آشنایی کامل با خصوصیات و خواص قهوه هندوستان

قهوه هندی
قهوه هندی

شاید از شنیدن نام قهوه هندی تعجب کرده باشید چون هندوستان اغلب به خاطر چای آن در نقاط مختلف دنیا شناخته شده و به خصوص چای لاته هندی در بسیاری از کشورها محبوب است؛

در حالی که بسیاری از مردم نمی دانند این کشور در میان تولیدکنندگان بزرگ قهوه در رتبه هفتم و در میان صادر کنندگان قهوه در رتبه پنجم قرار گرفته و قهوه به عنوان یکی از نوشیدنی های پر طرفدار در میان مردمان این سرزمین شناخته شده است.

در ادامه سری مطالب بهترین قهوه های دنیا و پس از معرفی قهوه ویتنام و قهوه مکزیک، این بار سراغ قهوه هندوستان رفته ایم و قصد داریم شما را با تاریخچه، خصوصیات و کیفیت این قهوه معروف آشنا کنیم. با کوکا همراه باشید.

تاریخچه قهوه هندوستان

پیشینه کشت و برداشت قهوه در کشور هند به قرن شانزدهم میلادی برمی گردد که یک هندی مسلمان به نام بابا بودان در طول سفر حج و در یمن با قهوه آشنا شد، او متوجه شد مردم این ناحیه صادرات دانه های قهوه خام را محدود کرده بودند تا مردم دنیا مجبور شوند از قهوه های برشته شده یمنی ها استفاده کنند.

بابا بودان به این امید که مردم کشورش نیز بتوانند این دانه ها را کشت و برداشت کنند در بندر موکا هفت دانه قهوه سبز را در ریش خود پنهان کرد و به صورت قاچاق به کشورش برد تا دانه ها را در باغی در ناحیه چاندراگیری بکارد.

او هفت دانه قهوه را به دلیل مقدس بودن این عدد در دین اسلام انتخاب کرده بود، امروزه این ناحیه که به نام او بابا بودان گیری نام گذاری شده حدود 20 درصد کل قهوه هند را تولید می کند.

مشخصات کلی قهوه هندوستان

  • نوع: هر دو گونه عربیکا و روبوستا
  • اسیدیته: متوسط
  • عطر: متوسط به بالا
  • طعم: اغلب شیرین و ملایم
  • درصد برشته شدن: مدیوم رست و دارک رست
  • کافئین: بالا

طعم قهوه هندوستان

خصوصیات قهوه هندی با کیفیت بسیار شبیه قهوه اندونزی – به خصوص قهوه جاوا عربیکا – می باشد که بادی کامل دارد و اسیدیته آن با قهوه های گواتمالایی مرغوب برابری می کند.

هنگام چشیدن طعم تند این نوع قهوه هندی می توان در آن مزه هل، میخک، فلفل، جوز هندی و گاهی میوه های گرمسیری را احساس کرد.

قهوه هندی اسیدیته متوسط دارد و به همین دلیل قهوه های مرغوب تر آن دارای طعم شیرین و متعادل هستند در حالی که قهوه های بی کیفیت هندی طعم چندان دلپذیری ندارند.

نحوه تولید قهوه در مزارع هندوستان

روش تولید قهوه هندی
روش تولید قهوه هندی

قهوه هند بیشتر در تپه های نواحی جنوبی با بارش های موسمی کشت و برداشت می شود که به آن قهوه موسمی نیز گفته می شود.

حدود 250 هزار کشاورز قهوه در کشور هند وجود دارد که 98 درصد آن ها کسب و کارهای کوچک دارند.

ارتفاع رشد قهوه عربیکا در این نواحی بین 1000 تا 1500 متر بالاتر از سطح دریا و ارتفاع رشد قهوه روبوستا بین 500 تا 1000 متر بالاتر از سطح دریا می باشد، درخت قهوه اغلب در کنار ادویه جاتی همچون هل و غیره کاشته می شود که عطر و طعم ادویه ای به دانه های قهوه می بخشد.

در هند برای تولید قهوه از هر دو نوع پردازش خشک و مرطوب استفاده می شود اگرچه این کشور پردازش منحصر به فرد خودش را نیز دارد که برای تولید قهوه های موسمی به کار می رود به این صورت که قبل از برشته کردن دانه های قهوه، در فصول موسمی آن ها را در سیلوهای بزرگ با سقف باز یا انبارهای در باز نگهداری می کنند تا در جریان بادهای مرطوب قرار داشته باشند.

این فرایند که ممکن است تا سه سال ادامه داشته باشد باعث تقویت طعم شیرین قهوه شده، ته مزه خاک رس و چوبی به قهوه می بخشد و اسیدیته آن را نیز کاهش می دهد.

رنگ دانه های قهوه نیز به مرور از سبز طبیعی به زرد یا قهوه ای روشن تغییر می کند، اسیدیته کم و بادی غلیظ دانه قهوه به دست آمده از این روش آن را به گزینه عالی برای افزودن به ترکیبات اسپرسو تبدیل کرده است.

انواع قهوه هندوستان

یکی از بهترین انواع قهوه در این نواحی قهوه میسور هندی است که نام آن از منطقه ای که در آن رشد کرده گرفته شده است. این قهوه با کیفیت با روش پردازش مرطوب به دست آمده و به عطر و طعم قوی و پایدار، بادی متوسط تا کامل و اسیدیته متوسط آن شناخته شده که اغلب در مناطق مالناد، نیلگیریس و شوارویس در جنوب هند کشت می شود و نسبت به سایر قهوه های ناحیه اسیدیته بالاتری دارد.

قهوه مالبار یکی دیگر از انواع قهوه هندی می باشد که طعم پیچیده ای داشته و به اسیدیته پایین و طعم کمی تند و شرابی شناخته شده، دانه های برشته نشده این قهوه رنگ روشن شبیه بادام زمینی دارند و از پردازش موسمی دانه های قهوه میسور به دست می آید.

یکی از انواع گیاهان قهوه که در هند رشد می کند گیاه سارچیمور است که ترکیبی از نوع تیمور – ترکیب دو نوع عربیکا و روبوستا – و ویلا سارچی است. این گیاه مقاومت قابل توجهی در برابر بیماری زنگ زدگی برگ های قهوه داشته و ساقه آن مقاوم تر است و اغلب در هند و کاستاریکا رشد می کند.

خواص قهوه هندوستان

قهوه خواص زیادی برای سلامتی دارد، از جمله:

  • سلامت کبد
  • چربی سوزی و کاهش وزن
  • بهبود عملکرد فیزیکی
  • افزایش انرژی و هوشیاری
  • پیشگیری از سرطان
  • کاهش خطر بروز سکته
  • کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2
  • پیشگیری از آلزایمر و زوال عقل
  • کاهش خطر ابتلا به پارکینسون
  • کاهش علائم افسردگی و بهبود روحیه
  • افزایش طول عمر

طرز تهیه قهوه هندوستان

قهوه در هند و به خصوص نواحی جنوبی آن طرفداران زیادی دارد به طوری که بیش از نیمی از مردم هند هر روز قهوه می نوشند و دم کردن قهوه در برخی نقاط جزو کارهای روزمره مردم محسوب شده است.

هندی ها از دانه های قهوه اغلب به صورت ترکیبی از قهوه های مدیوم رست عربیکا و روبوستا استفاده می کنند. آن ها برای درست کردن این نوشیدنی از فیلترهای مخصوص فلزی – که قبلا از جنس برنجی بوده – کمک می گیرند.

این دستگاه از 2 فنجان استوانه ای تشکیل شده، فنجان بالایی مشبک است و یک قطعه فلزی گرد و سوراخ دار برای ایجاد فشار دارد. قهوه آسیاب شده درشت را داخل این فنجان می ریزند و با قطعه فلزی فشار می دهند تا پودر قهوه یک دست شود، سپس آب جوش را روی آن ریخته و درپوش آن را می گذارند.

بعد از چند دقیقه فنجان پایین از قهوه ای خوش عطر و طعم پر شده است. آن را با شیر تازه که قبلا جوشیده مخلوط و مقداری شکر به آن اضافه می کنند، سپس روی حرارت قرار می دهند تا کمی بجوشد و در پایان قبل از سرو قهوه 3 یا 4 مرتبه آن را از یک فنجان به دیگری می ریزند تا خوب دم کشیده و مواد آن ترکیب شود.

منابع: trafoofeeespressocoffeeguidewikipedia