تخم شربتی و دانه های چیا چه تفاوتی دارند؟

تخم شربتی و دانه چیا هر دو دارای خواص دارویی فوق العاده ای هستند که از هزاران سال قبل در طب سنتی نقاط مختلف جهان کاربرد داشته و امروزه نیز فواید بی نظیر آن ها از نظر علمی به اثبات رسیده است.

اگرچه این دو دانه به دلیل شباهت ظاهری اغلب با هم اشتباه گرفته می شوند اما همانطور که در ادامه خواهیم دید تخم شربتی و دانه چیا از نظر ظاهر، خواص، ارزش غذایی، کاربردها و … تفاوت های زیادی با هم داشته و نمی توان آن ها را یکسان یا حتی جایگزین هم تلقی کرد.

سمت راست : شربت دانه چیا - سمت چپ - شربت تخم شربتی
سمت راست : شربت دانه چیا – سمت چپ – شربت تخم شربتی

برای آشنایی با تفاوت های تخم شربتی و دانه چیا در ادامه با کوکا همراه باشید.

مقایسه ارزش غذایی تخم شربتی و دانه چیا

تخم شربتی کمی بزرگ تر از دانه چیا است اما ارزش تغذیه ای تقریبا مشابهی دارند.

مواد مغذی موجود در 1 قاشق غذاخوری (13 گرم) تخم شربتی و دانه چیا به صورت زیر می باشد:

تخم شربتی

کالری: 60
کل چربی: 2.5 گرم
چربی امگا 3: 1240 میلی گرم
کل کربوهیدرات: 7 گرم
فیبر: 7 گرم
پروتئین: 2 گرم
کلسیم: 15 درصد نیاز روزانه
آهن: 10 درصد نیاز روزانه
منیزیم: 10 درصد نیاز روزانه

دانه چیا

کالری: 60
کل چربی: 3 گرم
چربی امگا 3: 2880 میلی گرم
کل کربوهیدرات: 5 گرم
فیبر: 5 گرم
پروتئین: 3 گرم
کلسیم: 8 درصد نیاز روزانه
آهن: 9 درصد نیاز روزانه
منیزیم: 8 درصد نیاز روزانه

مهم ترین تفاوت تغذیه ای میان این دو ماده غذایی در محتوای چربی های امگا 3 موجود در آن هاست، همانطور که مشاهده می کنید چربی های امگا 3 دانه چیا دو برابر تخم ریحان می باشد. از سوی دیگر تخم شربتی از نظر محتوای فیبر غنی تر از دانه چیا است.

سایر تفاوت های تخم شربتی و دانه چیا

1- دانه چیا بومی آمریکای مرکزی و مکزیک است، در حالی که تخم شربتی بومی هند و منطقه مدیترانه می باشد.

2- دانه چیا معمولا به رنگ های خاکستری، سیاه، سفید و گاهی قهوه ای دیده می شود در حالیکه تخم شربتی یا دانه های ریحان اغلب به رنگ سیاه هستند.

3- دانه چیا کوچک و بیضی شکل بوده و کمی شبیه دانه های کنجد به نظر می رسد اگرچه به آن اندازه مسطح نیست، این دانه ها خطوط تصادفی روی پوشش بیرونی خود دارند، در حالی که تخم شربتی مانند دانه های کوچک برنج کشیده به نظر می رسند.

4- هر دو دانه بعد از خیساندن در آب بزرگ شده و به شکل ژله ای تغییر می کنند، دانه چیا تا 10 بار بیشتر از وزن خود آب جذب می کند در حالی که تخم شربتی یک لایه موسیلاژی بی رنگ در اطراف خود ایجاد کرده و بزرگ می شود. اندازه تخم شربتی بعد از جذب آب بزرگ تر از دانه های چیا خواهد بود.

5- دانه چیا هیچ طعم و مزه ای ندارد اما تخم شربتی دارای عطر ریحان می باشد.

6. تخم شربتی معمولا به عنوان خاصیت خنک کننده و پر کنندگی آن شناخته شده اما دانه چیا به عنوان تقویت کننده انرژی به شهرت رسیده است. گفته شده دوندگان و جنگجویان دوران باستان از دانه چیا برای حفظ قدرت و استقامت بدنی استفاده می کرده اند.

7. دانه چیا را می توانیم خشک کرده و استفاده کنیم، مثلا آن ها را روی سالاد بپاشیم اما تخم ریحان معمولا به صورت خشک قابل خوردن نیست زیرا جویدن آن سخت است و حتما باید قبل از مصرف در آب خیسانده و نرم شود.

در ادامه بخوانید : خواص اعجاب انگیز دانه چیا

منابع: nutrineat