آشنایی کامل با خواص و خصوصیات قهوه مکزیک

قهوه مکزیک یکی از قهوه های شناخته شده دنیا است که جایگاه خوبی در لیست قهوه های پرطرفدار دنیا به دست آورده و کشور مکزیک نیز به عنوان یکی از تولید کنندگان اصلی قهوه با تولید 234 هزار تن قهوه در سال موفق به کسب رتبه نهم (پس از کشور اوگاندا و قبل از گواتمالا) شده است.

قهوه مکزیک
قهوه مکزیک

در مطلب دیگری از سری مطالب بهترین قهوه های دنیا و پس از معرفی قهوه گواتمالا و قهوه کشور کلمبیا؛ این بار به سراغ قهوه های خوشمزه مکزیک رفته ایم و قصد داریم در این مقاله به بررسی خصوصیات، تاریخچه و خواص قهوه مکزیک بپردازیم. با کوکا همراه باشید.

تاریخچه قهوه مکزیک

دانه های قهوه اولین بار در اواخر قرن هجدهم وارد مکزیک شده است. کشت و برداشت قهوه در این کشور از ایالت وراکروز آغاز و در اواخر قرن نوزدهم به ایالت جنوبی چیاپاس راه پیدا کرده است.

سال 1954 میلادی و با افزایش قیمت قهوه در بازار بین المللی، قهوه مکزیک به دلیل قیمت کمتر آن مورد توجه بیشتر قرار گرفته و صادرات آن افزایش پیدا کرد به طوری که طی دهه های 70 و 80 میلادی قهوه نقش مهمی در اقتصاد این کشور ایفا کرده و به منبع اصلی درآمد بیش از دو میلیون نفر در مکزیک تبدیل شده بود.

حدود 75 درصد کشاورزان قهوه روی زمین های با مساحت کمتر از 2 هکتار کار می کردند و 30 درصد محصول قهوه سالانه در این مزارع و مابقی در مزارع بزرگ تر کشت و برداشت می شد.

تا اوایل دهه 80 میلادی تولید قهوه در 12 ایالت مختلف مکزیک گسترش یافت و در سال 1985 کشاورزان مکزیکی حدود 4.9 میلیون کیسه 60 کیلوگرمی قهوه تولید کردند.

در اوایل دهه 90 ایالت چیاپاس به عنوان مهم ترین ناحیه کشت قهوه در مکزیک شناخته شد که حدود 45 درصد محصول سالانه این کشور را به خود اختصاص داده بود.

قهوه مکزیک از ابتدا تاکنون بیشتر در نواحی مرکزی جنوبی تا جنوبی کشت و برداشت می شده و قسمت عمده آن را قهوه عربیکا تشکیل می دهد. جالب است بدانید کشاورزی تنها 5 درصد تولیدات ناخالص این کشور را برعهده دارد و با این وجود مکزیک به نهمین کشور بزرگ تولید کننده قهوه در دنیا تبدیل شده است.

مشخصات کلی قهوه مکزیک

  • نوع: عربیکا
  • اسیدیته: ملایم
  • عطر: قوی
  • طعم: آجیلی و گاهی شکلاتی
  • درصد برشته شدن: مدیوم تا دارک رست
  • کافئین: نسبتا بالا

طعم قهوه مکزیک

قهوه مکزیک بادی و اسیدیته ملایم داشته و به طعم آجیلی و شکلاتی آن شناخته شده است. بهترین قهوه های مکزیک بادی لطیف با ته مزه اسیدی و خشک دلپذیر است.

لازم به ذکر است قهوه تازه آسیاب شده (ترجیحا برشته شده تازه) به واضح شدن طعم قهوه کمک می کند، بنابراین افرادی که به قهوه تازه مکزیک دسترسی دارند بهتر است قهوه را به صورت تازه و آسیاب نشده تهیه کرده و خودشان آن را آسیاب و برشته کنند.

تاثیر ارتفاع روی قهوه مکزیک

ارتفاع رشد قهوه در اکثر نواحی مکزیک چندان بالا نیست و با این وجود قهوه این کشور در سطح بین المللی به شهرت رسیده و خریداران زیادی در سراسر جهان دارد.

نحوه تولید قهوه در مزارع مکزیک

روش تولید قهوه مکزیک
روش تولید قهوه مکزیک

مکزیک به دلیل نزدیکی به دو اقیانوس اطلس و آرام از شرایط مناسب خاک و آب و هوا برای رشد قهوه برخوردار است و درختچه های قهوه سه یا چهار بار در سال گل می دهند.

قهوه مکزیک کیفیت بالایی دارد و معمولا با روش پردازش مرطوب به دست می آید.

انواع قهوه مکزیک

انواع قهوه مکزیک با توجه به ارتفاع ناحیه ای که در آن رشد می کند کیفیت های متفاوتی دارند، نواحی جنوبی مکزیک از جمله چیاپاس، وراکروز و اوهاکا اصلی ترین مناطق تولید قهوه در مکزیک می باشند.

گونه های گیاهی قهوه که در مکزیک رشد می کنند عمدتا بوربن، کاتورا، ماراگوجیپه و موندو نوو هستند.

قهوه چیاپاس (Chiapas

آب و هوای گرمسیری چیاپاس در جنوب مکزیک برای رشد قهوه ایده آل است و قهوه این ناحیه به طعم ظریف و ملایم، اسیدیته تند و غنی با بادی ملایم تا متوسط شناخته شده است.

قهوه چیاپاس بخصوص در نواحی کوهستانی جنوب شرقی و منطقه سوکونوسکو در نزدیکی مرز گواتمالا کیفیت خوبی دارد و با نام قهوه تاپاچولا نیز شناخته شده است. آتشفشان های این منطقه خاک حاصلخیزی داشته و نقش مهمی در خوش طعم شدن قهوه ایفا می کنند به طوری که گفته شده طعم قهوه چیاپاس با کیفیت با طعم قوی و پیچیده قهوه گواتمالا برابری می کند.

ارتفاع رشد قهوه در این نواحی حدود 1400 متر بالاتر از سطح دریا می باشد.

قهوه وراکروز (Veracruz)

ایالت وراکروز در ناحیه بین خلیج مکزیک و نواحی کوهستانی مرکزی مکزیک قرار گرفته و قهوه این نواحی به دلیل ارتفاع کم ویژگی خاصی ندارد، با این وجود قهوه آلتورا کوته پک (Altura Coatepec) که یکی از بهترین قهوه های این ناحیه محسوب می شود در نواحی کوهستانی آن رشد کرده و به طعم آجیلی و شکلاتی واضح و بدنه ملایم آن شناخته شده است.

از دیگر انواع قهوه ایالت وراکروز می توان به Altura Huatusco و Altura Orizaba اشاره کرد.

قهوه اوهاکا (Oaxaca)

این نوع قهوه در دامنه جنوبی کوه های مرکزی ایالت جنوبی اوهاکا رشد می کند و به نام قهوه اوهاکا پلوما شناخته شده که بدنه و اسیدیته ملایمی دارد.

قهوه پوئبلا (Puebla)

پوئبلا یکی از ایالات بزرگ تر در مکزیک است که در شرق مکزیکو سیتی واقع شده است.

خواص قهوه مکزیک

قهوه مکزیک اصل دارای فواید و خواص فوق العاده ای می باشد. از جمله خواص قهوه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش انرژی و هوشیاری
  • چربی سوزی و کاهش وزن
  • بهبود عملکرد فیزیکی
  • کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2
  • پیشگیری از آلزایمر و زوال عقل
  • کاهش خطر ابتلا به پارکینسون
  • سلامت کبد
  • کاهش علائم افسردگی و بهبود روحیه
  • پیشگیری از سرطان
  • کاهش خطر بروز سکته
  • افزایش طول عمر
  • خاصیت آنتی اکسیدانی

طرز تهیه قهوه مکزیک

قهوه Café de olla قهوه سنتی اصل مکزیک است که به علت عطر و طعم بی نظیر آن در دنیا طرفداران زیادی پیدا کرده است. هنگام سرو این قهوه معمولا از فنجان سفالی استفاده می شود که عطر و طعم خاصی به قهوه می بخشد.

در مکزیک این نوع قهوه را با قهوه آسیاب شده، دارچین و نوعی شیرین کننده به نام پانلا درست می کنند و اغلب در هوای سرد و نواحی روستایی مکزیک مصرف می شود.

طرز تهیه قهوه Café de olla

مواد لازم

آب: 4 فنجان
پانلا: 85 گرم (یا شکر قهوه ای تیره: حدود 1/3 فنجان)
دارچین: نصف چوب
قهوه آسیاب شده (ترجیحا دارک رست): 4 قاشق غذاخوری

طرز تهیه

در یک کاسه با اندازه متوسط آب، دارچین و پانلا یا شکر قهوه ای را ترکیب کرده و سپس داخل قوری بریزید. قوری را روی حرارت قرار دهید تا آهسته بجوشد و پانلا کاملا حل شود (حدود 7 دقیقه)

هنگامی که آب شروع به جوشیدن کرد قهوه را به آن اضافه کرده، قوری را از روی حرارت برداشته و قهوه را هم بزنید. سپس درب قوری را بگذارید و بعد از 5 دقیقه داخل فنجان های سفالی سرو کنید.

منابع: espressocoffeeguidemexicoinmykitchen