آشنایی کامل با خواص و خصوصیات قهوه ویتنام

قهوه ویتنام از قهوه های شناخته شده در سراسر دنیا و کشور ویتنام دومین کشور بزرگ صادر کننده قهوه در جهان می باشد، اقتصاد این کشور تا حد زیادی به صادرات قهوه وابسته بوده و 40 درصد قهوه روبوستا در بازار جهانی را تامین می کند.

قهوه ویتنام
قهوه ویتنام

قهوه روبوستا 97 درصد قهوه تولید شده در ویتنام را تشکیل می دهد و از آن جا که این نوع قهوه نسبت به قهوه عربیکا کیفیت کمتری داشته و طعم آن تلخ تر است می توان گفت قهوه ویتنام نه به دلیل کیفیت بالا بلکه به علت تولید انبوه آن در دنیا به شهرت رسیده است.

در ادامه سری مطالب معرفی بهترین قهوه های دنیا و پس از معرفی قهوه مکزیک و قهوه گواتمالا این بار به سراغ قهوه ویتنام رفته ایم و قصد داریم به تشریح خصوصیات، تاریخچه و خواص قهوه ویتنام بپردازیم. با کوکا همراه باشید.

تاریخچه قهوه ویتنام

دانه قهوه سال 1857 میلادی و توسط فرانسوی ها به مردم ویتنام معرفی شد و خیلی زود مقدمات لازم برای کشت و برداشت این دانه ها در نقاط مختلف ویتنام و با هدف بهبود وضعیت اقتصادی کشور آغاز و به موفقیت بسیار خوبی دست پیدا کرد.

با این وجود صنعت تولید قهوه در دوران جنگ ویتنام آسیب زیادی دید زیرا با این که ناحیه اصلی کشت قهوه (ناحیه Buôn Ma Thuột) تحت تاثیر جنگ قرار نگرفت اما بسیاری از مردم در جنگ کشته شدند و کاهش جمعیت و نیروی انسانی اثر منفی قابل توجهی در تولید قهوه به جا گذاشت.

پس از پایان جنگ نیز به دلیل محدودیت های دولتی که روی شرکت های خصوصی اعمال شده بود تولید قهوه با مشکل روبرو شد تا این که در سال 1986 و به دنبال تغییر مشی دولت و صدور مجوز تولید قهوه برای شرکت های خصوصی این صنعت به شکوفایی سال های قبل از جنگ بازگشت و به رشد اقتصاد این کشور کمک زیادی نمود.

امروز ویتنام بیش از 1 میلیون و 500 هزار تن قهوه در سال تولید می کند که دومین محصول کشاورزی صادراتی مهم این کشور بعد از برنج محسوب می شود.

مشخصات کلی قهوه ویتنام

  • نوع: روبوستا (97 درصد)
  • اسیدیته: پایین
  • عطر: کم
  • طعم: تلخ (شبیه پلاستیک سوخته)
  • درصد برشته شدن: دارک رست
  • کافئین: بالا

طعم قهوه ویتنام

قهوه روبوستای ویتنام به اسیدیته پایین و طعم بسیار تلخ شبیه پلاستیک سوخته آن شناخته شده و به دلیل طعم قوی آن برای درست کردن قهوه فوری و افزودن به ترکیبات قهوه عربیکا استفاده می شود.

این قهوه اگرچه نسبت به قهوه عربیکا نیاز به مراقبت کمتری داشته و حساسیت آن به آفات کمتر است، اما کیفیت آن نیز هرگز به پای قهوه های مرغوب عربیکا نمی رسد.

کافئین موجود در قهوه روبوستا دو برابر عربیکا است و آنتی اکسیدان بیشتری نیز دارد.

نحوه تولید قهوه در مزارع ویتنام

روش تولید قهوه ویتنام
روش تولید قهوه ویتنام

اکثر کشتزارهای قهوه در ویتنام در اندازه های کوچک تا متوسط بین 1 تا 50 هکتار هستند، قهوه در ای کشور یک بار در سال – معمولا بین ماه های اکتبر تا سپتامبر سال بعد – برداشت می شود.

برداشت گیلاس های قهوه در ویتنام به صورت دستی انجام شده و نیروی کار زیادی می طلبد. در گذشته کشاورزان همه دانه های قهوه – رسیده و نارس – را با هم چیده و پس از برداشت آن ها را جدا می کردند در حالی که امروزه تنها دانه های رسیده قهوه چیده شده و به همین دلیل برداشت قهوه در چند نوبت انجام می شود.

تولید قهوه روبوستا در این کشور عمدتا با پردازش خشک انجام می شود، به عبارت دیگر کشاورزان گیلاس های قهوه را در مقابل نور خورشید یا به صورت مکانیکی خشک کرده و آن ها را داخل کیسه های پلاستیکی ذخیره و به کارخانه می فرستند. با این حال در برخی مزارع بزرگ تر از فرایند نیمه مرطوب استفاده می شود که شبیه فرایند تولید قهوه در آمریکایی مرکزی است.

اگر در دوره خشک کردن قهوه آب و هوا بارانی و مرطوب باشد احتمال خرابی دانه ها بسیار بالا بوده و کیفیت قهوه کاهش قابل توجهی پیدا می کند.

به طور کلی به دلیل حجم زیاد قهوه و یکسان نبودن سرعت تولید و پردازش دانه ها بعد از برداشت معمولا فرصت کافی برای پردازش کامل دانه های قهوه وجود ندارد در نتیجه قهوه صادراتی ویتنام معمولا کیفیت مطلوبی نخواهد داشت، به عبارت دیگر در این کشور تمرکز بیشتر روی حجم تولید است نه کیفیت!

انواع قهوه ویتنام

بیش از 80 درصد قهوه تولید شده در ویتنام در مناطق مرتفع تر مرکزی کشت و برداشت می شود، استان داک لاک به تنهایی حدود 43 درصد و استان های لام دونگ و جیا لای نیز با هم 41 درصد قهوه صادراتی این کشور را تولید می کنند.

قهوه در نواحی جنوبی ویتنام اغلب قهوه روبوستا است در حالی که مقدار محدودی قهوه عربیکا نیز در بخش های شمالی به خصوص شهرهای لام دونگ و داک لاک کشت می شود.

قهوه ریشه در فرهنگ کشور ویتنام داشته و به عنوان نماد اجتماعی و نوشیدنی پرخاصیت، خوشمزه و ضروری شناخته شده که بسیاری از ویتنامی ها روز خود را با آن شروع می کنند.

در خیابان های ویتنام قهوه خانه و قهوه های خیابانی فراوانی وجود دارد و قهوه در انواع مختلف به فروش می رسد. برخی از مشهورترین قهوه هایی که در خیابان های ویتنام به فروش می رسد عبارتند از:

  • قهوه Ca Phe Sua Nong (نوعی قهوه با شیر)
  • قهوه Ca Phe Da (آیس کافی سیاه)
  • قهوه Ca Phe Sua Da (آیس کافی با شیر غلیظ)
  • قهوه Ca Phe Trung (قهوه تخم مرغی)
  • قهوه Ca Phe Dua (قهوه با شیر نارگیل)
  • قهوه Sua Chua Ca Phe (قهوه ماست)
  • قهوه Ca Phe Sinh To (قهوه میوه ای)
  • قهوه Ca phe chon (قهوه راسو)

خواص قهوه ویتنام

از جمله خواص قهوه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش انرژی و هوشیاری
  • چربی سوزی و کاهش وزن
  • بهبود عملکرد فیزیکی
  • کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2
  • پیشگیری از آلزایمر و زوال عقل
  • کاهش خطر ابتلا به پارکینسون
  • سلامت کبد
  • کاهش علائم افسردگی و بهبود روحیه
  • پیشگیری از سرطان
  • کاهش خطر بروز سکته
  • افزایش طول عمر
  • خاصیت آنتی اکسیدانی

طرز تهیه قهوه ویتنام

قهوه ویتنام اگرچه طعم تلخ قوی دارد اما آن چه این قهوه را به یکی از پرطرفدارترین قهوه های دنیا تبدیل کرده نحوه دم کردن و مصرف آن است.

در ویتنام قهوه معمولا به روش دم کردن چکه ای آماده و از فیلترهای فلزی و قهوه ساز مخصوص برای این کار استفاده می شود به این صورت که قهوه ساز چکه ای را روی فنجان قرار داده، پودر قهوه را داخل آن می ریزند، سپس فیلتر فلزی را روی آن می گذارند و آب را به قهوه اضافه می کنند.

ویتنامی ها برای تهیه قهوه از روبوستای دارک رست استفاده کرده و برای متعادل کردن طعم قهوه از افزودنی های مختلف همچون کره، نمک، شکر، عصاره برنج و سایر عطر و طعم دهنده ها از جمله معطر کننده های وانیلی یا فندقی استفاده می کنند.

منبع: knowyourgrinderstrauss-group