فواید و مضرات خوردن زعفران در دوران بارداری

خوردن زعفران در حاملگی
فواید و خطرات مصرف زعفران در دوران بارداری

آیا می توان در بارداری زعفران مصرف کرد؟ | ارزش غذایی | فواید خوردن زعفران در دوران بارداری | بهترین زمان مصرف | مقدار مجاز مصرف | نحوه مصرف | خطرات و عوارض

دوران بارداری تا حد زیادی روی سلامت جسمی و روحی زنان باردار اثر می گذارد و تحولات و نوسانات متعددی به همراه دارد، در این میان مصرف برخی مواد غذایی از جمله زعفران به دلیل ترکیبات مفیدی که در خود جای داده اند می توانند تاثیر خوبی در کاهش علائم آزاردهنده بارداری داشته باشند.

خوردن زعفران در دوران بارداری فواید متعددی دارد و به احساس مثبت و روحیه بهتر خانم های باردار کمک زیادی می کند، این ادویه گران قیمت و خوش رنگ و لعاب با اضطراب، استرس و درد معده مقابله کرده و برای هضم بسیار مفید است، البته اگر در مصرف آن زیاده روی نشود

برای آشنایی با خواص زعفران در دوران بارداری و خطرات احتمالی آن در ادامه مطلب با کوکا همراه باشید.

آیا خوردن زعفران در دوران بارداری مفید و بی خطر است؟

مصرف زعفران در دوران بارداری خواص زیادی دارد و روی خلق و خو و ناراحتی های شایع بارداری اثر مثبت دارد اما این در صورتی است که در مصرف آن زیاده روی نشود.

مصرف بیش از اندازه زعفران در بارداری می تواند عوارض جانبی خاصی به همراه داشته باشد، یکی از این عوارض افزایش انقباضات رحمی است که باعث زایمان زودرس می شود.

بنابراین توصیه می شود:

  • زعفران را فقط از ماه پنجم بارداری مصرف کنید زیرا در این زمان جنین تثبیت شده و خطر سقط جنین ناشی از انقباضات رحمی کاهش می یابد.
  • در هر بار  مصرف تنها دو یا سه رشته زعفران استفاده کنید زیرا مقدار بیشتر از آن می تواند اثر منفی روی سلامتی بگذارد.
  • زعفران برای مصرف زنان باردار باید تنها از فروشندگان معتبر خریداری شود تا زعفران خالص و بدون افزودنی های تقلبی باشد.
هشدار: قبل از اضافه کردن زعفران به رژیم غذایی خود حتما با پزشک مشورت کنید.

ارزش غذایی زعفران

برخی مواد مغذی موجود در 100 گرم زعفران به صورت زیر است:

زعفران (100 گرم)مقدار
کالری310
پروتئین11 گرم
کربوهیدرات65 گرم
فیبر3.9 گرم
چربی6 گرم

فواید زعفران برای دوران بارداری

مصرف زعفران در دوران بارداری به دلیل خواص دارویی فوق العاده این ماده غذایی توصیه می شود، برخی فواید مصرف مقادیر مناسب زعفران عبارتند از:

1. کاهش نوسانات روحی

بارداری باعث تغییراتی در هورمون های بدن خانم ها می شود و این تغییرات تاثیر عمیقی روی احساسات و روحیه آن ها می گذارد، چندان عجیب نیست خانم های باردار در یک لحظه به شدت عصبی و بد خو شده و لحظه ای دیگر احساساتی به نظر برسند.

برای مقابله با این نوسانات روحی آزار دهنده می توان از زعفران کمک گرفت که به عنوان ماده ضد افسردگی عمل کرده و باعث تقویت جریان خون به مغز می شود. همچنین با افزایش تولید سروتونین و کاهش ترشح هورمون استرس کورتیزول به بهبود روحیه کمک می کند.

2. کنترل فشار خون

در دوران بارداری ممکن است ضربان قلب خانم ها تا حدود 25 درصد افزایش یابد و باعث نوسانات فشار خون شود.

زعفران به دلیل محتوای پتاسیم و کروستین موجود در آن به کاهش فشار خون کمک می کند و این ویژگی می تواند در دوران بارداری مفید واقع شود.

3. تسکین بیماری صبحگاهی

بیماری صبحگاهی یکی از مشکلات رایج بارداری است که می تواند حس کسالت و بی حالی به دنبال داشته باشد در حالی که طبق شواهد نوشیدن دمنوش زعفران در اغلب موارد به مقابله با حالت تهوع و سرگیجه ناشی از بیماری صبحگاهی کمک کرده است.

4. کمک به هضم

اکثر زنان در دوران بارداری از درد معده رنج می برند زیرا عمل هضم در این دوره کندتر از همیشه انجام می شود.

زعفران با تقویت جریان خون به دستگاه گوارش کمک کرده و باعث افزایش متابولیسم بدن می شود که به نوبه خود تاثیر خوبی در بهبود هضم خواهد داشت، به علاوه یک پوشش محافظ در دستگاه گوارش ایجاد می کند که باعث کاهش اسیدیته شده و برای تسکین نفخ معده مفید است.

5. درمان گرفتگی های آزار دهنده

گرفتگی های عضلانی از مشکلات شایع بارداری است که ابتدا خفیف بوده و به مرور با نزدیک شدن به موعد زایمان تشدید می یابد، علت این است که استخوان ها و عضلات برای جا به جایی جنین در حال رشد دچار تغییر و کشش شده و این مسئله می تواند به درد و گرفتگی در معده و مفاصل لگن منجر شود.

زعفران یک مسکّن طبیعی است که عضلات را شل کرده و به تسکین دل درد و رفع گرفتگی عضلانی کمک می کند.

6. بیماری های قلبی

یکی از خواص زعفران محافظت از بدن در برابر بیماری های قلبی است.

خانم ها در دوران بارداری به دلیل افزایش اشتها بیشتر به مصرف غذاهای چرب روی می آورند که می تواند تاثیر بدی روی سیستم قلبی عروقی آن ها داشته باشد، این در حالیست که آنتی اکسیدان ها، کروستین و پتاسیم موجود در زعفران به کاهش تری گلیسیرید و کلسترول خون کمک کرده و برای سلامت قلب مفید هستند.

7. درمان بیماری تنفسی

زعفران دارای خاصیت ضد التهابی است که به رقیق شدن مجاری هوایی بینی کمک کرده، تورم و التهاب ریه ها را کاهش می دهد، تنفس را بهبود بخشیده و با از بین بردن هر گونه انسداد در ریه ها و نای به سلامت زنان باردار مبتلا به آسم کمک می کند.

8. کاهش ریزش مو

نوسانات هورمونی دوران بارداری اغلب باعث افزایش ریزش مو می شود و مصرف زعفران یکی از روش های رایج زنان باردار برای درمان این مسئله می باشد.

گفته شده آنتی اکسیدان های موجود در زعفران مو را تغذیه کرده و باعث تقویت آن می شوند.

9. بهبود کیفیت خواب

در دوران بارداری به مرور خوابیدن به یک چالش تبدیل می شود زیرا مادر مجبور است برای وضعیت بهتر جنین در رحم و همچنین کاهش درد ناشی از کشش استخوان ها تمام شب را مدام تکان بخورد که این مسئله گرفتگی، درد و ناراحتی را افزایش داده و خواب شب را مختل می کند.

زعفران به خصوص ترکیب زعفران با شیر به دلیل خاصیت آرامش بخش خود به بهبود کیفیت خواب کمک می کند.

10. بهبود مشکلات پوستی

بسیاری از خانم های باردار معتقدند مصرف زعفران به درمان مشکلات پوستی رایج بارداری از جمله جوش و آکنه و ملاسما که در دوران بارداری افزایش می یابد کمک می کند.

زعفران تصفیه کننده خون است و درمان خوبی برای آن دسته از مشکلات پوستی که از ناخالصی های موجود در خون نشات گرفته اند محسوب می شود.

11. جلوگیری از احتقان ناشی از آلرژی

در دوران بارداری اغلب سیستم ایمنی بدن در معرض خطر قرار گرفته و زنان باردار در برابر عفونت ها و آلرژی ها آسیب پذیر می شوند در حالی که مصرف زعفران به تسکین سرفه، آلرژی و گرفتگی بینی کمک می کند.

گفته شده استفاده موضعی از خمیر زعفران و چوب صندل نیز برای کاهش تب مفید می باشد.

12. تکان خوردن جنین

زعفران باعث افزایش گرمای بدن می شود و دمای بدن را بالا می برد، این مسئله باعث افزایش حرکت جنین شده و و احساس کردن آن تجربه خوشایندی برای خانم های باردار می باشد.

بهترین زمان مصرف زعفران در بارداری

زعفران به عنوان تقویت کننده اشتها شناخته شده که به هضم غذا کمک می کند با این وجود توصیه می شود قبل از مصرف زعفران در دوران بارداری حتما با متخصص زنان و زایمان صحبت کنید.

از نظر مرحله بارداری، مصرف زعفران در سه ماهه دوم – اغلب بعد از 5 ماهگی – و سه ماهه سوم توصیه می شود و اگر در اندازه مناسب مصرف شود معمولا بی خطر است.

از نظر زمان خوردن زعفران در طول شبانه روز، از آن جا که زعفران باعث افزایش گرمای بدن شده و به نوبه خود انقباضات رحمی را افزایش می دهد مصرف آن در طول شب توصیه نمی شود.

مقدار مجاز مصرف زعفران در بارداری

گفته شده زعفران به دلیل ایجاد انقباضات رحمی در موارد شدید می تواند باعث سقط جنین شود.

پزشکان توصیه کرده اند زنان باردار برای جلوگیری از آسیب جنین، زایمان زودرس یا سقط جنین از مصرف بیش از 1 رشته زعفران در روز اجتناب کنند.

نحوه مصرف زعفران در بارداری

برخی روش های رایج برای استفاده از زعفران عبارتند از:

1. خیساندن زعفران 

خیساندن زعفران رایج ترین روش استفاده از زعفران است که از خانم های خانه دار گرفته تا آشپزهای حرفه ای از آن استفاده می کنند. در این روش رشته های زعفران را به آرامی خرد کرده و داخل آب، شیر یا آب گوشت اضافه می کنند تا قبل از استفاده به مدت 10 تا 15 دقیقه خیس بخورد.

2. خرد کردن زعفران

این روش برای استفاده در سوپ های مغذی و سس سالاد عالی است. می توانید رشته های زعفران را با انگشتان خود خرد کرده و آن را مستقیما داخل غذا استفاده کنید.

3. زعفران با شیر

از آن جا که کلسیم ماده معدنی بسیار مهم برای رشد و نمو جنین است پس از ورود به ماه پنجم بارداری می توانید رشته های زعفران را به شیر خود اضافه کرده و صبح ها میل کنید. استفاده از بادام و پسته در کنار زعفران نیز خالی از لطف نیست.

4. زعفران با آب

یکی از ساده ترین روش های استفاده از زعفران این است که یک رشته از آن را داخل آب بریزید و بنوشید، این نوشیدنی به هضم غذا کمک می کند.

عوارض جانبی زعفران برای دوران بارداری

زعفران فواید زیادی برای سلامتی زنان باردار دارد اما همه این ها باعث نمی شود از عوارض جانبی این ادویه چشم پوشی کنیم.

برخی عوارض جانبی احتمالی زعفران عبارتند از:

1. سقط جنین

همان طور که قبلا گفتیم با مصرف زعفران دمای بدن افزایش یافته و ممکن است باعث انقباضات رحمی شود. این مسئله به خصوص در هفته های اول بارداری خطر سقط جنین را افزایش می دهد.

توصه می شود مصرف را از سه ماهه دوم و بعد از 5 ماهگی شروع کنید و قبل از شروع حتما با پزشک خود مشورت کنید.

2. حساسیت بیش از حد

در بسیاری از موارد دیده شده زنان باردار بعد از مصرف زعفران از بروز اضطراب، خشکی دهان، حالت تهوع و سردرد شکایت کرده اند، در صورت بروز این علائم از مصرف این ادویه اجتناب کنید.

3. استفراغ

مصرف زعفران در برخی خانم ها می تواند به استفراغ منجر شود، این مسئله نه تنها آزار دهنده است بلکه باعث می شود بدن جنین و خود مادر دچار کمبود مواد مغذی ضروری شود. در صورت بروز این مشکل از مصرف زعفران خودداری کنید.

4. مسمومیت ناشی از زعفران

در صورت زیاده روی در مصرف زعفران – مصرف 12 گرم یا بیشتر – ممکن است مسمومیت ایجاد شود که با زردی پوست، چشم ها و مخاط، بی حسی، اسهال خونی، خونریزی بینی، لب ها و غیره همراه است.

5. انقباضات رحمی

افزایش مصرف زعفران رحم را تحریک کرده و تعداد انقباضات را افزایش می دهد که می تواند به زایمان زودرس منجر شود.

6. سرگیجه

به دلیل خاصیت آرامش بخش زعفران مصرف مقدار زیادی آن می تواند باعث سرگیجه شود.

7. آلرژی

خانم هایی که به غذاهای خاص یا گیاهانی همچون گیاه علف شور، لولیوم یا خانواده زیتون حساسیت دارند بیشتر از دیگران در معرض خطر حساسیت به زعفران هستند.

8. خونریزی پلک، بینی یا لب ها

بسته به مرحله بارداری که در آن قرار دارید و آلرژی هایی که از آن رنج می برید مصرف زعفران می تواند باعث بروز عوارضی همچون خونریزی بینی، لب و پلک ها شود.

9. بی حسی

مقدار زیاد مصرف زعفران ممکن است باعث بی حسی در خانم ها شود. بی حسی یک نوع احساس سوزن سوزن شدن در دست ها و پاها است که می تواند در پلک و لب ها نیز ایجاد شود.

10. زردی، اسهال خونریزی

مقدار زیاد زعفران اغلب باعث ایجاد واکنش های سمی در بدن می شود و می تواند به مشکلات و بیماری هایی همچون خونریزی، اسهال و زردی منجر شود.

11. خون در ادرار یا مدفوع

مشاهده خون در ادرار یا مدفوع برای خانم های باردار بسیار نگران کننده است اما گاهی نشانه مصرف بیش از حد زعفران می باشد.

نکات مهم برای خرید زعفران

به دلیل گران بودن زعفران گاهی افراد متقلب دست به سوء استفاده زده و جنس تقلبی وارد بازار می کنند که مصرف آن به خصوص برای خانم های باردار و جنین می تواند مضر باشد.

توصیه می شود:

  • زعفران را تنها از فروشگاه های معتبر خریداری کنید.
  • از خرید فله ای اجتناب کرده و از زعفران های بسته بندی شده استفاده کنید.
  • به تاریخ انقضا و معتبر بودن مارک زعفران توجه داشته باشید
  • با روش های تشخیص زعفران اصل و تقلبی آشنا شده و این موارد را چک کنید
  • مطمئن شوید زعفرانی که خریده اید رشته های زرد یا سفید نداشته باشد
  • به جای پودر زعفران سعی کنید رشته های تازه زعفران خریداری کنید زیرا پودر زعفران ممکن است برخی خواص خود را از دست داده باشد، به علاوه تشخیص اصل بودن زعفران رشته ای ساده تر است.
  • زعفران را در مکان خنک و به دور از نور خورشید نگهداری کنید و درب آن را محکم ببندید.

در ادامه بخوانید : خواص موز برای بارداری

منبع: parenting