خواص شگفت انگیز قارچ چاگا برای سلامتی و طریقه مصرف آن

خواص قارچ چاگا
خواص قارچ چاگا

قارچ چاگا چیست؟

قارچ چاگا (با نام علمی : Inonotus obliquus) که به نام طلای سیاه هم شناخته می شود، نوعی قارچ خوراکی است که به طور عمده بر روی پوست درخت توس و در هوای سرد شمال اروپا، سیبری، روسیه، شمال کانادا و آلاسکا رشد می کند.

چاگا تنها 25 تا 38 سانتمیتر رشد می کند و ظاهری چوب مانند شبیه زغال سوخته دارد که داخل آن یک گوشت نرم نارنجی رنگ قرار گرفته است.

قارچ چاگا سرشار از آنتی اکسیدان ها، ویتامین D، پتاسیم، روبیدیوم، سزیوم، سلنیوم، آهن، مس، روی، کلسیم، منیزیوم، منگنز و فیبر است.

قرن هاست که در طب سنتی از از چاگا برای تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش خطر ابتلا به دیابت، سرطان و بیماری های قلبی و عروقی استفاده می شود.

در ادامه همراه کوکا باشید تا با تمامی فواید قارچ چاگا برای سلامتی بدن و نحوه مصرف آن بیشتر آشنا شوید؛

فواید دارویی و درمانی قارچ چاگا برای سلامتی

1. تقویت سیستم ایمنی بدن

برخی تحقیقات نشان داده که چاگا با افزایش تولید سیتوکین ها – پروتئین های تخصصی که سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند – به افزایش گلبول های سفید خون کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های میکروبی را کاهش می دهد.

علاوه بر این گفته می شود که قارچ چاگا برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی، آنفلونزا و عفونت مفید است.

2. ضد ویروس گیاهی

در برخی مطالعات مشخص شده که چاگا به دلیل خواص ویروسی قوی که دارد برای پیشگیری و درمان بیماری های ویروسی مثل هپاتیت C و اچ آی وی نوع یک مفید می باشد.

3. ضد التهاب طبیعی

مطالعات نشان داده که قارچ چاگا دارای خواص ضد التهابی قوی است که خطر ابتلا به بیماری های مزمن از جمله بیماری های قلبی و عروقی و آرتریت روماتوئید را کاهش می دهد.

4. سرطان

مطالعات متعدد آزمایشگاهی نشان داده که قارچ چاگا به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها به ویژه تری ترپن هایی که دارد، رشد سلول های سرطانی را کاهش می دهد؛

در مطالعه ای بر روی موش های مبتلا به سرطان، مصرف مکمل های چاگا باعث کاهش 60 درصدی اندازه ی تومور شده است.

در یک مطالعه ی آزمایشگاهی اولیه مشخص شد که مصرف عصاره چاگا از رشد و متاستاز سلول های سرطان کبد، ریه، پستان، پروستات و کولون در انسان جلوگیری می کند.

5. قند خون و دیابت

مطالعات نشان می دهد که قارچ چاگا باعث کاهش میزان قند خون شده و خطر ابتلا به دیابت را کاهش می دهد؛

مطالعات اخیر بر روی موش های دیابتی چاق، نشان داده که عصاره چاگا باعث کاهش سطح قند خون و کاهش مقاومت به انسولین می شود.

در مطالعه دیگری بر روی موش های دیابتی مشخص شد که مصرف مکمل های چاگا باعث کاهش 31 درصدی قند خون در طی سه هفته می شود.

6. کلسترول خون و قلب

محققان می گویند که مقادیر بالای آنتی اکسیدان های موجود در چاگا باعث کاهش کلسترول خون بالا شده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد؛

در یک مطالعه هشت هفته ای بر روی موش های مبتلا به کلسترول خون بالا مشخص شده که عصاره چاگا به کاهش چربی خون (کلسترول کلی، کلسترول بد و تری گلیسیرید بالای خون) کمک می کند.

مطالعات مشابه نشان داده که عصاره چاگا علاوه بر اینکه باعث کاهش کلسترول بد خون می شود برای افزایش کلسترول خوب خون هم مفید است.

7. فشار خون

مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و پتاسیم موجود در قارچ چاگا به کاهش فشار خون بالا کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

8. افزایش انرژی بدن

در مطالعات سال 2015 مشخص شده که مصرف قارچ چاگا به افزایش محتوای گلیکوژن در عضلات و کبد و کاهش سطح اسید لاکتیک در جریان خون کمک می کند. همین می تواند باعث رفع خستگی مزمن و افزایش انرژی بدن شود.

فواید قارچ چاگا برای پوست و مو

عکس قارچ چاگا
عکس قارچ چاگا

9. جوان سازی پوست صورت

استرس اکسیداتیو علائم پیری پوست مانند چین و چروک و ایجاد لکه های تیره پوستی را تشدید می کند. در طب سنتی از قارچ چاگا به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی که دارد برای کاهش رادیکال آزاد بدن و کمک به جوان سازی پوست صورت استفاده می کنند.

10. سفید شدن زودرس مو

یکی از علائم استرس اکسیداتیو در بدن سفید شدن زودهنگام مو های سر می باشد. قارچ چاگا به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی که دارد از سفید شدن مو ها در سنین جوانی جلوگیری می کند.

عوارض و مضرات قارچ چاگا

آلرژی و حساسیت

قارچ چاگا در برخی افراد ممکن است باعث واکنش های آلرژیک و حساسیت شود.

بیماری های خود ایمنی

اگر چه برخی تحقیقات نشان می دهد که چاگا ممکن است به کاهش التهاب بدن کمک کند اما باید بدانید که باعث مصرف این قارچ جادویی فعالیت سیستم ایمنی بدن شده و بیماری های خود ایمنی را تشدید خواهد کرد.

دوران بارداری و شیردهی

هنوز مطالعات دقیقی از اثرات قارچ چاگا بر روی زنان باردار و شیرده صورت نگرفته به همین دلیل متخصصان توصیه می کنند که زنان در دوران بارداری و شیردهی از مصرف چاگا جدا اجتناب کنند.

تداخل دارویی

چاگا ممکن است با برخی دارو ها مانند انسولین و دارو هایی که برای انعقاد خون استفاده می شوند، تداخل دارویی داشته باشد.

طریقه مصرف قارچ چاگا

قارچ چاگا را بیشتر به صورت چای و دمنوش و قرص های مکمل استفاده می کنند.

جالب است بدانید که در جنگ های جهانی اول و دوم از قارچ چاگا به عنوان جایگزین قهوه استفاده می شد.

طرز تهیه دمنوش قارچ چاگا

مواد لازم

  • قارچ چاگا – یک قارچ کامل با وزن 10 گرم یا 2 قاشق چای خوری پودر چاگا
  • آب جوش – 1 فنجان
  • آب لیمو ترش تازه و شربت افرا – اختیاری

یک عدد قارچ چاگا را که خرد کرده اید یا 2 قاشق چای خوری پودر آن را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و بگذارید 3 دقیقه بماند تا دم بکشد.

چای قارچ چاگا آماده است، آب یک لیمو ترش تازه یا مقداری شربت افرا (شیرین کننده) را به آن اضافه کنید و بنوشید.

ارزش غذایی قارچ چاگا (5 گرم)

  • کالری : 5
  • پروتئین : 1 گرم
  • فیبر : 5 گرم

در ادامه بخوانید : خواص و طریقه مصرف قارچ گانودرما

منابع : healthlinemedicalnewstodaydraxe