نان چاودار چیست و چه فوایدی برای سلامتی دارد؟

عکس نان تست چاودار
فواید نان چاودار

نان چاودار چیست؟

نان چاودار نوعی نان است که آرد آن از چاودار (نوعی غله از خانواده گندمیان) تهیه می شود، نسبت به نان های معمولی سفید و نان گندم، رنگ تیره تر و طعم بهتری دارد. نان چاودار یکی از بهترین جایگزین ها برای نان های معمولی سفید و نان گندم شناخته می شود.

نان چاودار سرشار از تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین B5، ویتامین B6، فولات، سلنیوم، منگنز، آهن، مس، روی، فسفر، منیزیم و کلسیم است.

نان چاودار به دلیل مقادیر بالای فیبر و مواد مغذی که دارد به لاغری و کاهش وزن کمک می کند، باعث کنترل بهتر قند خون شده و برای سلامت قلب و دستگاه گوارش مفید می باشد.

در ادامه همراه کوکا باشید تا با تمامی فواید نان چاودار برای سلامتی بدن بیشتر آشنا شوید؛

فواید دارویی و درمانی نان چاودار برای سلامتی

1. سلامت قلب

تحقیقات نشان داده که نان چاودار به دلیل مقادیر بالای فیبری که دارد به کاهش کلسترول خون بالا کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.

گفته می شود که مصرف منظم فیبر محلول با کاهش 5 تا 10 درصدی کلسترول خون بالا و کلسترول بد خون یا LDL در ارتباط است.

2. قند خون و دیابت

نان چاودار دارای چندین ویژگی است که می تواند به کنترل قند خون در افراد دیابتی کمک کند؛

مقادیر بالای فیبر محلول موجود در نان چاودار به کند شدن هضم و جذب کربوهیدرات ها و قند ها از طریق دستگاه گوارش کمک کرده و منجر به افزایش تدریجی سطح قند خون می شود.

نان چاودار همچنین حاوی ترکیبات فنلیک است که باعث آزاد شدن انسولین در جریان خون شده و به کنترل قند خون کمک بیشتری می کند.

به عنوان مثال یک مطالعه در 21 بزرگسال سالم نشان داده که مصرف یک وعده نان چاودار به دلیل مقادیر بالای نشاسته مقاوم که دارد باعث کاهش سرعت آزاد شدن قند و انسولین در جریان خون می شود.

3. سلامت دستگاه گوارش

نان چاودار ممکن است از چندین طریق به بهبود سلامت دستگاه گوارش کمک کند؛

نان چاودار منبع خوبی از فیبر است که می تواند به بهبود حرکات روده کمک کرده و برای پیشگیری و درمان یبوست مفید باشد.

مطالعات دیگر نشان داده اند که فیبر موجود در نان چاودار می تواند سطح اسید های چرب با زنجیره کوتاه مانند بوتیرات را در جریان خون بالا ببرد. این اسید های چرب با زنجیره کوتاه دارای فواید مختلفی از جمله لاغری و کاهش وزن، کاهش سطح قند خون و محافظت در برابر سرطان روده بزرگ می باشند.

4. ضد التهاب طبیعی

یک مطالعه انسانی نشان داده که مصرف نان چاودار باعث کاهش نشانگر های التهابی در بدن مانند اینترلوکین 1 بتا (IL-1β) و اینترلوکین 6 (IL-6) می شود.

5. سرطان

در مطالعات انسان مشخص شده که مصرف نان چاودار خطر ابتلا به سرطان های پروستات، کولورکتال و پستان را کاهش می دهد.

عوارض و مضرات نان چاودار

کاهش جذب آهن و روی

نان چاودار به ویژه نوع سبک آن حاوی فیتریک اسید است که مانع از جذب مواد معدنی مانند آهن و روی وعده های غذایی می شود.

نفخ شکم

چاودار سرشار از فیبر و گلوتن است که ممکن است باعث ایجاد نفخ در افرادی شود که به این ترکیبات حساس هستند.

سلیاک و حساسیت به گلوتن

با توجه به اینکه نان چاودار هنوز مقداری گلوتن دارد برای افراد مبتلا به به بیماری سلیاک یا افرادی که به گلوتن حساسیت دارند، مناسب نیست.

ارزش غذایی نان چاودار (1 قطعه معادل 32 گرم)

  • کالری : 83
  • چربی : 1.1 گرم
  • کربوهیدرات : 15.5 گرم
  • پروتئین : 2.7 گرم
  • فیبر : 1.9 گرم

منبع : healthline