایط آب و هوایی متنوع این کشور باعث شده طرفداران قهوه با سلایق متفاوت بتوانند قهوه ایده آل خود را در میان انواع قهوه گواتمالایی انتخاب کنند.

همه چیز درباره قهوه گواتمالا
همه چیز درباره قهوه گواتمالا

در مطلب دیگری از سری مطالب مشهورترین قهوه های جهان و پس از َآشنایی شما با قهوه کلمبیا و قهوه برزیل؛ این بار به سراغ این قهوه خوشمزه و با کیفیت رفته ایم. با کوکا همراه شوید تا در ادامه مطلب درباره تاریخچه، خصوصیات و خواص قهوه گواتمالا بیشتر بدانیم.

تاریخچه قهوه گواتمالا

همان طور که می دانید اغلب کشورهای آمریکای مرکزی مانند کاستاریکا و نیکاراگوئه به عنوان تولید کننده برخی از بهترین و با کیفیت ترین قهوه های دنیا شناخته شده اند اما آیا می دانستید قهوه گواتمالا در صنعت تولید قهوه آمریکای مرکزی یک سر و گردن از بقیه بالاتر بوده و همچون جواهری در میان آن ها می درخشد؟!

جالب است بدانید درختچه قهوه اولین بار به عنوان یک گیاه زینتی و در اواسط قرن 1700 میلادی به گواتمالا وارد شد اما تا سال ها پس از آن تولید انبوه آن در این کشور آغاز نشد.

در واقع تولید قهوه گواتمالا به سال 1860 میلادی بازمی گردد که دولت مردم گواتمالا را تشویق کرد تا به کاشت و تولید قهوه مشغول شوند و از آن جا که این ناحیه آب و هوا و خاک عالی برای تولید قهوه داشت در مدتی کوتاه قهوه به عنوان مهم ترین عنصر صادراتی آن شناخته شد.

گواتمالا تا سال 2011 در لیست پنج کشور بزرگ تولیدکننده قهوه در سراسر دنیا قرار داشت تا این که هندوراس از آن پیشی گرفت. در حال حاضر این کشور دهمین کشور بزرگ تولید کننده قهوه در جهان محسوب می شود و بیش از نیمی از تولیدات آن به ایالات متحده صادر می شود.

صنعت قهوه در گواتمالا بسیار گسترده است و بیش از 125 هزار تولید کننده قهوه در این کشور کوچک وجود دارد. با این حال درصد زیادی از جمعیت گواتمالا همچنان در فقر به سر می برند.

مشخصات کلی قهوه گواتمالا

  • نوع: عربیکا
  • اسیدیته: اغلب متوسط به بالا
  • عطر: گل و مرکبات
  • طعم: شکلاتی کاکائویی و شیرین
  • درصد برشته شدن: لایت رست تا دارک رست
  • کافئین: 1.20 تا 1.32 درصد

طعم قهوه گواتمالا

قهوه گواتمالا عطر و طعم پیچیده، غلظت کامل و اسیدیته متوسط رو به بالا دارد. طعم قهوه گواتمالا غنی و غلیظ بوده و اغلب طعم شیرین شکلاتی شیری، آجیلی شبیه تافی یا مزه تلخ کاکائویی در آن احساس می شود. اگرچه بسیاری از مردم نوعی طعم دودی نیز در آن توصیف کرده اند.

قهوه نواحی مرتفع تر گواتمالا معمولا طعم واضح تری داشته و مزه توت تا سیب سبز و مرکبات را می توان در آن حس کرد.

تاثیر ارتفاع روی قهوه گواتمالا

ارتفاع رشد قهوه در گواتمالا بین 1200 تا 1700 متر بالای سطح دریا می باشد که تاثیر خوبی روی کیفیت قهوه تولید شده در این کشور گذاشته است. در برخی نواحی مانند گوئتنانگو حداکثر ارتفاع به 1800 متر نیز می رسد.

نحوه تولید قهوه در مزارع گواتمالا

عکس درخت قهوه
عکس درخت قهوه

گواتمالا کشوری با بارندگی و رطوبت زیاد است. با توجه به فراوان بودن آب در این ناحیه اغلب از روش پردازش مرطوب برای تولید قهوه استفاده شده و سطح بالای رطوبت مانع استفاده از روش های خشک یا طبیعی برای این منظور می باشد.

از سوی دیگر کشاورزان و مصرف کنندگان روش پردازش مرطوب را ترجیح می دهند زیرا نسبت به روش طبیعی روش سازگارتری بوده و اسیدیته طبیعی قهوه را برجسته می کند.

انواع قهوه گواتمالا

در گواتمالا بسیاری از انواع قهوه عربیکا از جمله بوربون، تیپیکا، کاتوای و کاتورا تولید می شود.

همانطور که اشاره شد آب و هوای گواتمالا یکی از متنوع ترین انواع آب و هوا در جهان برای تولید قهوه است، هفت ناحیه رشد قهوه در گواتمالا وجود دارد که از این میان نواحی آنتیگوا، گوئتنانگو و آتیتلان محبوب ترین آن ها محسوب می شوند، هر ناحیه شرایط خاص و آب و هوای خودش را دارد.

قهوه آنتیگوا

قهوه آنتیگوا یکی از بهترین، شناخته شده ترین و قدیمی ترین انواع قهوه گواتمالایی است که به خاطر طعم پیچیده، کاکائویی، شکلاتی و میوه ای آن شناخته شده و دارای شیرینی غنی و اسیدیته کم تا متوسط می باشد. این قهوه عطر و طعم ادویه ای و غلظت کامل قهوه گواتمالایی را نیز دارا می باشد.

آنتیگوا از نظر خاک و آب و هوا برای رشد قهوه ایده آل بوده و توسط سه آتشفشان احاطه شده است. از خصوصیات بارز قهوه آنتیگوا این که حتی با دارک و اسپرسو رست نیز طعم منحصر به فرد خود را حفظ می کند.

قهوه گوئتنانگو

ناحیه گوئتنانگو – نزدیک مرز مکزیک – مرتفع ترین نواحی کشور گواتمالا برای رشد قهوه را دارا می باشد و ارتفاع آن به حدود 1500 تا 1800 متر می رسد.

طعم قهوه گوئتنانگو پیچیده و میوه ای است و اسیدیته واضح، شیرینی و غلظت متوسط از خصوصیات دیگر آن است.

قهوه آتیتلان

قهوه آتیتلان معمولا در خاک های آتشفشانی رشد کرده و از آن جا که این منطقه در اطراف دریاچه آتیتلان قرار دارد اغلب از پردازش مرطوب برای تولید آن استفاده می شود.

طعم قهوه آتیتلان شکلاتی و آجیلی می باشد و کشاورزان ناحیه معمولا از آفت کش ها برای رشد بهتر قهوه بهره نمی برند.

از دیگر مناطق رشد قهوه در گواتمالا می توان به فلات فرایجان، جنگل بارانی کوبان، ولکان سان مارکوس (گرم ترین و مرطوب ترین ناحیه) و اورینت (منطقه خشک آتشفشانی) اشاره کرد.

خواص قهوه گواتمالا

با توجه به کیفیت فوق العاده قهوه گواتمالا در صورتی که قهوه اصل تهیه کنید می توانید از مزایای آن بهره مند شوید، از جمله خواص قهوه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انرژی بخش
  • سلامت کبد
  • افزایش طول عمر
  • پیشگیری از سرطان
  • پیشگیری از آلزایمر و پارکینسون
  • لاغری و کاهش وزن
  • کاهش خطر بروز سکته مغزی
  • افزایش تمرکز
  • پیشگیری از دیابت نوع 2
  • کاهش علائم افسردگی
  • بهبود کارایی جسمی

طرز تهیه قهوه گواتمالا

1. روش پور اور یا دستی (Pour Over)

برای برجسته کردن اسیدیته و طعم قهوه گواتمالا می توان از روش پور اور استفاده کرد بخصوص اگر قهوه مورد نظر لایت رست باشد.

فیلتر کاغذی استفاده شده در این روش طعم واضحی به قهوه بخشیده و برای کسانی که تمایل دارند طعم میوه ای و گلی قهوه را احساس کنند مناسب می باشد.

2. فرنچ پرس (French Press)

فرنچ پرس برای افرادی که قهوه دارک رست را ترجیح می دهند یا کسانی که تنها می خواهند غلظت و شیرینی طبیعی قهوه برجسته شود ایده آل است.

در فرنچ پرس دانه های قهوه به مدت طولانی در آب غوطه ور شده و به همین دلیل طعم آن شیرین تر بوده و غلظت کامل و سنگین قهوه حس می شود.

دقت کنید قهوه را برای مدت طولانی دم نکنید زیرا قهوه بیش از حد تلخ خواهد شد.

روش سرد (Cold Brew)

غلظت کامل، شیرینی سنگین و اسیدیته متوسط موجود در اکثر انواع قهوه های گواتمالایی باعث شده این نوع قهوه برای روش سرد مناسب باشد. قهوه به دست آمده از روش سرد عطر و طعم قوی دارد.

منابع: homegroundsespressocoffeeguide