خواص دارویی عناب برای سلامتی و پوست و مو + مضرات

خواص دارویی عناب تازه و خشک
خواص دارویی عناب تازه و خشک

عناب چیست؟

عناب میوه ای کوچک به اندازه یک زیتون می باشد که در طب سنتی از میوه و هسته آن برای درمان اضطراب و بی خوابی و همچنین بهبود هضم غذا استفاده می شده است.

عناب تازه بافتی نرم و طعمی شیرین مانند سیب دارد اما عناب خشک دارای طعمی شبیه خرما می باشد.

در ادامه همراه کوکا باشید تا با مهمترین خواص عناب برای سلامتی بدن و طریقه مصرف آن بیشتر آشنا شوید؛

فواید دارویی و درمانی عناب برای سلامتی

1. سرطان

عناب به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و فلاونوئید هایی که دارد به عنوان یک ماده ی غذایی ضد سرطان شناخته می شود؛

آب استخراج شده از میوه عناب به مهار سلول های سرطانی کمک می کند. یک مطالعه در ایران نشان داده که عصاره عناب خشک خواص ضد سرطانی داشته و باعث القا آپوپتوز یا مرگ سلول های سرطانی به ویژه لوسمی در انسان خواهد شد.

یک مطالعه ی دیگر در دانشگاه کامبریا نشان می دهد که عناب خطر متاستاز سلول های سرطانی را کاهش داده و حتی باعث مرگ سلول های سرطانی می شود.

2. معده و دستگاه گوارش

میوه عناب تازه و خشک در طب سنتی برای بهبود هضم غذا استفاده می شود؛ یک مطالعه نشان می دهد که مصرف روزانه عناب به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک کرده و احتمال تجمع سموم در روده ها را کاهش می دهد.

در یک مطالعه بر روی موش ها مشخص شده که عناب احتمال ابتلا به زخم معده را کاهش می دهد.

3. یبوست

عناب، درمان طبیعی یبوست محسوب می شود؛ میوه عناب باعث بهبود حرکات روده شده و به پیشگیری و درمان یبوست مزمن کمک می کند.

4. استرس و افسردگی

در طب سنتی از میوه عناب به عنوان یک آرام بخش طبیعی برای درمان استرس، اضطراب و افسردگی استفاده می شود.

نتایج یک مطالعه حیوانی نشان می دهد که عصاره هسته عناب در دوز پایین دارای خواص ضد اضطراب و در دوز بالا دارای خواص آرام بخش طبیعی است.

5. درمان بی خوابی

در طب سنتی چینی از میوه و هسته عناب برای درمان بی خوابی استفاده می شود؛ یک مطالعه نشان می دهد که مقادیر بالای فلاونوئید ها، پلی ساکارید ها و ساپونین موجود در عناب و هسته ی آن به عنوان آرام بخش طبیعی عمل کرده و باعث درمان بی خوابی شبانه می شوند.

نوشیدن یک فنجان دمنوش عناب قبل از خواب می تواند باعث آرامش اعصاب و درمان طبیعی بی خوابی شود.

6. تقویت سیستم ایمنی بدن

مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و ویتامین C موجود در عناب به کاهش رادیکال های آزاد و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های مزمن، سرماخوردگی و بیماری های عفونی را کاهش می دهد.

فلاونوئید های موجود در عناب دارای خواص ضد میکروبی و ضد ویروسی قوی هستندو خطر ابتلا به عفونت به ویژه در کودکان را کاهش می دهند.

هزاران سال است که در طب سنتی از دمنوش عناب برای درمان گلودرد استفاده می شود.

7. چربی خون و قلب

برخی تحقیقات اولیه نشان داده که عناب خطر رسوب چربی در رگ های خونی را کاهش داده و با کاهش چربی خون، احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را از بین می برد.

8. فشار خون

مقادیر بالای پتاسیم موجود در عناب به بهبود عملکرد رگ های خونی کمک کرده، باعث کاهش فشار خون بالا می شود و به این ترتیب خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.

9. درمان کم خونی

عناب برای درمان کم خونی و بهبود گردش خون در بدن مفید است؛ میوه عناب حاوی مقادیر قابل توجهی آهن و فسفر است که باعث افزایش تولید گلبول های قرمز و بهبود گردش خون در بدن می شود.

10. ضد التهاب گیاهی

گفته می شود که استفاده موضعی از عصاره میوه عناب به عنوان یک ضد التهاب قوی عمل کرده و باعث کاهش درد عضلات و مفاصل خواهد شد.

11. پوکی استخوان

کلسیم و فسفر موجود در عناب به تقویت و بهبود عملکرد استخوان ها کمک کرده و خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می دهد.

12. لاغری و کاهش وزن

عناب یکی از میوه های کم کالری است و به دلیل مقادیر بالای فیبر و پروتئین که دارد باعث کاهش اشتها شده و با جلوگیری از پرخوری به لاغری و کاهش وزن کمک می کند.

13. سم زدایی خون

ساپونین های موجود در عناب به سم زدایی خون کمک کرده و با تقویت سیستم ایمنی بدن خطر ابتلا به بیماری ها را کاهش می دهد.

14. بهبود عملکرد مغز

عناب می تواند به بهبود عملکرد مغز کمک کند؛ این میوه شگفت انگیز فعالیت گلوتامات (انتقال دهنده عصبی) که باعث آسیب مغزی در افراد مبتلا به سکته مغزی، تشنج یا بیماری پارکینسون می شود را مهار می کند.

15. درمان تشنج

یک مطالعه آزمایشگاهی اولیه نشان داده که عصاره عناب به درمان تشنج کمک کرده و آسیب های مغزی ناشی از آن را به طور قابل توجهی کاهش می دهد.

16. درمان کیست تخمدان

یک تحقیق در دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران نشان می دهد که شیلانوم (یک محصول گیاهی تهیه شده از عناب) برای درمان کیست تخمدان مفید است.

خواص عناب برای پوست و مو

خواص عناب برای پوست و مو
خواص عناب برای پوست و مو

17. جوان سازی پوست صورت

مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و ویتامین C موجود در عناب به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و با رفع چین و چروک باعث جوان سازی پوست صورت می شود.

18. آکنه و جوش صورت

عناب به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و خواص ضد التهابی طبیعی که دارد به پیشگیری و درمان آکنه و جوش صورت کمک می کند.

19. درمان خارش اگزما

عناب به دلیل خواص ضد التهاب قوی که دارد به درمان خارش ناشی از اگرما کمک می کند.

20. تقویت و افزایش رشد مو

در یک مطالعه آزمایشگاهی مشخص شده که استفاده از روغن عناب به تقویت فولیکول ها و افزایش رشد موی سر کمک می کند.

عوارض و مضرات عناب

زیاده روی در مصرف عناب می تواند در موارد نادری باعث خواب آلودگی، اسهال، کاهش اشتها، ضعف و ناراحتی شود.

بارداری و شیردهی

هنوز مطالعات دقیقی از اثر عناب بر روی زنان باردار و شیرده منتشر نشده به همین دلیل متخصصان توصیه می کنند که زنان در دوران بارداری و شیردهی از مصرف عناب اجتناب کنند.

دیابت و قند خون

میوه عناب ممکن است قند خون خود را پایین بیاورد، بنابراین توصیه می شود که اگر دیابت دارید در مصرف عناب احتیاط کرده و هر بار پس از مصرف قند خون خود را کنترل کنید.

طبع عناب چیست؟

طبیعت و مزاج عناب معتدل و مرطوب می باشد. عناب سرشار از آنتی اکسیدان ها، فلاونوئید ها، نیاسین، ویتامین B6، ویتامین C، مس، منگنز، آهن، فسفر، کلسیم، پتاسیم، روی و فیبر است.

عناب (به انگلیسی : Jujube و با نام علمی : Ziziphus jujuba) که به نام های خرمای چینی، خرمای کره ای، خرمای هندی و خرمای قرمز هم شناخته می شود، بیش از 4،000 سال پیش در چین کشت شده است. اعتقاد بر این است که 400 نوع عناب در جهان یافت می شود.

درخت عناب کوچک بوده و تا ارتفاع 12 متری رشد می کند، برگ های آن سبز درخشان هستند و میوه ی آن مانند یک زیتون کوچک است که هسته ای بزرگ در وسط آن قرار دارد. میوه تازه عناب دارای پوستی صاف به رنگ سبز مایل به زرد یا زرد و قرمز می باشد که پس از خشک شدن، چروکیده شده و به رنگ قرمز تیره در می آید.

طریقه مصرف عناب

میوه ی تازه ی عناب را به صورت خام و پخته شده برای تهیه انواع کیک، شیرینی، دسر، مربا و مارمالاد استفاده می کنند.

از عناب خشک برای تهیه شربت و دمنوش عناب استفاده می شود.

در اردن، لبنان و دیگر کشور های خاورمیانه، میوه عناب تازه و خشک به عنوان یک میان وعده یا همراه با یک دسر بعد از غذا مصرف می شود.

عناب دودی که به نام عناب سیاه هم شناخته می شود یکی از میان وعده های خوشمزه در ویتنام محسوب می شود.

در کشور هند از میوه عناب برای تهیه ترشی استفاده می کنند.

ارزش غذایی عناب (100 گرم)

  • کالری : 76
  • چربی : 0.2 گرم
  • کربوهیدرات : 20.2 گرم
  • پروتئین : 1.2 گرم
  • فیبر : 6 گرم

منابع : draxestylecraze

فال روزانه کوکا